Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

....

Generalnie łowię z łódki i tam sytuacja jest o wiele bardziej na korzyśc wędkarza, nie odczuwa się tak mocy ryby. ....

Ważę ok. 85 kg. Zatrzymany sum, który zmienił kierunek ze swojego "domku" na otwartą wodę przewrócił mnie w pontonie i pociągnął w kierunku burty. Przez moment pomyślałem ,że może mnie wywlec z pontonu (ponton nie był zakotwiczony) a o puszczeniu łatwo wędki nie myślałem. Potem ciężko było mi podnieść wędkę , którą trzmałem przez dłuższą chwilę poziomo. Na koniec pękła nowa plecionka Stren 50 kg. DUŻY był.

Nigdy wcześniej nie sądziłm,że ryba może dysponować taaką siłą.

Oczywiście można przy odpowiednim poziomie szczęścia wyholować niedużego suma jako przyłów ale jak chcesz @Range walczyć z KRÓLEM to okaż mu należny szacunek inaczej będziesz bez szans. Oczywiście tylko w takim przypadku kiedy na łowisku występują SUMY.

Edytowane przez Jacky X

Ciekawa dyskusja - dziekuję Panowie za informacje i rady. Jeśli jeszcze będę miał spotkanie z tą silną rybą to dam znać jak poszło. Jedno muszę przyznać - wędkarstwo nie jest już takie samo po takim doświadczeniu...

Edytowane przez range1970

Intrygujące w łowieniu sumów jest to, że żaden sprzęt nie daje gwarancji wygranej. Te ryby potrafią zaskoczyć swoją siłą. Łamią kije, holują pontony, prostują haki. Mi ostatnio jeden krótko po braniu zerwał kotwiczkę z kółka Kamatsu Hyper Strong nr 7 o wytrzymałości znamionowej 50kg. Trudno takie kółko rozgiąć kombinerkami, a tymczasem sum zrobił z niego ósemkę... Wszystkie woblery uzbroiłem w tym roku w te kółka i naiwnie myślałem, że co jak co, ale ten element wszystko wytrzyma. Jak widać nie zawsze...

Sprzęt też nie gwarantuje wyjęcia wielkiego suma, niestety żeby wyholować taką rybę  w trudnych rzecznych warunkach trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia. 

I pojęcia z czym i na co się porywamy. Jednym słowem trzeba znać możliwości PRAKTYCZNE!!!! swojego sprzętu oraz sposób/zachowania się ryby podczas holu ,a wtedy szczęście zawsze sprzyja LEPSZYM.  ;) .

• Like 1

Nie przypadkowo wjechał w ten jedyny zaczep w okolicy ;) , dla niego to właśnie była jedyna i pewnie ostatnia deska ratunku. Szedł pewnie jak po sznureczku do niego, bo On o nim wiedział, a Ty niestety nie  ;) . Dobrze że nie wszystkie są do wyjęcia lub już wyjęte -  jest po co wracać nad wodę.

PS: a te zerwane i tak zawsze są największe oraz najbardziej zapadają w pamięci :) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Koledzy mowia, ze mam do nich szczescie. 

Nie wiem, czy faktycznie tak jest.

Szczescie mam, ze nie biora mi te za duze. I szczescie mam, ze nie przecieraja plecionki tarka. Czysty fart, ot co.

Kolejna letnia wizyta nad Odra w poszukiwaniu jazi, kleni i boleni dala mi mozliwosc poprzeciagnia cienkiej linki (PE 1.0) z wasatymi panami rzeki.

Ponizej dwie zdobycze podjete po wyczerpujacej walce na zestaw jaziowo - kleniowo - boleniowo - pontonowy ;)

Nie polecam lowienia sumow sprzetem do tego nieprzystosowanym ! 

Polgodzinne hole na wedke bez foregripu i z krotkim dolnikiem to nie jest sport dla nerwowych spinigistow :) Trzymanie takiej wedeczki i pompowanie to naprawde meczace zajecia. Hole bardziej dajace w kosc niz prawdziwa sumowa walka z rybami 200 plus na sprzecie do tego przygotowanym.

Podziekowania dla @Xaviego i @Patu za pomoc, wsparcie, sterowanie splywajacym pontonem, zdjecia i przede wszystkim cierpliwosc.

Ta wieksza wziela na gleboko chodzacego woblerka z masowej produkcji (4 cm). Ta mniejsza wziela na Rapale Jointed 4 cm DR.

Obie skasowaly przynete podczas oblawiania kamiennych przedluzen ostrog. Wiekszy zlapany z samego szczytu (z "piatej cwiartki"). Mniejszy ruszyl sie do woblerka paradujacego tuz przed jego dolkiem na zaplywie.

dd%2Bsumi%2B167.jpg

dd%2Bsumi%2B134.JPG

• Like 19