Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna okazja do gratulacji :)

(niestety w tym tekście wspomina się o pięknym sumie z Rybnika. Nieszczęśnik niestety nie trafił na prawdziwego wędkarza. Zawsze jak mi się to przypomina to nóż otwiera się w kieszeni! :angry: A jaki piękny i dumny artykuł o tym morderstwie zamieściły WW. Do tej pory mam w oczach fotografię padliny zawieszonej na drzewie :( . Zgroza i obciach!)

• Like 1

Długo wyczekiwana ryba z wąsami. Made in poland, Wisła - ebro dla ubogich :-)

Równe 230cm Jędrka. Kawał wielkiego cielska. Podebranie było stresujące. Hol pełen wrażeń. Przynęta - nowy prototyp łamaniec T.M. Kolejny tromf spod szlifu TM. Duma kapitana  - bezcenna. :-)

Gratulacj! Klasa zdjęcie! 

Długo wyczekiwana ryba z wąsami. Made in poland, Wisła - ebro dla ubogich :-)

Równe 230cm Jędrka. Kawał wielkiego cielska. Podebranie było stresujące. Hol pełen wrażeń. Przynęta - nowy prototyp łamaniec T.M. Kolejny tromf spod szlifu TM. Duma kapitana  - bezcenna. :-)

attachicon.gif230.jpg

W sobotę wieczorem  pogoniliście z pontonu Jonasza i oto skutek. Hahaha.

• Like 1

No nie przypadek jak jest najczęściej w wodzie . :) NIe zauważyłem żadnych preferencji sumów co do jakiegokolwiek wobka .Za to zauważyłem że  im szybciej powstaje legenda o niesamowitej skuteczności jakiegoś modelu czy marki tym więcej sie na niego łowi bo nic tak nie podnosi skuteczności jak wiara w to że wobek na agrafce to ten najlepszy z najlepszych .

Tak czy owak gratuluję ogromnego sumiastego jest po prostu gigantyczny :)

Z tym zgadzam się w 100%.   Sumowi jak przepłynie blisko koło pyska przynęta,obojętnie jaka,mała lub duża również bez względu na kolor przynęty ( wobler,guma,blacha ) to się nie oprze od ataku. Wiara w cud przynęty bierze się z tego ze dany rodzaj przynęty jest najczęściej stosowany w łowisku na zasadzie wiary wędkarza w  daną przynętę na którą było parę ładnych wyników w połowach tej ryby. I to jest ok. Wiara czyni cuda. 

Nie mniej jednak nie przemawia do mnie to,że ktoś chce opracować specjalny wobler do połowów suma. Jest to czysto marketingowy zabieg.

Łowiłem i łowię sumy na różne przynęty i tak pewnego razu -  np. kopytko Relaxa 6 cm na 10 gramowej główce przyniosło bardzo okazałego sumka,tylko kwestia ta,że wiedziałem że on tam jest,a buszował sobie po płyciznie. Po kilku rzutach przynęta poszła właściwym torem i było wielkie buum.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Mario nie słodź sobie. Jędrka strach brać na ryby. Był w tym roku z 5x. Na Drwęcy na rozpoczęciu. Pierwszy raz na rzece. Łowi, bodajże 73 i 68 przy czym wygrywa wycieczkę do Islandii na potoki z innego forum za wypuszczenie obu ryb. Ja na jajo. Później spotykany się 1 maja na rozpoczęciu sezonu szczupakabrowego. Ja na jajo, Jędrek 107 i 95,5cm... Teraz zabrany na sumy.... brrrr i weź takiego zabierz na ryby. Ja na jajo... Przy mnie stawiał pierwsze wędkarskie kroki. Pierwsza wyprawa na sumaki nocne i... 146cm....ja na jajo...

• Like 11

Mario nie słodź sobie. Jędrka strach brać na ryby. Był w tym roku z 5x. Na Drwęcy na rozpoczęciu. Pierwszy raz na rzece. Łowi, bodajże 73 i 68 przy czym wygrywa wycieczkę do Islandii na potoki z innego forum za wypuszczenie obu ryb. Ja na jajo. Później spotykany się 1 maja na rozpoczęciu sezonu szczupakabrowego. Ja na jajo, Jędrek 107 i 95,5cm... Teraz zabrany na sumy.... brrrr i weź takiego zabierz na ryby. Ja na jajo... Przy mnie stawiał pierwsze wędkarskie kroki. Pierwsza wyprawa na sumaki nocne i... 146cm....ja na jajo...

Znam takie przypadki. Ma Pan cholernego pecha do kolegi. Ja bym z nim więcej na ryby nie jezdził. Przykre,ale prawda.

Ciągnąc tą logikę to wszystkie ryby złowione na grunt to trofea podpórki :D Dlatego gratulacje dla ekipy na ręce kapitana  :)  Ładna fotka  B) 

• Like 2

Rózgaś na to jest tylko jedno wytłumaczenie: łowić to trzeba umieć :lol: .

• Like 2

Mario nie słodź sobie. Jędrka strach brać na ryby. Był w tym roku z 5x. Na Drwęcy na rozpoczęciu. Pierwszy raz na rzece. Łowi, bodajże 73 i 68 przy czym wygrywa wycieczkę do Islandii na potoki z innego forum za wypuszczenie obu ryb. Ja na jajo. Później spotykany się 1 maja na rozpoczęciu sezonu szczupakabrowego. Ja na jajo, Jędrek 107 i 95,5cm... Teraz zabrany na sumy.... brrrr i weź takiego zabierz na ryby. Ja na jajo... Przy mnie stawiał pierwsze wędkarskie kroki. Pierwsza wyprawa na sumaki nocne i... 146cm....ja na jajo...

Ha, pamiętam Was ze Złotorii jak mówiliście że świeżak łoi tyłki :D

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

• Like 1

Graty dla ekipy Rózgasia,piękny rybon!!!

owner ST41 nr.1 po strzale rybki....

post-48686-0-46626000-1437471041_thumb.jpg

...rybka miała niewiele ponad metr (wyjechała na jednym grocie drugiej kotwy) ,a kotwicę ciężko było porządnymi kombinerkami przywrócić do stanu używalności.

Edytowane przez Wobi
  • Like 8