Banjo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) A ten najmniejszy nie jest czasem Lovec-Rapy model Humpy? Arku, obaj pomyśleliśmy o tym samym modelu . Edytowane 26 Lipca 2018 przez Banjo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Ja je mam. Nie muszę myśleć. ;(Ten z foty stary model i kolor- "strzebla". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Ja je mam. Nie muszę myśleć. ;(Ten z foty stary model i kolor- "strzebla". Tak też pomyślałem, że to stary model. Ja muszę odtwarzać obrazy w pamięci, nie mam wszystkich woblerów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 A może być Sławku nie strzebelka, a taki bardziej płotko-jelczyk? Maleństwo, ale zawsze trochę pamięci się uwolni. Niestety opakowania nie było, bo ktoś z okolic ujścia Sanu do Wisły nimi handlował i miał je luzem. Rocznik chyba 2002, góra 2003. Muszę tylko tego gołębia, który leci za dwa tygodnie z Poznania do Oławy dorwać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Kochani, teraz ja potrzebuję Waszej pomocy. Na zdjęciu poniżej przedstawiam woblerek ALMA. Niestety nic więcej o nim nie wiem. Może ktoś z Was wie, kto jest jego autorem, z jakiej miejscowości ów twórca pochodzi i w jakim okresie był tworzony. Wszelkie inne informacje mile widziane . Z góry dziękuję za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 "A może być Sławku nie strzebelka, a taki bardziej płotko-jelczyk?"Ja tak go tylko nazwałem. Oryginalnie nie pamietam jak ten kolor się nazywał. Podobne kolory do szczupaka wiec może być "szczupaczkiem". Jutro wrzucę fotkę innego w tym kolorze ale trzymanego tylko na pamiątkę. W wodzie nie ląduje bo za łowny a i strim "lepszejszy" do zabawy niż spin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Ten ze zdjęcia Arek znacznie się różni od mojego. U mnie cytrynowe podbrzusze, czarny grzbiet i głowa, pomarańczowe podgardle i boczki psiknięte srebrem przez siatkę. Na pamiątkę mam jeszcze pomarańczkę z perłowym podbrzuszem. Dobre były na klenie, bo dość lotne jak na takie maluszki i z tymi wklęsłymi sterami i oczkiem osadzonym nisko dobrze trzymały się w szybszych nurtach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 A może być Sławku nie strzebelka, a taki bardziej płotko-jelczyk? Maleństwo, ale zawsze trochę pamięci się uwolni. Niestety opakowania nie było, bo ktoś z okolic ujścia Sanu do Wisły nimi handlował i miał je luzem. Rocznik chyba 2002, góra 2003. Muszę tylko tego gołębia, który leci za dwa tygodnie z Poznania do Oławy dorwać. Janusz może być . Tylko temu gołębiowi nie powyrywaj zbyt dużo piór, bo nie doleci . Dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Może kotś tutaj pomoże czyj to wobler dł. Ok. 2,5-3cm. Z góry bardzo dziękuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 wygląda jak wobler o nazwie?firmy Pike, z lat 90 ,tych ubiegłego wieku. Mam takie dwa, ale trochę większe, 4,5 cm.szata graficzna opakowań była bliźniacza z woblerami Dorado z tamtego okresu,tak że nie wiem czy nie był to poprzednik Dorado. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Janusz może być . Tylko temu gołębiowi nie powyrywaj zbyt dużo piór, bo nie doleci . Dziękuję.Bez obaw. Ja tam z ptaszkiem zawsze delikatnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Kochani, teraz ja potrzebuję Waszej pomocy. Na zdjęciu poniżej przedstawiam woblerek ALMA. Niestety nic więcej o nim nie wiem. Może ktoś z Was wie, kto jest jego autorem, z jakiej miejscowości ów twórca pochodzi i w jakim okresie był tworzony. Wszelkie inne informacje mile widziane . Z góry dziękuję za pomoc. to prehistoria, mniej więcej przełom lat 80/90... przynajmniej wtedy były w sklepie... niestety tylko tyle wiem:( 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Znalazłem tylko zdanie w "Przechytrzyć rybę" Aleksandra Junoszy-Gzowskiego z1988: Do udanych „rapalopodobnych" wyrobów zaliczam krajowe woblery o nazwie „Alma" i „Corado". Może Sławek nazwa od imienia i nazwiska producenta? Nie kojarzysz Al Ma? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Dzięki za info. To lata produkcji już znamy, teraz jeszcze gdzie były produkowane (miejscowość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Znalazłem tylko zdanie w "Przechytrzyć rybę" Aleksandra Junoszy-Gzowskiego z1988: Do udanych „rapalopodobnych" wyrobów zaliczam krajowe woblery o nazwie „Alma" i „Corado". Może Sławek nazwa od imienia i nazwiska producenta? Nie kojarzysz Al Ma?Aleksander Macedoński 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Aleksander Macedoński :D Myślał sobie: "Zaatakować Persję, czy nie zaatakować...? Ehhhh... Postrugam woblery na pstrunie a potem podbiję Indie!..." :D Edytowane 28 Lipca 2018 przez Dokuś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Alma Mater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Widzisz Sławku, dobrze pamiętałem, że Olek Gzowski wspominał w "Przechytrzyć Rybę". Corado były chyba młodsze i bardziej "rapalopodobne". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Panowie specjalisci ... czy ktos wie co to jest i ile jest warte ? Z gory dziekuje za odp ... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Co to za woblerek panowie? I czy warto nabyc ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 chyba Gębski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Kiedyś kupiłem taki zestawik wobków. Brak oznaczeń. Ktoś może kojarzy, czyje to ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki za info. To lata produkcji już znamy, teraz jeszcze gdzie były produkowane (miejscowość).Woblery ALMA były produkowane w latach 80 tych do początku lat 90 ub. wieku. Firma pochodzi z Przemyśla a jej twórcą jest Pan Marian Szumełda z Przemyśla. Na owe czasy był to rarytas bowiem z tego co pamiętam to w sklepach były Corado (twardy,prasowany styropian) i Alma właśnie (lipa). Almy miały charakterystyczny ,,amelinowy,, ster z wgłębieniem i logo producenta oraz poziome przednie oczko.Bez wątpienia można powiedzieć,że były/są to jedne z najstarszych firmowych woblerów produkowanych w Polsce. Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez fox mulder 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 @fox mulder - bardzo dziękuję Tobie. Kolejny Twórca został "ujawniony" i więcej osób może dowiedzieć się o historii tworzenia woblerów w Polsce. Jeno trzeba być często bardzo cierpliwym . To może wiesz też coś więcej o Corado. Podobnie jak z woblerami ALMA nic w necie, czasopismach nie ma na temat tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Niestety o Corado wiem niewiele i tutaj nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi