Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wystartuję dopiero w czwartek. Wczoraj do późna w nocy zbroiłem woblery, miałem w sumie dużo nie dokupować, ale jednak zakupoholizm wziął górę, mam trochę nowości do testów  :)  

Czy łowił już ktoś sumy na woblery uzbrojone w pojedyncze haki? np. takie jak te Ownera na górze tej strony?

http://www.ownerhooks.com/treblehooks.htm

Kusi mnie żeby spróbować. Widziałem że się sprawdzają w wędkarstwie morskim nawet przy tak wymagających rybach jak GT. Plus widzę taki, że powinno być bezpieczniej dla wędkarza podbierającego suma, a do tego można zastosować większy i mocniejszy hak. Owner zaleca wymianę kotwiczki 1/0 na hak 4/0. Niestety w żadnym polskim sklepie nie udało mi się nabyć tego modelu haka. Dlatego, puki co do testów mam tylko jeden wobler chyba od Savage Gear, który był fabrycznie wyposażony w pojedyncze haki do alternatywnego zbrojenia.

Inne pytanie, czy stosujecie przypony z FC? Jak to się sprawdza w praktyce? Nabyłem FC 0,91mm o wytrzymałości 80lb, czyli teoretycznie powinno być to wytrzymalsze niż 30kg przypony od Dragona, które stosowałem do tej pory.

Edytowane przez Traq

Stosuje przypony właśnie z FC 0,9 mm. Na razie przypon na który łowiłem w Szwecji szczupaki a teraz złowiłem kilka sumów nie wykazuje śladów zużycia. Grubość jest plusem przy podbieraniu. Nie tnie dłoni jak próbuje się przytrzymać za niego suma a on się szarpnie.

Ja też stosuje florocarbon na przypony na szczupaki jak i na sumy , do tej pory żaden przypon nie zawiódł , wcześniej wiązałem , teraz kupuję tulejki i zaciskam. A fluorocarbon ten Seaguar Fluoro Premier 80lb Fluorocarbon Leader.

Edytowane przez manonegra13

Dziś mi się udało złowić suma 190 z małym plusikiem. Jest to mój nowy PB. Łowię pod powierzchnią na nieduże lekko uzbrojone gumy i wobler Dorado Lake 7.

sum 190+.jpg

Walka trwała 12 minut. Tak się przyzwyczaiłem do podbierania sumów z pływadełka że teraz na pontonie mam z tym problem.Kilka sumów które w tym roku złowiłem(między 120-150cm) odczepiałem w wodzie ale widząc że ten jest większy niż łowione dotychczas musiałem pomóc sobie obszernym podbierakiem.

JBK proszę ofotografuj swój ponton i rozwiązania jakie zastosowałeś.

Wpadło mi w oko mocowanie ekranu echo i fotel. Jak prowadzisz kable do przetwornika, gdzie aku, rozmieszczenie szpei na pawęży etc.

Ps. Gratki za nowe PB :)

Cześć koledzy, łowi ktoś z was sumy na Warcie?

Chciałem zapytać jak się do tego zabrać, wcześniej nie miałem okazji.. a teraz zorganizowałem łódź i mogę próbować swoich sił.

Trolling? jak to ugryźć skoro moja Warta ma 1,2m głębokości, jedynie warkocze czasami po 5m. Wstawić w warkocz wobler i czekać? A może wielka guma i powolnie dno obławiać?

Sumów nigdy nie lowilem, a więc pora chyba zacząć.

Łowiskiem będzie skanalizowana Odra na odcinku opolskim, czyli jazy, małe zatopione główki, opaski, uciag obecnie prawie zerowy.

Gdzie szukać wasatych w takiej wodzie?

Wiem, że jest ich sporo, zwłaszcza młodzieży.

Polować zamierzam wieczorami na spinning.

Z tego co wiem u mnie na Warcie z samego rana złowiono sumy 190, 150, 100 cm. No Odrze podobno słabo. U mnie słabo, trzy godzinki Warcianego trolingu i jeden sumik, taki 80 cm. Wróciłem i już w domu wysiedzieć nie mogę...

Edytowane przez chojny83
  • Like 1

Z tego co wiem niektórzy już złowili jako przysłów boleniowy :)

A no.

Wyprawa na Bolenie z Krystianem u mnie zazwyczaj nie kończy się złowieniem Bolenia  :angry:

I tym razem było podobnie.

Sumik złowiony na RH85 prowadzone w tempie boleniowym, nagrany jest hol jak zmontuje to wstawię.

Moje PB suma 120+.

Krystek dzięki za podebranie i towarzystwo na rybach, może następnym razem uda mi się tego tarpona trafić  :ph34r:

05302cf22e84.jpg

I wracamy do domciu :)

19003b342720.jpg

• Like 32

A no.

Wyprawa na Bolenie z Krystianem u mnie zazwyczaj nie kończy się złowieniem Bolenia  :angry:

I tym razem było podobnie.

Sumik złowiony na RH85 prowadzone w tempie boleniowym, nagrany jest hol jak zmontuje to wstawię.

Moje PB suma 120+.

Krystek dzięki za podebranie i towarzystwo na rybach, może następnym razem uda mi się tego tarpona trafić  :ph34r:

05302cf22e84.jpg

I wracamy do domciu :)

19003b342720.jpg

W końcu jakaś rybka :) Gratulacje :) Zapewne dał popalić na boleniowym zestawie ;)

• Like 3

W końcu jakaś rybka :) Gratulacje :) Zapewne dał popalić na boleniowym zestawie ;)

Cieszę się,że mogłem uczestniczyć w złowieniu tej ryby.

Wielkie gratulacje Seba,również za kunszt wędkarski jakim trzeba było się wykazać w trakcie holu.

Pzdr.