DelTor0 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Napoleon miał niespełna 170cm a "dojechał"do Waterloo Moze i nie mial 170, ale byl wyzszy niz srednia wzrostu francuzow w tamtym okresie Czyli na tamte czasy wcale taki niski nie byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot CF Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Siemaneczko nie wiem czy to odpowiedni wątek czy każdy powinien mieć swoją galerię ale zaryzykuję Kilka rybek z sezonu 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Skądś Cię znam, imienniku. Masz brata, prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Skądś Cię znam, imienniku. Masz brata, prawda? Piotrka możesz znać z Wiadomości Wędkarskich, praktycznie w każdym numerze w sezonie był jego artykuł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 @pejot CF , jaką metodą złowione? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot CF Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) @pejot CF , jaką metodą złowione? W pionie Metodą na pejota Skądś Cię znam, imienniku. Masz brata, prawda?Mam brata Pawła Bliźniaka Edytowane 20 Listopada 2015 przez pejot CF 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazzze Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Co prawda sumiarzem nie jestem ale kilka fajnych zdjęć udało mi się zrobić 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot CF Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Jeszcze troszkę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluzer Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Piotrek,na co (jakieś jaskółki, gumy drop shotowe?) łowisz wąsiaste w verticalu i jak zbroisz przynętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot CF Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Piotrek,na co (jakieś jaskółki, gumy drop shotowe?) łowisz wąsiaste w verticalu i jak zbroisz przynętę?Gumamy się bawiłem w momencie keidy brakowało moich przynę ( póki co tajne ) Z gum UniCat - węgorze oraz Giant Shady Berkleya. Zbroiłem w główki Fireball Taffi-Tackle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Witam.Dla wszystkich łowców sumów gorąco polecam artykuł mojego kolegi Pawła Strzelczyka ( Strzała ) zamieszczony w nr 12 Wędkarskiego Świata pod tytułem "Polowanie na krakeny".Dowiecie się nie tylko na temat technik połowów w bardzo trudnych warunkach,ale także na temat obchodzenia się ze złowionymi rybami.Nadmienię że Paweł to super etyczny wędkarz i każdego suma i przyłowy przy ich połowie uwalnia w myśl zasady-złów i wypuść. Jest tam tez wiele wiadomości o niewłaściwym wykonywaniu zdjęć, zbyt mocno wykadrowanych,powiększających ryby,co nagminne jest tu na forum. Wędka która dla Pawła jest orężem (zdjęcie 2 na dole) przy połowie sumów to seryjny kompozyt zaprojektowany do trollingu - gramatura 400 gram z bardzo subtelną spolegliwą szczytówką. I to jest to.Nie potrzeba wydawać nie wiem jakich pieniędzy na blanki z pracowni. Kij za stówkę.Nieskromnie powiem że został przezbrojony u mnie w przelotki Fuji SiC. Przelotki zostały zainstalowane na wzmocnionych pod omotkach. Jeśli ktoś się interesuje to zapraszam do galerii Pawła,nie tylko sumy ,ale też karpie, to znakomity łowca - *********** PAWEŁ,jeśli tu kiedykolwiek zajrzysz to coś napisz i otwórz oczy co dla niektórych wędkarzy. Wiem że nie lubisz tego i to co się pisze się w internecie i na forach.Ale spróbuj i podziel się swoją wiedzą,a i po części i moją . SERDECZNIE POZDRAWIAM PAWEŁ Józek Zapraszamy kolegę na forum, a nie żebyśmy musieli szukać go gdzieś w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 ... Jest tam tez wiele wiadomości o niewłaściwym wykonywaniu zdjęć, zbyt mocno wykadrowanych,powiększających ryby,co nagminne jest tu na forum...."Niewłaściwe wykonywanie zdjęć" ? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Według Pana Józefa tu większość rzeczy forumowicze robią niewłaściwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Według Pana Józefa tu większość rzeczy forumowicze robią niewłaściwie.Trzymanie sumków na niektórych zdjęciach wzmiankowanego Pawła to też encyklopedia typu "don't do like this"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzikbdg991 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) mały ale wariat.. mój pierwszy sum na spinning, walka przednia jak na takiego malucha połakomił sie na gume Gunki, wziął pod nogami na głębokiej główce Wisła, okolice Bydgoszczy Proszę o zapoznanie się z regulaminem umieszczania zdjęćPozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Sebo0707 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Wędka która dla Pawła jest orężem (zdjęcie 2 na dole) przy połowie sumów to seryjny kompozyt zaprojektowany do trollingu - gramatura 400 gram z bardzo subtelną spolegliwą szczytówką. I to jest to.Nie potrzeba wydawać nie wiem jakich pieniędzy na blanki z pracowni. Kij za stówkę.Nieskromnie powiem że został przezbrojony u mnie w przelotki Fuji SiC. Przelotki zostały zainstalowane na wzmocnionych pod omotkach. A mnie zaintrygowały te podomotki i przelotki Fuji SiC. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie? Jaka jest celowość stosowania do sumowego trolla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 "Niewłaściwe wykonywanie zdjęć" ? Też tego nie rozumiem. Jak można niewłaściwie wykonać zdjęcie suma? Dużą rybę jakoś trudno wepchnąć w kadr. Z sumem problem jest często taki żeby go dobrze objąć obiektywem i to chyba jedyna ryba której nie trzeba eksponować. No chyba że dotyczy to innych ryb, ale z tego co przeczytałem kolega jest specjalistą od sumów więc ewentualne rady powinny dotyczyć tylko tego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluzer Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Też tego nie rozumiem. Jak można niewłaściwie wykonać zdjęcie suma? Można;) Wystarczy ,że do fotki z rybą podmieni się cały sprzęt i zapomni ,że trzyma się sie kij z samą agrafką na końcu zestawu...;D 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 niewłaściwym wykonywaniu zdjęć, zbyt mocno wykadrowanych,powiększających ryby,co nagminne jest tu na forum. Jeśli ktoś nie potrafi lub nie chce wykonać dobrego zdjęcia, nie ma umiejętności, czasu, ochoty ani pomysłu na jego dobre przygotowanie, nie ma możliwości późniejszej obróbki tylko pstryka "to co widać" to każde dobrze wykonane zdjęcie wydaje mu się naciągane, powiększone czy "szerokokątne". 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisni@ Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 A wszystko pewnie zaczęło się na stwierdzeniu: "Mój ma tyle samo, a na zdjęciu wygląda na mnijeszego!!!" - jakie to męskie, nieprawdaż Jeśli ktoś nie kryje się z rozmiarem ryby, tym samym nie próbuje wmówić, że miął więcej niż miał, to dla mnie może sobie ją prezentować na zdjęciu jak chce i to nie jest powód do oceniania czy zdjęcie jest poprawne czy nie... Co innego ocena zdjęcia pod walorami estetycznymi czy technicznymi, ale ta dyskusja pewnie nie miałaby końca, bo "nie to ładne co ładne, ale to co się komu podoba".A żeby nie być całkowicie OTPiękne sumy Panowie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek K. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Czyli panowie łapiemy rybę , rzucamy w kat , ustawiamy sie ze sprzętem , sprawdzamy światło , tło i czy ryba ładnie wyglada w kadrze .Następnie przebieramy sie w ładne , czyste wdzianko , czeszemy sobie grzywkę .I tak przygotowani robimy sobie zdjęcie z ryba która podczas naszych przygotowań jest po prostu trupem bo nasze zdjęcie ma być super.Panowie szybka fotka i do wody , a jak komuś wyjdzie ładnie to tylko pogratulować . Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Fester 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pytam, bo obawiam się, że od pewnego czasu tkwię w błędach J Aktulanie używam na sumy dwóch kijków: średniego, krótszego i lżejszego, dłuższego, uzbrojonych na Alco i zakończonych tunelami odpowiednio na L6 i L5,5. Nie zauważyłem co prawda negatywnego wpływu na plecionki 4-splotwe, ale kto wie. SiC-ów używam tylko do gładkich i delikatnych plecionek 8-splotowych. Podomotek nie robię już kilka lat – ostatnio zrobiłem „dla sportu” na blanku tuna popping 100lb, który trafił… do gablotki. Pytałem kiedyś, bodajże w dziale RB, czy widział ktoś kiedyś blank uszkodzony przez stopkę przelotki. Okazuje się, że jest z tym jak z Yeti. Wszyscy wiedzą, że to się nagminnie zdarza, tylko że… No właśnie. Osobiście szarpałem dwustopowe przelotki w masywnych twardych ramkach kombinerkami i też się nie udało, a były zamontowane raptem na blanku 17 czy 20lb. Co do połowu w trudnych warunkach to myślę, że należy rozgraniczyć sytuację w której nie gryzą, czy też ciężko je znaleźć, od trolla np. w zawaliskach. Przekonałem się, że hol sporego suma np. na przykosie to spacer w porównaniu z holem pełnej zwalonych drzew rynnie, gdzie przy rybie 150cm bywałem bardziej zdygany, niż przy klocu 2+ na czystej wodzie. Z drugiej strony – „czysta” to pojęcie względne. Kilka tygodni później okazało się że skubaniec wziął nad zwaliskiem, w którym potem zerwałem wobler. Jakim cudem w nie nie wlazł, do dziś nie wiem… 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Czyli panowie łapiemy rybę , rzucamy w kat , ustawiamy sie ze sprzętem , sprawdzamy światło , tło i czy ryba ładnie wyglada w kadrze .Następnie przebieramy sie w ładne , czyste wdzianko , czeszemy sobie grzywkę .I tak przygotowani robimy sobie zdjęcie z ryba która podczas naszych przygotowań jest po prostu trupem bo nasze zdjęcie ma być super.Panowie szybka fotka i do wody , a jak komuś wyjdzie ładnie to tylko pogratulować . Wszystko tak tylko rybę nie w kąt ale wkładamy do wody bo i tak musi trochę minąć zanim dojdzie do siebie. Jak masz pomysł na zdjęcie to samemu możesz je wykonać w kilka minut. Trzeba tylko chcieć. Dzięki temu mamy taką pamiątkę zamiast takiej albo taką zamiast takiej Ja nie jestem fotografema zdjęcia robię sam z "małpki" za 300zł. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek K. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ładne rybki , ale stres w niewoli wpływa rownież negatywnie na kondycje ryby , a szybko wycholowana ryba równie szybko odzyska siły , wiec co najwyżej szybko ustawił bym aparat a o wdzianku i grzywce zapomniał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Spy pierwsza fota klasa Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Sebo0707 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi