Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi powie kogo to wobki?

Killery!attachicon.gif20170208_212237.jpg

Jaki ten świat mały. Oprócz grona znajomych, z których żadna osoba nie ma konta na forum, moje woblery poszły bodaj do dwóch osób jako gratisy :) Jedną z tych osób jesteś Ty :) Te woblery mają około 6-7 lat. Wyglądało to tak, że każda kolejna seria zastępowała poprzednią. W pewnym momencie miałem tego tyle, że walało mi się to w pudełkach i postanowiłem część wypuścić w świat :) Miło wspominam te woblery, zwłaszcza trzy z nich, ale niestety dla nich, inne też łowiły :) Wtedy pamiętam, odkryłem jak dociążyć woblera żeby pracował subtelnie, z lekkim migotaniem. Miałem dużo czasu na eksperymenty, dopiero teraz to doceniam :) Niech łowią dalej ! 

Edytowane przez asafa
  • Like 1

Panowie potrzebuję opinii a właściwie tylko potwierdzenia. Czy to są boleniówki Darka Mleczki? Jedyną różnicą którą ja wychwyciłem to kolor źrenic. Te z fotki mają białe a te które widziałem do tej pory źrenice miały żółte. Może któryś z kolegów ma lub miał i może pomóc w tej kwestii.

post-56247-0-13470900-1488957419_thumb.jpg

Dolny wobek Darka Mleczki zresztą ode mnie

Górne już pisałem ale widać ktoś zjadł wszystkie rozumy :) to nie Darka a śp. syna Józefa Sendala

Co do podstawowej różnic to wystarczy spojrzeć na drut z którego są oczka i widać ewidentną różnicę no ale to moje skromne zdanie :)

Edytowane przez pit1982

Z cyklu "Co to za wobler?" kolejna zagadka...

Wobler jest bardzo stary i ma dość charakterystyczne cechy - np. znak "V" na brzuszku i czerwoną źrenicę w żółtej obwódce... Ktoś rozpoznaje? ;)

A to "V" to nie imitacja płetw? Z jakiego rejonu Polski jest ten wobler?

Miałem kiedyś w bardzo odległych czasach podobny kształtem, oczkiem z przodu i sterem który był oklejony złotą folią z papierosów, ciętą "dziurkaczem" na małe kółka, które były klejone imitując łuskę.

Jaka wielkość woblera?

________

Edytowane przez trout master

A to "V" to nie imitacja płetw? Z jakiego rejonu Polski jest ten wobler?

Miałem kiedyś w bardzo odległych czasach podobny kształtem, oczkiem z przodu i sterem który był oklejony złotą folią z papierosów, ciętą "dziurkaczem" na małe kółka, które były klejone imitując łuskę.

Jaka wielkość woblera?

________

Nie, to nie jest imitacja płetw. Znaczek na brzuszku jest typowym logo, tylko nie wiem, czy należy odczytywać jako - "v", czy odwrócone "v".... Wobler jest oklejony srebrną 

"szmatką" i jest woblerem trociowym. Ma około 6,5 cm długości. Może mieć około 20 lat...

• Like 1

Nie, to nie jest imitacja płetw. Znaczek na brzuszku jest typowym logo, tylko nie wiem, czy należy odczytywać jako - "v", czy odwrócone "v".... Wobler jest oklejony srebrną

"szmatką" i jest woblerem trociowym. Ma około 6,5 cm długości. Może mieć około 20 lat...

Patrząc na wykonanie tzn. szmatka i ustawienie tylnego oczka inspiracje szkołą z C

zarnego, wydaje mi się ze może to być stary Ustecki

Edytowane przez ryba1981
  • Like 1

Z cyklu "Co to za wobler?" kolejna zagadka...

WP_20170308_00_11_20_Pro.jpg WP_20170308_00_11_40_Pro.jpg WP_20170308_00_12_06_Pro.jpg

Wobler jest bardzo stary i ma dość charakterystyczne cechy - np. znak "V" na brzuszku i czerwoną źrenicę w żółtej obwódce... Ktoś rozpoznaje? ;)

Ten wobek pochodzi z Czarnego, sam jestem w posiadaniu takiego tylko z niebieskim grzbietem, niestety nie pamiętam nazwiska twórcy, ale wiem kto na pewno wie, zapytam i dam znać. Edytowane przez foxy77
  • Like 1

Ten wobek pochodzi z Czarnego, sam jestem w posiadaniu takiego tylko z niebieskim grzbietem, niestety nie pamiętam nazwiska twórcy, ale wiem kto na pewno wie, zapytam i dam znać.

Tak, wiem, że z Czarnego, ale nie wiem czyj on!... Mój kolega również ma takie z zielonym i niebieskim grzbietem i te woblery również nie są bardzo estetycznie wykonane, ale również mają charakterystyczne "V" na brzuszku (też nie wie kto je wykonał). Jeśli masz możliwość, to zapytaj tego, kto wie! ;)

Z góry dziękuję!

Edytowane przez Dokuś
  • Like 1

Poprzednie moje woblery nie zostały rozpoznane a ja mam kolejną niewiadomą... Przyznam, że mam dwa typy, kto mógł go wykonać, ale pewności nie mam... Na razie nie podaję o kim pomyślałem, aby poznać Wasze zdanie i nie fałszować Waszych typów, sugerując kogo ja obstawiałem...

To wobler trociowy (chyba z Czarnego). Długość około 6,5cm. Rozpoznacie kto mógł go wykonać?

post-59071-0-53088100-1489323994_thumb.jpgpost-59071-0-49800700-1489324007_thumb.jpgpost-59071-0-49496700-1489324016_thumb.jpg

• Like 2