Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Tak.

Moze to jakies stare Big Fish. Malowanie nawet w ich stylu. Corrado-Big Fish jeden styl. Podobnie jak moje z najłowniejszymi Salmo i Rapala. :)

Gdzieś tu jakiś kolega opisywał historię Big Fish bo tam pracował czy był współtwórcą. On na pewno sie wypowie o ile looka w ten temat. :)

Arku to nie Big Fish, mam ich trochę, inaczej wyglądają. Poza tym nie miały takich sterów. Corado też nie, oni z kolei podpisywali stery. 

Mam wrażenie, że już kiedyś takiego wobka widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć faktów z nim związanych.

Może i rusek  :( . Świta mi coś po głowie, że Wiktor Błażejczyk rozprowadzał woblery o nazwie: Bóbr. Ale nie kojarzę, aby to były wobki R. Stanke. Błażejczyk prowadził hurtownię sprzętu wędkarskiego export-import. Miałem jakiegoś wobka od Niego. Malowanie podobne jak w książce J. Kolendowicza Wędkarstwo spinningowe, str. 224, środkowe zdjęcie. Czy to były polskie czy też importowane wobki to nie pamiętam. Sposób dekorowania podchodzi pod wobka ze zdjęcia, o którego pytałem. 

Materiał - nie wiem, nie mogę rozpoznać, dopatrzeć się.

• Like 1

To nie Bóbr. "Bóbr" nie miał sterów z wtrysku. Wobki robione są z drewna.

Ten wygląda jak "rusek" o którym gdzieś już pisali w dziale "Kupię" ale nazwy nie pamiętam. Tamten był duży, na szczupaki ale ster miał chyba podobny. Wobki z lat 90-tych kupowane w W-wie na "narodowym". ;)

Okrągły tył i ta dziurka przy przednim oczku wskazuje na styropian który był w latach 90 podstawą do produkcji. 

Sprawdź na nacięciu steru. Powinieneś widzieć przez jego przeźroczystość czy materiał jest biały czy żółta piana.

Bóbr ten co mam na szybko, innych nie szukałem. Te ciemne plamki ('x") i tylne płetwy to moje.   ;)

________

post-58042-0-27103400-1478462572_thumb.jpg

• Like 1

Kojarzy ktoś te poppery ?? :)

attachicon.gif5.jpg

Popprery to Ci będzie trudno jednoznacznie zidentyfikować bo to wzór klepany przez wiele firm i osób, to znaczy podrabiany bo klepanie po pleckach następuje później (ale zrobiłeś zaj...ebistego woblera, szacun ile schodzi, wooow pierwsze widzę takie cudo itd.). Jerk jest mój- nieklepany B)