Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Piotrek,na co (jakieś jaskółki, gumy drop shotowe?) łowisz wąsiaste w verticalu i jak zbroisz przynętę?

Gumamy się bawiłem w momencie keidy brakowało moich przynę ( póki co tajne :D ) Z gum UniCat - węgorze oraz Giant Shady Berkleya. Zbroiłem w główki Fireball Taffi-Tackle

• 2 tygodnie później...

Witam.

Dla wszystkich łowców sumów gorąco polecam artykuł mojego kolegi Pawła Strzelczyka ( Strzała ) zamieszczony w nr 12 Wędkarskiego Świata pod tytułem 

"Polowanie na krakeny".Dowiecie się nie tylko na temat technik połowów w bardzo trudnych warunkach,ale także na temat obchodzenia się ze złowionymi rybami.

Nadmienię że Paweł to super etyczny wędkarz i każdego suma i przyłowy przy ich połowie uwalnia w myśl zasady-złów i wypuść. Jest tam tez wiele wiadomości o niewłaściwym wykonywaniu zdjęć, zbyt mocno wykadrowanych,powiększających ryby,co nagminne jest tu na forum.

Wędka która dla Pawła jest orężem (zdjęcie 2 na dole) przy połowie sumów to seryjny kompozyt zaprojektowany do trollingu -  gramatura 400 gram z bardzo subtelną spolegliwą szczytówką. I to jest to.

Nie potrzeba wydawać nie wiem jakich pieniędzy na blanki z pracowni. Kij za stówkę.Nieskromnie powiem że został przezbrojony u mnie w przelotki Fuji SiC. Przelotki zostały zainstalowane na wzmocnionych pod omotkach. 

Jeśli ktoś się interesuje to zapraszam do galerii Pawła,nie tylko sumy ,ale też karpie, to znakomity łowca - ***********

PAWEŁ,jeśli tu kiedykolwiek zajrzysz to coś napisz i otwórz oczy co dla niektórych wędkarzy. Wiem że nie lubisz tego i to  co się pisze się w internecie i na forach.

Ale spróbuj i podziel się swoją wiedzą,a i po części i moją .

SERDECZNIE POZDRAWIAM PAWEŁ

Józek

Zapraszamy kolegę na forum, a nie żebyśmy musieli szukać go gdzieś w necie

mały ale wariat.. mój pierwszy sum na spinning, walka przednia jak na takiego malucha :) połakomił sie na gume Gunki, wziął pod nogami na głębokiej główce :) Wisła, okolice Bydgoszczy

Proszę o zapoznanie się z regulaminem umieszczania zdjęć:)

Pozdrawiam

Edytowane przez Sebo0707
  • Like 1

Wędka która dla Pawła jest orężem (zdjęcie 2 na dole) przy połowie sumów to seryjny kompozyt zaprojektowany do trollingu -  gramatura 400 gram z bardzo subtelną spolegliwą szczytówką. I to jest to.

Nie potrzeba wydawać nie wiem jakich pieniędzy na blanki z pracowni. Kij za stówkę.Nieskromnie powiem że został przezbrojony u mnie w przelotki Fuji SiC. Przelotki zostały zainstalowane na wzmocnionych pod omotkach. 

A mnie zaintrygowały te podomotki i przelotki Fuji SiC. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie? Jaka jest celowość stosowania do sumowego trolla?

"Niewłaściwe wykonywanie zdjęć" ?  :blink:

Też tego nie rozumiem. Jak można niewłaściwie wykonać zdjęcie suma? Dużą rybę jakoś trudno wepchnąć w kadr. Z sumem problem jest często taki żeby go dobrze objąć obiektywem i to chyba jedyna ryba której nie trzeba eksponować. No chyba że dotyczy to innych ryb, ale z tego co przeczytałem kolega jest specjalistą od sumów więc ewentualne rady powinny dotyczyć tylko tego gatunku. 

niewłaściwym wykonywaniu zdjęć, zbyt mocno wykadrowanych,powiększających ryby,co nagminne jest tu na forum.

Jeśli ktoś nie potrafi lub nie chce wykonać dobrego zdjęcia, nie ma umiejętności, czasu, ochoty ani pomysłu na jego dobre przygotowanie, nie ma możliwości późniejszej obróbki tylko pstryka "to co widać" to każde dobrze wykonane zdjęcie wydaje mu się naciągane, powiększone czy "szerokokątne".

