Skocz do zawartości

Sumy 2015

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DAWIDspinn

Sumki złowione z trolla, tak z tej małej dętki:) z tyłu ma na szczęście trochę miejsca na silnik :P  Większy wziął na boxera, am mniejszy na jakiegoś jaxona o ile pamiętam :) w rzece w której jak woda opadnie jeszcze z 20cm to przepłynięcie wielu miejsc stanie się nie możliwe...

Mam pytanie, do kiedy łowicie sumy z trolla??? Czy w październiku jest jeszcze szansa, czy woda już za zimna i sumki zbyt ospałe???

Ostatnie łowiłem późnym październikiem, na wodzie poniżej 12 stopni.

normal_ostatki.jpg

• Like 4

Sumki złowione z trolla, tak z tej małej dętki:) z tyłu ma na szczęście trochę miejsca na silnik :P  Większy wziął na boxera, am mniejszy na jakiegoś jaxona o ile pamiętam :) w rzece w której jak woda opadnie jeszcze z 20cm to przepłynięcie wielu miejsc stanie się nie możliwe...

Mam pytanie, do kiedy łowicie sumy z trolla??? Czy w październiku jest jeszcze szansa, czy woda już za zimna i sumki zbyt ospałe???

Wpisz sobie w google "październikowe sumy dla cierpliwych" :)

W tym sezonie może być jeszcze trudniej, ponieważ sumki dostały straszny łomot w lipcu i sierpniu...

U mnie myślę że będzie odwrotnie Daniel , wraz z ochłodzeniem liczę na lepsze brania.

Sumy w lipcu , sierpniu łowione były w sporadycznej ilości z racji mega niskiego stanu Odry.

U nas na niskiej wodzie łowi się duuużo łatwiej i straszny łomot wąsacze zebrały. Im dalej w sezon tym trudniej je przechytrzyć.

• Like 2

Rózga suma też trzeba umieć łowić a nie od razu szarpać .

I przez niego spóźniliśmy się na znajomy kant dokładnie o 235 wąsatych centymetrów.... ach.....

I myślisz że twojego  wobka by od razu zagryzł ? chyba niekoniecznie .Normalnie dramat przez jakąś 160 nie złowiliście  235 .

No to jeszcze kilka wypadów uda się zaliczyć do końca października:) Liczę też na częstsze przyłowy zęboli wraz ze spadkiem temperatury...Bo jak na razie to tylko nie wielkie sandaczyki się trafiały :blink:  Z ręki brania trafiały mi się nawet w grudniu, gdy wąsy powinny już dawno spać... tylko z trolla przynajmniej u mnie na rzece trzeba pływać w troszkę innych miejscach niż trafiały się jesienne branka...fakt faktem przypadkowe:) A o szarpakach to nawet nie będę wspominał...bo żal :angry:  chociaż z roku na rok widać poprawę...przynajmniej w moich rejonach widać taką tendencje :D

Edytowane przez Wartoslaw

Pomimo tego ze suma można złowić do końca sezonu,a nawet później,ja jednak uważam ze warto z końcem września dać im spokój. Powodów jest kilka,po pierwsze sumy wraz ze spadkiem temperatury wody grupują się w większe stada i rzadko są aktywne,więc częściej są najeżdżane niż biorą.Zimna woda sprawia że nie są tak waleczne jak latem i przeważnie wyjeżdżają jak przysłowiowe szmaty.Za to październik to świetny czas na zębate drapieżniki  więc warto się skoncentrować  na nich.

post-48686-0-22827200-1441443092_thumb.jpg

Przyłowowa ryba 160+ z końcówki października z przed 2 lat,która wyjechała na szczupakowym sprzęcie 15lb. w 3-4 minuty,latem trwało by to dwa razy dłużej na sumowym...

• Like 11

Gość DAWIDspinn
Za nami ciężki sumowy weekend :) W sobote rano zaliczam piękne branie, niesamowity odjazd i .... luz, ryba spada. Za chwile doławiam małego suma, którego odhaczamy przy burcie łodzi. Później już tylko walczyliśmy z wiatrem i falami na Wiśle, dopóki nie złapaliśmy jednej do środka i o mało nie utopiliśmy jednostki ;) Spotkaliśmy kolege krzysiek z towarzyszem, niby dla sumiarza źle, że tyle osób, tyle jednostek, ale jak ktoś podpłynie porozmawia to tak jakoś inaczej, milej, pozdrawiam :)

Miałem już dość wrażeń jak na jeden dzień i poszedłem spać, Tata jeszcze coś kombinował ale bez większych efektów. Drugiego dnia zaczynamy wcześnie rano, pogoda taka sama ale nie poddajemy się, są chwile i miejsca w których da się łowić. Tata ma dwa brania jedna ryba spada i jedna przy łódce, mała. Na koniec na kancie przykosy zaliczam ładne branie i melduje się taki o to średniak.

normal_dobry_sumiec.jpg

Gdzieś ktoś kiedyś powiedział że sumowanie to ciężka praca, po tym weekendzie zgadzam się z nim całkowicie ;)

• Like 24

Dawid gratuluję rybki i determinacji  ;)

Mi po wczorajszych przygodach dzisiaj niestety się odechciało , wiatr że mało głowy nie urywa no i ten dzisiejszy deszcz a w zasadzie ulewa z gradem brrrrrrrrrr

Coś w tym jest że narzekamy na tłok na wodzie w sezonie itp , ale.....

Jakoś faktycznie tak czasami jest lżej jak zamieni się kilka słów na wodzie z znajomą ekipą  ;)

Mini zlocik , dzięki Michaś , Darek, Robert

post-49627-0-09743900-1441562100_thumb.jpg

• Like 3

Gratuluję pięknych rybek koledzy! :D  Też dzisiaj pływaliśmy z kumplem, pogoda dała nieźle w kość :angry:  no ale coś tam się działo...kumpel złapał nie wymiarowego podrostka, a ja miałem sprintera który dwa razy wyprzedził ponton. Za drugim razem akurat jak się przesiadaliśmy, (ja sterowałem) dostał za dużo luzu i się spiął :wacko:  podejrzewam  że dostał z tarkę i był ledwo zapięty...no cóż temp wody spadła już do 16 stopni u mnie. Tydzień temu było jeszcze 20. No ale widać że wąsy nadal głodne :P 

A pamiętasz ile miała tydzień temu? Może mniejsza, to szybciej się wychłodziła, chociaż na rzece to raczej nie powinno mieć znaczenia, woda cały czas się miesza:) U mnie od środy zimne noce, ok 10 C. Dziś w dzień temp nie przekroczyła 15 C ;)