Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Wpadł mi w ręce o to taki woblerek. Długość 7.5 cm, oklejany sreberkiem po opakowaniach od papierosów. Cechy charakterystyczne: małe oczęta, jakby miał pracować w głębinach i wzrok mu nie jest potrzebny ;)  :lol:  oraz ster o charakterystycznym kształcie i kolorze, o grubości 1 mm. Wielkość i ubarwienie wskazują na wkurzanie troci  ;)  :) . Starannie wykonany, czyli nie jeden został taki wykonany ;) . Może ktoś, coś wie na jego temat: np. twórca. Z góry dziękuję za pomoc.    

post-54908-0-45717400-1502538780_thumb.jpg

post-54908-0-62800400-1502538786_thumb.jpg

post-54908-0-77263000-1502538791_thumb.jpg

Edytowane przez Banjo
  • Like 1

Cześć!

Czy ktoś z Was rozpozna czyjego autorstwa mogą być te woblerki? Pochodzą z Czarnego, kupione od rękodzielnika nad rzeką, jakieś 25 lat temu (lub jeszcze wcześniej... Mają około 4 cm długości i nie posiadają sygnatury. Koledzy postawili tezę, że mogą to być bardzo "wczesne" woblery Leszka Dylewskiego lub Adama Bila, ale ja zakładam, że może to być jeszcze inny (może mniej znany) rękodzielnik z Czarnego. Co sądzicie

Przepraszam za kiepską jakość fotek - zrobione telefonem...

Poziome tylne oczko i czerwona dupka to znaki charakterystyczne dla woblerów Leszka Dylewskiego.

• Like 2

Poziome tylne oczko i czerwona dupka to znaki charakterystyczne dla woblerów Leszka Dylewskiego.

To nie są Leszka Dylewskiego. Jego woblery są podpisywane. W Czarnem jest wielu twórców, niektórzy z nich nie podpisują, bądź w pierwszych partiach swoich woblerów tego nie robili. Trudno powiedzieć czyje to są woblery.

• Like 1

Dzieki! Znalazlem aukcje z woblerem wlasnie tego producenta, gdzie malowanie rzeczywiscie wyglada podobnie, ksztalt tez. Moj wobler jest dosc stary dlatego pewnie stad troche inne malowanie i troche inny wyglad. Jednak wydaje mi sie,ze to wlasnie ten producent.

Ostatnio na wypadzie nad rzeczke najlepiej sie wlasnie sprawdzal najwiecej ryb i bran na niego mialem i w obawie przed zerwaniem zrobilem fotki by ewentualnie znalezc w wypadku zerwania w zaczepie:)

Fajnie, że pomogłem. Cenię wobki pana Tomka, mam ich "kilka". Ostatnio nawet w ramach "serwisu pogwarancyjnego" przy zakupie kolejnych woblerów wkleił mi za free stery do woblerów, które kupiłem 10 lat temu :). Żeby nie było, że stery były źle wklejone - odpadły po nieudanych rzutach w zakrzaczonych rzeczkach odbijając się od pni drzew....

Edytowane przez cys82