• Like 7

A wszystko pewnie zaczęło się na stwierdzeniu: "Mój ma tyle samo, a na zdjęciu wygląda na mnijeszego!!!" - jakie to męskie, nieprawdaż  :P  :D

Jeśli ktoś nie kryje się z rozmiarem ryby, tym samym nie próbuje wmówić, że miął więcej niż miał, to dla mnie może sobie ją prezentować na zdjęciu jak chce i to nie jest powód do oceniania czy zdjęcie jest poprawne czy nie... Co innego ocena zdjęcia pod walorami estetycznymi czy technicznymi, ale ta dyskusja pewnie nie miałaby końca, bo "nie to ładne co ładne, ale to co się komu podoba".

A żeby nie być całkowicie OT

Piękne sumy Panowie!!  ;)

Gość Jarek K.

Czyli panowie łapiemy rybę , rzucamy w kat , ustawiamy sie ze sprzętem , sprawdzamy światło , tło i czy ryba ładnie wyglada w kadrze .

Następnie przebieramy sie w ładne , czyste wdzianko , czeszemy sobie grzywkę .

I tak przygotowani robimy sobie zdjęcie z ryba która podczas naszych przygotowań jest po prostu trupem bo nasze zdjęcie ma być super.

Panowie szybka fotka i do wody , a jak komuś wyjdzie ładnie to tylko pogratulować .

Edytowane przez Fester
  • Like 2

Pytam, bo obawiam się, że od pewnego czasu tkwię w błędach J Aktulanie używam na sumy dwóch kijków: średniego, krótszego i lżejszego, dłuższego, uzbrojonych na Alco i zakończonych tunelami odpowiednio na L6 i L5,5. Nie zauważyłem co prawda negatywnego wpływu na plecionki 4-splotwe, ale kto wie. SiC-ów używam tylko do gładkich i delikatnych plecionek 8-splotowych.

Podomotek nie robię już kilka lat – ostatnio zrobiłem „dla sportu” na blanku tuna popping 100lb, który trafił… do gablotki. Pytałem kiedyś, bodajże w dziale RB, czy widział ktoś kiedyś blank uszkodzony przez stopkę przelotki. Okazuje się, że jest z tym jak z Yeti. Wszyscy wiedzą, że to się nagminnie zdarza, tylko że… No właśnie. Osobiście szarpałem dwustopowe przelotki w masywnych twardych ramkach kombinerkami  i też się nie udało, a były zamontowane raptem na blanku 17 czy 20lb.

Co do połowu w trudnych warunkach to myślę, że należy rozgraniczyć sytuację w której nie gryzą, czy też ciężko je znaleźć, od trolla np. w zawaliskach.  Przekonałem się, że hol sporego suma np. na przykosie to spacer w porównaniu z holem pełnej zwalonych drzew rynnie, gdzie przy rybie 150cm bywałem bardziej zdygany, niż przy klocu 2+ na czystej wodzie. Z drugiej strony – „czysta” to pojęcie względne. Kilka tygodni później okazało się że skubaniec wziął nad zwaliskiem, w którym potem zerwałem wobler. Jakim cudem w nie nie wlazł, do dziś nie wiem…

• Like 5

Czyli panowie łapiemy rybę , rzucamy w kat , ustawiamy sie ze sprzętem , sprawdzamy światło , tło i czy ryba ładnie wyglada w kadrze .

Następnie przebieramy sie w ładne , czyste wdzianko , czeszemy sobie grzywkę .

I tak przygotowani robimy sobie zdjęcie z ryba która podczas naszych przygotowań jest po prostu trupem bo nasze zdjęcie ma być super.

Panowie szybka fotka i do wody , a jak komuś wyjdzie ładnie to tylko pogratulować .

Wszystko tak tylko rybę nie w kąt ale wkładamy do wody bo i tak musi trochę minąć zanim dojdzie do siebie. Jak masz pomysł na zdjęcie to samemu możesz je wykonać w kilka minut. Trzeba tylko chcieć. Dzięki temu mamy taką pamiątkę

lqip23A.jpg

zamiast takiej

b876NBN.jpg

albo taką

ELKtwds.jpg

zamiast takiej

4cGyUXD.jpg

Ja nie jestem fotografema zdjęcia robię sam z "małpki" za 300zł.

• Like 17

Gość Jarek K.

Ładne rybki , ale stres w niewoli wpływa rownież negatywnie na kondycje ryby , a szybko wycholowana ryba równie szybko odzyska siły , wiec co najwyżej szybko ustawił bym aparat a o wdzianku i grzywce zapomniał .