Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

co może oznaczać wyskakujący raz po raz pod prąd leszcz taki z czterdziestaczek

Niejednokrotnie takie zjawisko ostatnie widziałem, co mi się to nie zdarzało za często

ryby wyskakiwały z wody w całej okazałości i pruły pod prąd 

Zazwyczaj była to płycizna na zewnętrznym zakręcie

ryb goniących nie widziałem ale podejrzewam że mogły być to sumy

Panowie,

co może oznaczać wyskakujący raz po raz pod prąd leszcz taki z czterdziestaczek

Niejednokrotnie takie zjawisko ostatnie widziałem, co mi się to nie zdarzało za często

ryby wyskakiwały z wody w całej okazałości i pruły pod prąd 

Zazwyczaj była to płycizna na zewnętrznym zakręcie

ryb goniących nie widziałem ale podejrzewam że mogły być to sumy

Kiedyś, łowiąc na lekki spining na granicznym Bugu, byłem świadkiem takiego zdarzenia, mianowicie leszcz, tak gdzieś z półtora kilograma wyskoczył na moich oczach z metr w górę nad wodę, a pod nim chlapnięcie jakby ktoś skoczył na bombę do wody oraz wielki wir.  A ja, stoję z kijkiem do dwudziestu gramów wyrzutu, na końu żyłki 0,16 wisi pięciocentymetrowy ripperek mannsa i zastanawiam się z głupią miną, co zrobię, jak mi weźmie :-). Na szczęście nie wziął.

Trochę później, tego samego wieczoru, widziałem jak leszcz uciekając wyskakiwał kilkukrotnie nad wodę, pod prąd. Wtedy nie tylko ja to widziałem i wiem, że miejscowi próbowali złowić tam suma.

Miejsce było dość głębokie jak na ten odcinek rzeki, bo była tam rynna, która przy niskim stanie wody, miała ze dwa metry, może ze dwa i pół głębokości, dodatkowo w tej rynnie leżało zatopione drzewo, było sporo leszczy, więc kryjówka i spiżarnia dla suma była odpowiednia.

Ja ostatnio miałem taka oto przygodę:Stajemy na fajnej głębokiej ,ale cholernie krótkiej dziurze żeby porzucać.... Jakoś tak przy wyborze przynęty wpada mi do łapy coś nie z mojej stajni,ale podobno wszyscy na to łowią,więc czemu nie.... Dodam ze wcześniej przestrzeliłem w tej konstrukcji ster pionowym gwintem z grubego drutu zalanym w żywicy,bo podobno potrafi wypaść i zostawić rybkę z kolczykiem... Drugi czy trzeci rzut,strzał-zacięcie i mam rybę.sumik się szamocze,a ja pompuję mówiąc do kumpla ze mały.Ryba podchodzi pod ponton,próbuję oderwać ją od dna...ale ...nie idzie,zawraca i odchodzi na kilka metrów.Jednak jest chyba trochę większy niż myślałem na początku....może ma nawet z półtora... Wali wściekle  kilka razy ogonem w linkę... i cholera czuję pracę wobka.Spadł,ale wyciągam i....

post-48686-0-57913400-1442780149_thumb.jpg

post-48686-0-23243400-1442780210_thumb.jpg

.... raczej już nie założę nie swojego....

Na szczęście kilka rzutów po tym jak puściłem rybę z dwójką ownera i hyper strongiem,mam potężny strzał już na swojego bączka.Kilka minut nerwowego przeciągania liny żeby odciągnąć rybę od zaczepów ,chwyt za szufladę ,dopłynięcie do najbliższej łachy,mierzenie i kilka fotek z moja największą jak dotąd rybą z ręki.Miarka pokazała 186cm.

post-48686-0-52992200-1442780747_thumb.jpg

Rybka chyba była już przez kogoś złowiona (ślady na i w pysku) i mam nadzieję ze jeszcze nie raz będzie...

post-48686-0-89668900-1442781170_thumb.jpg

Pozdr.Wobi

• Like 41

Gość DAWIDspinn

Spędziłem weekend na dolnej Wiśle. Dostałem zaproszenie na wspólny spływ po nieznanym odcinku od znajomych z innego forum wędkarskiego. Chłopaki cały sezon pływali za sumem. Niestety bez efektów. Zaczęli wątpić czy te sumy u nich w ogóle są, czy po prostu gdzieś popełniają błąd. Pierwszą tezę wykluczyliśmy definitywnie, sumy są tam na pewno ... ;)

normal_sum.jpg

normal_sum1.jpg

Oprócz tego złowiliśmy fajne bolenie, sandacza i okonia :)

veni, vidi, vici ... :) ;)

• Like 28

Ja ostatnio miałem taka oto przygodę:Stajemy na fajnej głębokiej ,ale cholernie krótkiej dziurze żeby porzucać.... Jakoś tak przy wyborze przynęty wpada mi do łapy coś nie z mojej stajni,ale podobno wszyscy na to łowią,więc czemu nie.... Dodam ze wcześniej przestrzeliłem w tej konstrukcji ster pionowym gwintem z grubego drutu zalanym w żywicy,bo podobno potrafi wypaść i zostawić rybkę z kolczykiem... Drugi czy trzeci rzut,strzał-zacięcie i mam rybę.sumik się szamocze,a ja pompuję mówiąc do kumpla ze mały.Ryba podchodzi pod ponton,próbuję oderwać ją od dna...ale ...nie idzie,zawraca i odchodzi na kilka metrów.Jednak jest chyba trochę większy niż myślałem na początku....może ma nawet z półtora... Wali wściekle  kilka razy ogonem w linkę... i cholera czuję pracę wobka.Spadł,ale wyciągam i....

attachicon.gifWP_20150918_12_52_20_Pro.jpg

attachicon.gifWP_20150918_12_52_54_Pro.jpg

.... raczej już nie założę nie swojego....

Na szczęście kilka rzutów po tym jak puściłem rybę z dwójką ownera i hyper strongiem,mam potężny strzał już na swojego bączka.Kilka minut nerwowego przeciągania liny żeby odciągnąć rybę od zaczepów ,chwyt za szufladę ,dopłynięcie do najbliższej łachy,mierzenie i kilka fotek z moja największą jak dotąd rybą z ręki.Miarka pokazała 186cm.

attachicon.gif186.jpg

Rybka chyba była już przez kogoś złowiona (ślady na i w pysku) i mam nadzieję ze jeszcze nie raz będzie...

attachicon.gifIMG_0211.JPG

Pozdr.Wobi

Tyle już pisano na temat używania Rapali do sumowania, a dalej uparcie niektórzy to robią  :( . Te wobki się nie nadają do tego rodzaju wędkowania , są za delikatne!!!

12 min. filmu - mina pomocnika niedoszłego łowcy  -  bezcenna

Edytowane przez miramar69