Jacky X Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) ....Generalnie łowię z łódki i tam sytuacja jest o wiele bardziej na korzyśc wędkarza, nie odczuwa się tak mocy ryby. .... Ważę ok. 85 kg. Zatrzymany sum, który zmienił kierunek ze swojego "domku" na otwartą wodę przewrócił mnie w pontonie i pociągnął w kierunku burty. Przez moment pomyślałem ,że może mnie wywlec z pontonu (ponton nie był zakotwiczony) a o puszczeniu łatwo wędki nie myślałem. Potem ciężko było mi podnieść wędkę , którą trzmałem przez dłuższą chwilę poziomo. Na koniec pękła nowa plecionka Stren 50 kg. DUŻY był.Nigdy wcześniej nie sądziłm,że ryba może dysponować taaką siłą. Oczywiście można przy odpowiednim poziomie szczęścia wyholować niedużego suma jako przyłów ale jak chcesz @Range walczyć z KRÓLEM to okaż mu należny szacunek inaczej będziesz bez szans. Oczywiście tylko w takim przypadku kiedy na łowisku występują SUMY. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Jacky X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Ciekawa dyskusja - dziekuję Panowie za informacje i rady. Jeśli jeszcze będę miał spotkanie z tą silną rybą to dam znać jak poszło. Jedno muszę przyznać - wędkarstwo nie jest już takie samo po takim doświadczeniu... Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez range1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Intrygujące w łowieniu sumów jest to, że żaden sprzęt nie daje gwarancji wygranej. Te ryby potrafią zaskoczyć swoją siłą. Łamią kije, holują pontony, prostują haki. Mi ostatnio jeden krótko po braniu zerwał kotwiczkę z kółka Kamatsu Hyper Strong nr 7 o wytrzymałości znamionowej 50kg. Trudno takie kółko rozgiąć kombinerkami, a tymczasem sum zrobił z niego ósemkę... Wszystkie woblery uzbroiłem w tym roku w te kółka i naiwnie myślałem, że co jak co, ale ten element wszystko wytrzyma. Jak widać nie zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Sprzęt też nie gwarantuje wyjęcia wielkiego suma, niestety żeby wyholować taką rybę w trudnych rzecznych warunkach trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Sprzęt też nie gwarantuje wyjęcia wielkiego suma, niestety żeby wyholować taką rybę w trudnych rzecznych warunkach trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia. I pojęcia z czym i na co się porywamy. Jednym słowem trzeba znać możliwości PRAKTYCZNE!!!! swojego sprzętu oraz sposób/zachowania się ryby podczas holu ,a wtedy szczęście zawsze sprzyja LEPSZYM. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ostatnio miałem wielką rybę która nie dała się podnieść kijem 150-300g, szła przy dnie i znalazła chyba jedyny zaczep w okolicy i w takiej sytuacji nie ma lepszych czy gorszych, po prostu zabrakło trochę szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie przypadkowo wjechał w ten jedyny zaczep w okolicy , dla niego to właśnie była jedyna i pewnie ostatnia deska ratunku. Szedł pewnie jak po sznureczku do niego, bo On o nim wiedział, a Ty niestety nie . Dobrze że nie wszystkie są do wyjęcia lub już wyjęte - jest po co wracać nad wodę.PS: a te zerwane i tak zawsze są największe oraz najbardziej zapadają w pamięci . Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavecky Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Sumek 130cm złowiony na wobler P. Józefa Sendala )Mario-san.jpg20150728_200622.jpg NIemożliwe! Sprawdź dobrze czy to nie było Bonito 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince83 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 NIemożliwe! Sprawdź dobrze czy to nie było Bonito Hehe akurat nie Nie posiadam sumowych bonito, natomiast mam kilka kleniowych i sprawdzają się rewelacyjnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pierwszy sumek mojej żony, tak dla rozluźnienia atmosfery, metoda trolling .Ja to się chyba zaraz pójdę rozluźnić pogratuluj rybki od wujka zioma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Pierwszy sumek mojej żony, tak dla rozluźnienia atmosfery, metoda trolling .Fotografowanie takich sztuk to sama przyjemność. Gratulacje wszyyyyyyystkim łowcom Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Wil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pierwszy tegoroczny ....i chlup do wody. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Sumek 130cm złowiony na wobler P. Józefa Sendala )Mario-san.jpg20150728_200622.jpgten sam wobek na którego przyłowiłeś tego bolaska? co za wszechstronność..obleci jeszcze trocie i nie wiadomo co jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince83 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 ten sam wobek na którego przyłowiłeś tego bolaska? co za wszechstronność..obleci jeszcze trocie i nie wiadomo co jeszcze To prawda, woblery są bardzo wszechstronne ) Na sandacze też dobrze działają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ryby nie znają się na marketingu dlatego biorą na wszystko co im czasami przepłynie przed pyskiem ,gdyby w sklepach było 5% tego co jest teraz łowilibyśmy tyle samo ryb co teraz tylko w kieszeni było by więcej . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Cytując klasyka ...chodzi aby gonić a nie złapać...króliczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0ktopus Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez 0ktopus 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Podhale????tylko jakoś tak dziwnie chałupy wyglądają mało góralsko? .fajna ryba tak serio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Bo to u ŻABOJADÓW jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Podhale????tylko jakoś tak dziwnie chałupy wyglądają mało góralsko? .fajna ryba tak serio!...Podhale siega tak daleko jak góralskie portki... J.T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 sumek pijawki zdjęte z czupryny - czas do domu 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Obstawiam 213cm.PIĘKNY.....GRATULUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 A ja daje - 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 061215130046.jpg 060915150558.jpg 060515132038.jpg Jestem niemal pewien że ostatnią fotke już widziałem rok temu? Ale rybka fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Koledzy mowia, ze mam do nich szczescie. Nie wiem, czy faktycznie tak jest.Szczescie mam, ze nie biora mi te za duze. I szczescie mam, ze nie przecieraja plecionki tarka. Czysty fart, ot co. Kolejna letnia wizyta nad Odra w poszukiwaniu jazi, kleni i boleni dala mi mozliwosc poprzeciagnia cienkiej linki (PE 1.0) z wasatymi panami rzeki. Ponizej dwie zdobycze podjete po wyczerpujacej walce na zestaw jaziowo - kleniowo - boleniowo - pontonowy Nie polecam lowienia sumow sprzetem do tego nieprzystosowanym ! Polgodzinne hole na wedke bez foregripu i z krotkim dolnikiem to nie jest sport dla nerwowych spinigistow Trzymanie takiej wedeczki i pompowanie to naprawde meczace zajecia. Hole bardziej dajace w kosc niz prawdziwa sumowa walka z rybami 200 plus na sprzecie do tego przygotowanym. Podziekowania dla @Xaviego i @Patu za pomoc, wsparcie, sterowanie splywajacym pontonem, zdjecia i przede wszystkim cierpliwosc. Ta wieksza wziela na gleboko chodzacego woblerka z masowej produkcji (4 cm). Ta mniejsza wziela na Rapale Jointed 4 cm DR. Obie skasowaly przynete podczas oblawiania kamiennych przedluzen ostrog. Wiekszy zlapany z samego szczytu (z "piatej cwiartki"). Mniejszy ruszyl sie do woblerka paradujacego tuz przed jego dolkiem na zaplywie. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi