Skocz do zawartości
  • 0

Conquest 51 Shallow Special i Avail - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Wieczorową nocą, niepozornie w niedzielę publikujemy kolejny artykuł na naszym portalu. Tym razem dla maniaków tuningowania multiplikatorów. Artykuł czekał cierpliwie w kolejce innych ale ponieważ zaczyna mi pęcznieć kolejka zaczynam uwalniać artykuły szybciej niż zakładałem do tej pory.

Ultra Lekki casting. Dla niektórych ciekawa odskocznia od spinningowych wklejanek, a dla niektórych zbędna słowa i znienawidzona metoda. Casting w wydaniu „paproszkowym” to wcale nie taka katorga jak się wydaje, nie taki diabeł straszny...Osobiście od dłuższego czasu miałem ciągoty do łowienia okoni na małe przynęty ale nie spinningiem lecz właśnie zestawem z multiplikatorem. Pierwsze próby okazały się niewypałem, tu kij za sztywny, tu plecionka za gruba, tu to i to. Nie poddawałem się i w końcu skompletowałem combo, które według mnie zasługuje na miano ultra lekkiego castingu.

Zapraszam do lektury artykułu, komentarzy oraz wspólnej dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciekawy test, zwłaszcza, że poparty pomiarami. Nie zachęca mnie to do pójścia w tę stronę (pewnie dlatego, że części operacji nawet nie zrozumiałem :lol: ), ale szacunek za wytrwałość i chęć kombinowania ze sprzętem. Do tego co napisałeś o kolorze szpulki powiem, że przy tak oryginalnej rękojeści, granatowa szpulka ze złotą obudową, nie gryzie się ani trochę

Fajnie byłoby przeczytać więcej takich tekstów od użytkowników różnego sprzętu, bo przecież wybór jest ogromny i każdy coś ciekawego mógłby pokazać, napisać..

Gratuluję ciekawego artykułu, oby tak dalej.

Grzesiek

• 0

Remek ma WIELKIEGO minusa za brak III części 51DC... :lol:

Będzie. Tak jak napisałem ... porzeba czasu, kilku wyjazdów, zdjęć i ... opinii innych użytkowników. Wszystko się zbiera by było wiarygodnie a nie, że się napaliłem i teraz napiszę same ochy i achy.

• 0

witam..

Przeczytalem ten artykul trzy razy i dalej nie moge wyjsc z podziwu! Nie moge rowniez zrozumiec sporych fragmentow tekstu, ale moze ktos z forum, bardziej obeznany z wspolczesna polszczyzna objasni mi o co tu tak naprawde chodzi. :huh:

Na poczatek chcialbym sie dowiedziec jaki byl sens porownywania tuningowej szpulki do conquesta 51SS z standardowa szpulka?

Wynik takiego porownania jest oczywisty, nawet dla kogos kto nigdy nie mial 51ss w rekach, a jedynie czytal o nim na naszym forum. Zawsze lzejsza i plytka szpula bedzie lepsza w rzutach lekkimi wabikami. To wiemy od kilku ladnych lat.

Co do samej metodologi testow to brakuje mi kilku podstawowych informacji.

Jak CC51ss spisuje sie z szpulka avail podczas technik rzutowych.

Jak byl ustawiony hamulec rzutowy ( ile magnesow) podczas testow? Bezposednie porownanie szpulki AVAil z hamulcem mag. i SVS w takich samych warunkach..

Na koniec kilka cytatow, ktore rozbrajaja mnie totalnie!

tu kij za sztywny, tu plecionka za gruba, tu to i to :unsure:

Szpulkę z rozetką pognałem w świat :wacko:

białasa” można głębiej osadzić a „czarnuch” ma wewnątrz szyjkę, po co to :huh:

CUANO KOSOKUESUTO 50 AKUNESZITOFURE- KI NOWOSUFU- RU :o

tchnąc nowe życie w zapomniane egzemplarze

ztuningować :mellow:

wolę ładować kij od stóp czyli dół góra rzut

Stosuję je najczęściej z małym kruczkiem

tutaj moj faworyt :mellow:

Po prostu 51 SS nie zaspakajał mnie :o :huh: :o

waga jest znikoma ale jednak trochę metalu jest

prawie ciągle bezwietrzna

Salmo Hornet 3,5cm 2,4g - 23m ( szał ) :lol:

z samej balsy...yhym...dopełniał przegródkę w pudełku

Cykadami ani wahadełkami nie rzucałem bo są lotne z reguły więc nie widzę sensu

o braku np. przecinkow przed slowem ale i innych nie dociagnieciach pisac nie bede. bo sa widoczne az za bardzo.

Temat tuningowych szpulek do multiplikatorow jest relatywnie nowy, nie tylko w PL. Mozna bylo zrobic naprawde doskonaly i wiarygodny test. Ten tzw. artykul jest moim zdaniem najgorszym tekstem o castingu jaki sie pojawil na tym portalu!!

Remek co sie stalo, ze opublikowales takiego gniota??

pozd Jerzy :D

p.s przepraszam za brak polskich znakow..

• 0

Jurku, nie bądź aż tak surowy.. Może forma nie jest bez zastrzeżeń, ale taki tekst -pisany przez użytkownika, nie przez redaktora portalu- w mojej ocenie czyta się z zaciekawieniem. To pierwszy artykuł Kolegi @Bezel, sporo jest do poprawy w sensie literackim, czy co do poprawności językowej i fakt, że tekst mógł pójść do poprawki, ale takich testów, artykułów, B) przejawów zaangażowania użytkowników nie ma zbyt wiele.. Stąd mimo, że poziom wcześniejszych publikacji był wyższy, nie okrzykiwałbym tego gniotem, bo to demotywujące.. Można się doczepić tego i tamtego, a nawet owego ;) ale nie tak ostro.

Co do podstaw, czy merytoryki tekstu się nie wypowiadam, bo to nie moja działka. Ja się dowiedziałem, jakie są różnice dla jednego użytkownika w dwóch rozwiązaniach i pewnie, że można by test przeprowadzić bardziej profesjonalnie i może tego trzeba by wymagać, ale obsmarowywać cały tekst, z wytłuszczonymi kwiatkami, myślę z tego powodu nie trzeba..

Rozumiem Twoje przywiązanie @Jerzy do poziomu publikacji portalu i zasadniczo masz rację, bo jak najbardziej warto się tego, bardzo wysokiego poziomu trzymać. Chodzi mi tylko o... o to, o co Tobie chodzi - o formę :mellow:

Pozdrowionka

Grzesiek

• 0

Jurku, nie bądź aż tak surowy.. Może forma nie jest bez zastrzeżeń, ale taki tekst -pisany przez użytkownika, nie przez redaktora portalu- w mojej ocenie czyta się z zaciekawieniem. To pierwszy artykuł Kolegi @Bezel, sporo jest do poprawy w sensie literackim, czy co do poprawności językowej i fakt, że tekst mógł pójść do poprawki, ale takich testów, artykułów, B) przejawów zaangażowania użytkowników nie ma zbyt wiele.. Stąd mimo, że poziom wcześniejszych publikacji był wyższy, nie okrzykiwałbym tego gniotem, bo to demotywujące.. Można się doczepić tego i tamtego, a nawet owego ;) ale nie tak ostro.

Co do podstaw, czy merytoryki tekstu się nie wypowiadam, bo to nie moja działka. Ja się dowiedziałem, jakie są różnice dla jednego użytkownika w dwóch rozwiązaniach i pewnie, że można by test przeprowadzić bardziej profesjonalnie i może tego trzeba by wymagać, ale obsmarowywać cały tekst, z wytłuszczonymi kwiatkami, myślę z tego powodu nie trzeba..

Rozumiem Twoje przywiązanie @Jerzy do poziomu publikacji portalu i zasadniczo masz rację, bo jak najbardziej warto się tego, bardzo wysokiego poziomu trzymać. Chodzi mi tylko o... o to, o co Tobie chodzi - o formę :mellow:

Pozdrowionka

Grzesiek

Grzesiu my się jednak musimy umówić na ryby.... :mellow:

• 0

Mówisz Łukaszu, jakbym odmawiał! :mellow: To kiedy? :lol: Nie siejmy offtopa.

Ja tylko bronię tego pożądanego przejawu zaangażowania użytkowników w rozwój portalu. W zasadzie pretensja i pytanie do @Remka, sformułowane na końcu posta @Jerzego, jest istotą tegoż posta i powinna, moim zdaniem mieć jednego adresata..

To tyle ode mnie. Co do wartości tekstu pod względem technicznym, to mi opowiesz nad wodą :D

Pozdrowionka !

Grzesiek

• 0

Jerzy,

Jako właściciel tego forum zdaję sobie sprawę, że każdy artykuł, bez wyjątku, wymaga dyskusji czy uzupełnienia. Nie ma tutaj również znaczenia czy napisał go expert, czy początkujący forumowicz. Dlatego m.in. po opublikowaniu artykułu tworzony jest wątek, w którym zainteresowani tematem użytkownicy mogą zadać pytanie autorowi. Jak widzę, temat Tobie nie jest obojętny w efekcie czego skorzystałeś z tej możliwości. Pozwoliłem sobie wyłowić następujące kwestie, które Ciebie nurtują:

Temat tuningowych szpulek do multiplikatorow jest relatywnie nowy, nie tylko w PL. Mozna bylo zrobic naprawde doskonaly i wiarygodny test. Ten tzw. artykul jest moim zdaniem najgorszym tekstem o castingu jaki sie pojawil na tym portalu!!

Jurku,

Dla mnie zdecydowanie bardziej wartościowym jest tekst spisany i opublikowany, który poruszy do dyskusji, niż chęci nie przełożone na rzeczywistą realizację. Moim zdaniem Autor artykułu czynnie przyczynił się?do dołożenia kolejnej cegiełki popularyzacji baitcastingu w Polsce.

Oczywiście chętnie opublikuję również Twoje stanowisko oraz opis doświadczeń w kwestii tuningowanych szpulek do multiplikatora do czego Ciebie serdecznie zapraszam i zachęcam.

Pozdrawiam serdecznie

Remek

• 0

o braku np. przecinkow przed slowem ale i innych nie dociagnieciach pisac nie bede.

Niedociągnięcia pisze się razem <_<

Nie mówiąc już o tym, że ortografia klasycznej polszczyzny wymaga stosowania wielkich liter na początku zdań <_< . Dobrze jest też znać zasady pisowni przyimka z(ze) <_< <_< . Chyba też nie zawsze przed ale stawia się przecinek <_< <_< <_< .

I żeby już się więcej nie czepiać Jerzego, a nawet Go poprzeć :D , dodam tylko, że ja też bym wolał czytać teksty pisane staranną polszczyzną. Chociaż wypowiedzi na forum internetowym nie muszą chyba być aż tak bardzo formalne. I ze wstydem przyznaję, że artykułu/artykułu nie czytałem i chyba go już nie przeczytam Embarassed .

• 0

:lol:

No to jerzy pojechał po artykule młodego. No i trzeba przyznać że rację miał! Jasne jest, że podstawowym celem artykułu było „zaspokojenie” się kolegi autora a publikowanie go „wieczorową nocą, niepozornie” zdaje się tylko potwierdzać, że i remek jest tego całkowicie świadom.

Jakość artykułów na jerkbaicie rzeczywiście wacha się dość znacznie, a to że wymagają one korekty językowej sam już wskazywałem, jak na ironię na przykładzie artykułu samego Jerzego.

• 0

Nie to nie prowokacja to mój błąd ortograficzny.

Mowa tutaj o artykule na pierwszej stronie portalu który oczekiwał bym, że zostanie przejrzany nie tylko pod względem ortografii. Kto w odpowiedzi wytyka błędy w postach na forum dyskusyjnym, nie zrozumiał intencji bądź nie chciał ich zrozumieć.