SYMBIOZA Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jak sobie radzicie z plagą meszki nad wodą ? Bo w tym roku po "wspaniałej" zimo-wiośnie znowu męczarnia nad wodą i np.muga mi nie działa tak jak kiedyś.... Macie jakieś inne wypróbowane preparaty...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jak deet nie działa to tylko chyba to Ci zostało: https://www.youtube.com/watch?v=nMbx3WUf89k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o wedkarstwo stacjonarne to mam ekstra kadzidelka na wszelkie robactwo, spieprzają od tego jak poparzone natomiast przy wieczornych spiningowych wyprawach jest masakra... Żadne maści i spreje nie pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ostatnio wyczytałem, że działa olejek goździkowy. Jeszcze nie testowałem, ale na najbliższej wyprawie wypróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Salam olejkum. Waniliowy.Sprawdzone. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Dagon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Miałem ostatnio na Bugiem i mugge tą z nowej serii z niską zawartością deet, oraz ultrathon 25% deet. Mugga niestety to już przeszłość. Ultrathon spisał się bardzo dobrze i meszki już nie kąsały, choć są też mankamenty. Meszki mimo wszystko latają przy twarzy, co może denerwować a głównym minusem jest skład chemiczny. Po rozsmarowaniu dłonią przedramion i wzięciu butelki coli w rękę, etykieta momentalnie odbiła mi swoją czerwoną barwę na dłoń. Trzeba więc używać z głową i myśleć gdzie się psika A ktoś może coś powiedzieć o kapeluszu z siateczką? Sprawdza się to to? Nie utrudnia łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Z powodzeniem od kilku lat stosuje olejki wanilinowe (tak takie które dodaje się do ciast ). Smaruję kark, trochę na twarz i ręce, polewam też dość obficie czapkę wtedy nie podlatują tak blisko twarzy i nie wkurzają. Mugga, Ultrahton świetny na komary ale meszki już tak sobie, olejek bije je na głowę, nie znam lepszego "preparatu" na te małe upierdliwe stworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ja na ten rok nie odnotowałem jeszcze meszek na moich łowiskach,więc problem jakby znikł. Co do środków ochronnych, to zdecydowanie odradzam Bros-a.W ubiegłym roku pryskając tym cudem ,przez przypadek mgiełka trafiła na okulary polaryzacyjne........na drugi dzień .......hahhaha szkła zniszczone ,jakby stopiło powłokę..........Wole żeby mnie ugryzło coś kilka razy,niż dawać takie gówno na skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) @gajosik - zapomniałeś wspomnieć o bonusach. Olejek waniliowy wygładza zmarszczki, otwiera pory, a jego delikatny, acz wyraźny aromat, wyzwala uśmiech na twarzach mijanych w drodze na łowisko pań. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Dagon 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) @gajosik - zapomniałeś wspomnieć o bonusach. Olejek waniliowy wygładza zmarszczki, otwiera pory, a jego delikatny, acz wyraźny aromat, wyzwala uśmiech na twarzach mijanych w drodze na łowisko pań. Jest jeszcze jedna zaleta olejku waniliowego , ale tylko dla posiadaczy kołowrotków Shimano. Jeśli na łowisku kołowrotek zaczyna szwankować , wlewasz przez port do smarowania olejek waniliowy. Po takim zabiegu nasze Shimano ,znów kręci maślanie i jeszcze waniliowo .Sprawdzone osobiście. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez pisarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Niedawno nabyłem sobie chustę BUFF, która można wygodie zakryć twarz, tak że tylko oczy wystają (na głowie czapka). Można w tym sensownie oddychać, łowić i meszki przetrzymać. Polecam. Sam nabyłem jakiś model niby nasączony czymś co odstrasza owady, ale to akurat raczej ściema. Pomaga po prostu osłonięcie twarzy.http://buff.pl/pol_m_Chusta-Buff_Insect-Shield-UV-95-1548.html Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Traq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jest jeszcze jedna zaleta olejku waniliowego , ale tylko dla posiadaczy kołowrotków Shimano. Jeśli na łowisku kołowrotek zaczyna szwankować , wlewasz przez port do smarowania olejek waniliowy. Po takim zabiegu nasze Shimano ,znów kręci maślanie i jeszcze waniliowo .Sprawdzone osobiście.Pamiętam, pamiętam. Masło z kanapki, pchane do kołowrotka, to też Ty, czy inny z moich pomysłowych kolegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Niedawno nabyłem sobie chustę BUFF, która można wygodie zakryć twarz, tak że tylko oczy wystają (na głowie czapka). Można w tym sensownie oddychać, łowić i meszki przetrzymać. Polecam. Sam nabyłem jakiś model niby nasączony czymś co odstrasza owady, ale to akurat raczej ściema. Pomaga po prostu osłonięcie twarzy.http://buff.pl/pol_m_Chusta-Buff_Insect-Shield-UV-95-1548.html Może nie do końca ściema choć faktycznie jakieś to naciągane, mi często wchodzą pod czapkę mimo, iż dobrze ją naciągam i gryzą w głowę. Dwa razy zdarzyło mi się zmieniać łowisko ze względu na meszki, które uniemożliwiały wędkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam ja przerabiałem wszystkie na meszki ofy,dety,mugga i powiem szczerze, szkoda kasy, pomaga w miarę skutecznie olejek gożdzikowy szczypie na początku ale jest za skuteczny a cena bardzoooooooooooooo niska A we Włocławku tego dziadostwa mnogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 @gajosik - zapomniałeś wspomnieć o bonusach. Olejek waniliowy wygładza zmarszczki, otwiera pory, a jego delikatny, acz wyraźny aromat, wyzwala uśmiech na twarzach mijanych w drodze na łowisko pań. hehehe i pewnie pomaga im w podjęciu decyzji o rozłożeniu nóg albo wypięciu tyłka Taki mały żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMBIOZA Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zatem wypróbuję te olejki - waniliowy i goździkowy...Jeśli nie zadziałają na meszki to może .... chociaż panienki zwabią na nockę na rzeką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zatem wypróbuję te olejki - waniliowy i goździkowy...Jeśli nie zadziałają na meszki to może .... chociaż panienki zwabią na nockę na rzeką... Może być niemiło jak Cię upieką nad ogniskiem zachęcone zapachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jest ryzyko, jest zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jest ryzyko, jest zabawa Racja! Przyznaje - nie znałem metody, poproszę żonę o zakup olejku (hehehe, nie wiem jak zareaguje) i wypróbuje bo ostatnio również mnie meszki obsiadły...Dam znać jak skuteczność Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Kto oglądał Ranczo ten wie - olejek goździkowy najlepszy na meszki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 A ktoś może coś powiedzieć o kapeluszu z siateczką? Sprawdza się to to? Nie utrudnia łowienia?Ogranicza widoczność , gorzej się oddycha , gorąco , ale coś tam daje. Na dłuższą metę jednak mordęga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ogranicza widoczność , gorzej się oddycha , gorąco , ale coś tam daje. Na dłuższą metę jednak mordęga.Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zatem wypróbuję te olejki - waniliowy i goździkowy...Jeśli nie zadziałają na meszki to może .... chociaż panienki zwabią na nockę na rzeką... A daj Ci boże jak najwięcej Niech się kolejka ustawi A tak na poważnie to sam chętnie spróbuję z tą wanilią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o olejek goździkowy to wyczytałem, że nie należy aplikować go bez rozcieńczania bezpośrednio na skórę. Swoią drogą to ciekawe, czy olejki (goździkowy lub waniliowy) odstraszają kleszcze? Czy pozostaje chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Nie wiem. Wiem, że nie działają na komary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi