Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Marcyś, mi to wygląda na woblery p. Czerwińskiego z Żar w woj. lubuskim.

Witaj

Dopiero teraz odpisuję.

Dzięki za info. Nie mogę nić na temat p. Czerwińskiego znaleźć specjalnie żeby móc potwierdzić robotę. Coś internet nic nie potrafi wypluć na ten temat.

Pozdrawiam

Marcin

" bobesku " , pozwoliłem sobie na edycję treści tytułu tego tematu , dopisując słowo " za" . Wydaje mi się że takie brzmienie miałeś w zamyśle zakładając ten temat . Jeśli się pomyliłem to daj znać , to wytnę to co dodałem . Pozdrawiam .

" bobesku " , pozwoliłem sobie na edycję treści tytułu tego tematu , dopisując słowo " za" . Wydaje mi się że takie brzmienie miałeś w zamyśle zakładając ten temat . Jeśli się pomyliłem to daj znać , to wytnę to co dodałem . Pozdrawiam .

Bardzo dobre posunięcię kolego...Nawet nie zauważyłem braku "za"... :)  Dzięki za poprawę i sorki za moje niedopatrzenie.

pozdrawiam

Przeglądałem ostatnio pudełeczka i trafiłem na takie oto wobki co przypominają mi Sendale ale z takim malowaniem się w Sendalach nie spotkałem, co to za wobki ? 

attachicon.gifwoby.JPG

Panowie- zwracam Wam honor :) 

Pan Józef Sendal przeanalizował dokładnie zdjęcie i stwierdza, że woblery są wykonane przez Gębskiego, nie mniej jednak to wierne imitacje ściągnięte właśnie z Balskorów.

Jeszcze raz przepraszam za swoją upartość ! :)

• Like 1

Panowie- zwracam Wam honor :)

Pan Józef Sendal przeanalizował dokładnie zdjęcie i stwierdza, że woblery są wykonane przez Gębskiego, nie mniej jednak to wierne imitacje ściągnięte właśnie z Balskorów.

Jeszcze raz przepraszam za swoją upartość ! :)

Wiem bo mam takich z 40 sztuk.... :D

Proszę o identyfikację twórcy(ów) tych woblerów. Wobki sprzed dobrych dwudziestu lat kupowane w małym sklepie wielobranżowym na Pomorzu. Niestety właściciel sklepu nie miał pojęcia kto jest autorem tych woblerów. Możliwe, że był to ktoś z okolic Złotowa.

post-54222-0-24717000-1421182107_thumb.jpg

Woblery w większości miały wymieniane stery.

Proszę o identyfikację twórcy(ów) tych woblerów. Wobki sprzed dobrych dwudziestu lat kupowane w małym sklepie wielobranżowym na Pomorzu. Niestety właściciel sklepu nie miał pojęcia kto jest autorem tych woblerów. Możliwe, że był to ktoś z okolic Złotowa.

attachicon.gifDSCN3885.JPG

Trudno będzie. Ja stawiam na młodych dłubaczy ze stajni Pana Leszka D. czyli Czarne.

Edytowane przez zibi

attachicon.gifDSCN3885.JPG

Trudno będzie. Ja stawiam na młodych dłubaczy ze stajni Pana Leszka D. czyli Czarne.

Na 100% nie są to woblery nikogo z c Czarnego

Pozdrawiam Leszku i dziękuję za rozwianie części watpliwości. Woblery od Ciebie, odbierane osobiście, są stałym elementem wyposażenia mojego pudełka pstrągowego.

Identyfikację woblerów może ułatwi informacja, że kupowane były w Miastku (blisko Czarnego). Znalazłem jeszcze jednego wobka z tej serii. Na zdjęciu umieściłem jeszcze dwa inne woblery, których autora także nie znam.

post-54222-0-94578500-1421269041_thumb.jpg

Witam,czy ktoś wie kto jest twórcą tych woblerków? Biorąc pod uwagę stery, można spekulować ,że były zrobione dawno temu ale ja wcześniej się z nimi nie spotkałem i dlatego pytam ,bo nic nie wiem na ich temat.

post-53552-0-48360100-1421349481_thumb.jpg

post-53552-0-24439100-1421349508_thumb.jpg

post-53552-0-44537700-1421349531_thumb.jpg

Edytowane przez motylW1

Panowie, a czy ktoś rozpoznaje co to za czort? Zakupiłem kiedyś na Allegro za niewielkie pieniądze trochę takich wobków, jak widać jeszcze bez podcięć na stery, wyglądają na produkcyjniaki raczej, wykonane chyba z pianki. Podejrzewałem, że to Dorado, ale teraz nie mam pewności.

yq8AqYBl.jpg

Od tego samego sprzedawcy pochodzą też takie, większe i w pełni uzbrojone:

OtBl0L4l.jpg

Panowie, a czy ktoś rozpoznaje co to za czort? Zakupiłem kiedyś na Allegro za niewielkie pieniądze trochę takich wobków, jak widać jeszcze bez podcięć na stery, wyglądają na produkcyjniaki raczej, wykonane chyba z pianki. Podejrzewałem, że to Dorado, ale teraz nie mam pewności.

yq8AqYBl.jpg

Od tego samego sprzedawcy pochodzą też takie, większe i w pełni uzbrojone:

OtBl0L4l.jpg

To są wobki nieistniejącej już firmy "Pike".Miały pudełka i szatę graficzną na nich identyczną z Dorado.To wobki z lat 90-tych.Mam ich jeszcze kilka na stanie.

To są wobki nieistniejącej już firmy "Pike".Miały pudełka i szatę graficzną na nich identyczną z Dorado.To wobki z lat 90-tych.Mam ich jeszcze kilka na stanie.

Dzięki Kolego za cynk, :) to może być to.

Jeszcz jedna woblerowa zagadka z mojej strony, wobki pochodzą też z aukcji Allegro, wylicytowane kilka lat temu, to już pełną gębą domowe samoróbki, wykonanie trochę zgrubne, ale mają swój klimat i urok, czy ktoś z forumowiczów rozpoznaje może czyje to wynalazki:

9L9Z0rpl.jpg

W0463eQl.jpg

Edytowane przez Vigo

Nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc podpinam się.

Dzisiaj wpadł mi w ręce całkiem spory zestaw różnych woblerów. Niestety nie umiem ich zidentyfikować.

1)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/75c827189563a794.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1c51408126f3c519.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4b8286f38b205a20.html

Te 4 duże na pewno są od jednego producenta. Według mnie wykonane z drewna. Dwa mniejsze mają podobnej grubości stery, podobnie wklejone i też są z drewna. Wydaje mi się, że wszystkie pochodzą z jednej ręki.

2)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/880e6b959d6d0bf7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/674c8fb5fc4407b3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/59027ca8a75afd21.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/183d3ee01f365c81.html

Te większe (prawa kolumna) mają ster "w płotek", ale chyba nie aż tak wyraźny jak w Bonito. Nie umiem określić, czy drewno czy pianka, ale są lżejsze niż te z pierwszego zestawu. Cztery sztuki w lewym górnym narożniku mają stery okrągłe, chociaż grubość tychże zgadza się z tymi trapezowymi. Są ładnie zaokrąglone, szlif skośny. Gdy się dobrze przyjrzeć widać jakby "łączenie" na brzuszkach. Oczka drutów jak widać bardziej eliptyczne niż okrągłe. Ostatnie 2 (brązowe) mają z kolei zupełnie inne stery. Widać ręczne dopracowywanie, bo są one niesymetryczne. Nie widać żadnych śladów symetrycznego łączenia, zaś oczka są praktycznie okrągłe.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Nie jestem dobrze oblatany w temacie woblerów. Łowiłem głównie na Dorado, Salmo i Rapale.