Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomóżcie znaleźć twórcę tych wobków. Wobki maja 3 cm długości, wykonane są z pianki. W dwóch wobkach (czarny i brązowy grzbiet) ster jest wygięty w rynienkę, podobnie jak w Krakuskach.

attachicon.gif _MG_3110.JPG      attachicon.gif _MG_3113.JPG

Jako ciekawostkę, która może pomóc (Twórca rozpozna swoje dzieło  ;)  :) ), to poniżej zdjęcie wnętrza:

attachicon.gif Kleniowy-3cm.jpg

Sławek, jeśli Ty nie wiesz, to kto ma wiedzieć?! ;) 

...Tak wyglądają jakby były pierwotną formą Storków... ...Ale to tylko takie moje skojarzenie...

• Like 1

...Tak wyglądają jakby były pierwotną formą Storków... ...Ale to tylko takie moje skojarzenie...

Jesteś pewny że to pianka? Na zdjęciu ("dentysty") widać że otwór pod śrut był wiercony i stelaż chyba wklejany. Nacięcie przy tylnym oczku, pod ster.

• Like 1

Sławek, jeśli Ty nie wiesz, to kto ma wiedzieć?! ;)

...Tak wyglądają jakby były pierwotną formą Storków... ...Ale to tylko takie moje skojarzenie...

Wieśku, są zdecydowanie lepsi ode mnie, posiadający większą wiedzę niż ja ;) . Liczę choćby na jednego kolegę, który akurat wie kto je zrobił. Nie musi znać wszystkich polskich woblerów  ;) . Ponoć te wobki były robione z przeznaczeniem na zawody  ;) . Takie plotki, gdzieś, kiedyś obiły mi są o uszy  ;)  :lol: .

Nigdy bym nie pomyślał, aby iść w kierunku Storków. Młody jestem, niewiele wiem, może to i słuszna droga  ;)  :lol: .

Chyba, że chodzi o oczęta. Teraz dopiero zwróciłem na to uwagę.

Edytowane przez Banjo
  • Like 1

Jesteś pewny że to pianka? Na zdjęciu ("dentysty") widać że otwór pod śrut był wiercony i stelaż chyba wklejany. Nacięcie przy tylnym oczku, pod ster.

Arku,

głowy nie dam, że to pianka. Ale kształty korpusów w dwóch wobkach są identyczne, zwłaszcza brzuszek ma przejścia, któe trudniej jest ręcznie powielić. Raczej nacięcia na stelaż nie zauważyłem. Natomiast obciążenie i ster mogły być wstawione po odlaniu. Niestety nie mam RTG dwóch wobków, tylko jednego.

• Like 1

Po oczkach (malowanie) widać że robiła je raczej jedna i ta sam osoba.

Jeżeli to pianka to dziwnie były odlewane w formie. Patrząc na zdjęcie widać że tylne oczko było dorabiane i wklejane później a to już trochę dziwne. Chyba że na zdjęciach się nie znam i to jasne regularne "nacięcie" przy tylnym oczku jest jakimś przypadkiem.

Po śrucie najszybciej chyba ktos dojdzie. :)

Czy obciążenie może być ze śrutu ? Muszę pogrzebać w swoich , coś mi się z jednym miastem kołacze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jacku, na to wygląda, że to śrut. Tylko nie mów, że kojarzą Ci się okolice Lublina.  ;)

• Like 2

Arku, tą linią z tyłu bym nie przejmował się. Zdjęcie było robione 11 woblerom wbitym sterami w styropian. Na innych też są takie proste linie. Sprawdziłem teraz zdjęcie zbiorowe.

Na odlewaniu nie znam się, ale w jaki sposób byłby ten śrut zamocowany w formie przed zalaniem. Zwykle obciążenie mocuje się na stelażu.  

Kolejarz, albo Tapsik bardziej obstawiam dzieło Michała. Stary szerszeń wzorowany na yozuri.

Mój model,moje wykonanie.Sprzedawane głownie do Niemiec.Kolejarz też je robił,bo udostępniłem mu model.Wzorowane na Yo-Zuri Slavko.Z ręcznie malowanymi płetwami-ma troszkę lat.Były wersje z piórami czerwonymi,zielonymi,niebieskimi,grizzli i badger

https://www.google.pl/search?q=yo-zuri+slavko&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmt5LCh6PgAhVSZ1AKHe5nBb0Q_AUIDigB&biw=1242&bih=569

• Like 7

Mój model,moje wykonanie.Sprzedawane głownie do Niemiec.Kolejarz też je robił,bo udostępniłem mu model.Wzorowane na Yo-Zuri Slavko.Z ręcznie malowanymi płetwami-ma troszkę lat.Były wersje z piórami czerwonymi,zielonymi,niebieskimi,grizzli i badger

https://www.google.pl/search?q=yo-zuri+slavko&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmt5LCh6PgAhVSZ1AKHe5nBb0Q_AUIDigB&biw=1242&bih=569

Więc rozumiem, że to Twoja robota? ;)post-57056-1549356828,2537_thumb.jpeg

Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

Koledzy pomóżcie znaleźć twórcę tych wobków. Wobki maja 3 cm długości, wykonane są z pianki. W dwóch wobkach (czarny i brązowy grzbiet) ster jest wygięty w rynienkę, podobnie jak w Krakuskach.

attachicon.gif _MG_3110.JPG      attachicon.gif

Sławku mam woblera, który trochę przypomina te z Twojego zdjęcia, chodzi o kształt korpusu i ster też ma wygięty w rynienkę, z tym, że oczy ma inne.

Z tego co kojarzę, nabyłem go albo dostałem wiele lat temu, jako wczesną wersję woblerów Leszka Biegi, twórcy tzw. "Rzeszowskich". Leszek swe woblery robił właśnie z pianki.

post-50600-0-33332700-1549364758_thumb.jpg

• Like 2

Sławku mam woblera, który trochę przypomina te z Twojego zdjęcia, chodzi o kształt korpusu i ster też ma wygięty w rynienkę, z tym, że oczy ma inne.

Z tego co kojarzę, nabyłem go albo dostałem wiele lat temu, jako wczesną wersję woblerów Leszka Biegi, twórcy tzw. "Rzeszowskich". Leszek swe woblery robił właśnie z pianki.

Marku, oprócz malowania, to jest identyczny. Dziękuję za info. Mam woblery Leszka i nigdy bym nie wpadł na to, że to Jego. Przypatrzę się jak wrócę z pracy do domu. Dawno ich nie używałem. Muszę przyznać, że te stare wersje znacznie odbiegają od obecnych. Nawet malowanie jest inne. Przynajmniej moich. W Twoim okonku widzę  trochę podobieństw w malowaniu. Jeszcze raz dzięki. :)

I tak pracą detektywa i pomocników kolejny wobler znalazł swojego autora, twórcę  ;) .

Edytowane przez Banjo
  • Like 2