Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Korpus ma identyczny kształt, tylko ten ster taki okrągły... Bonito ma takie "kanciate", no chyba, że robili i takie, i takie... Już tego nie śledziłem...

Wiesiu miałem takie płocie ,z takim okrągłym sterem i na 90% jestem pewien ,że to Bonito płoć.

• Like 2

Dokładnie Krzysztof Gębski z Złotowa. Na100% Często z nim na pstrągi jeżdżę. A i za młodu maczałem paluchy przy jego wobkach.

Przez moje ręce, w czasie ostatnich 30 lat, przewinęło się kilkanaście(może kilkadziesiąt) woblerów Krzysztofa Gębskiego(brata Henryka z Ledyczyka) i żaden z nich nie był podpisany w ten sposób. Także gdyby była to prawda(nie kwestionuje tego co powyżej) to można rzec, że to biały kruk. W necie istnieje szereg relacji lub opisów kto produkował te woblery. Najczęściej wymieniany jest Ireneusz syn Henryka Gębskiego, potem jego ojciec, a na końcu brat Krzysztof.

W tym wątku na sąsiednim forum(z resztą nie tylko tym) jest to opisane dość szczegółowo:

http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/9-forum-ogolne/116576-woblery-z-dawnych-lat-hand-made?start=170

PS. polecam prześwietlić temat od deski do deski.

"Krzysztof Gembski,brat Henryka robił także woblery.Można je było kupić przez firmę Assan ze Złotowa(Pozarowszczyk)i chyba pod marką Ge-WO"

W czasach gdy jeździłem z woblerami na łódzką giełdę stałem(miałem stoisko) przez pewien czas właśnie obok Krzysztofa.

Mogłem sobie do woli w pudle jego woblerków pogrzebać... Dlatego nie mam wątpliwości żadnych. 

Jedyny błąd, to przekręcenie nazwiska...GĘBSKI, a nie Gębala

• Like 1

Cześć. Czy te woblery to firma ''PIKE" ?

Te dwa "bliźniaki" to tak sądzę, ale co do tego trzeciego to się zastanawiam .....?

Może ktoś z Was pomoże?

Jeśli ten trzeci ma około 2-2,5cm to podobne kupowałem dawno temu, pewnie ze 25 lat temu, firmy Robinson. Gdzieś jeszcze mam w pudełku takiego mikrusa.

Jeśli ten trzeci ma około 2-2,5cm to podobne kupowałem dawno temu, pewnie ze 25 lat temu, firmy Robinson. Gdzieś jeszcze mam w pudełku takiego mikrusa.

Wobler ma 3 cm długości. Przedział czasowy by się zgadzał, bo 20-25 lat temu miałem takiego z kalkomanią okonia (uwielbiały go klenie).  Możliwe, że były takie od Robinsona.

Edytowane przez menduza

Przez moje ręce, w czasie ostatnich 30 lat, przewinęło się kilkanaście(może kilkadziesiąt) woblerów Krzysztofa Gębskiego(brata Henryka z Ledyczyka) i żaden z nich nie był podpisany w ten sposób. Także gdyby była to prawda(nie kwestionuje tego co powyżej) to można rzec, że to biały kruk. W necie istnieje szereg relacji lub opisów kto produkował te woblery. Najczęściej wymieniany jest Ireneusz syn Henryka Gębskiego, potem jego ojciec, a na końcu brat Krzysztof.

W tym wątku na sąsiednim forum(z resztą nie tylko tym) jest to opisane dość szczegółowo:

http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/9-forum-ogolne/116576-woblery-z-dawnych-lat-hand-made?start=170

Vako, z uwagą przeczytałem. Ten pewnie ze Złotowa (GEWO jak stwierdził Taps w linku). Ale dokładnie takie robił Heniek i może nawet wcześniej. Te GEWO kupowałem dopiero w drugiej połowie 90-tych. Miałem kilka identycznych, kupionych u Roberta Taszarka przed 1993, pierwsza lokalizacja sklepu Roberta na Półwiejskiej w Poznaniu. Pamiętam, że były z Lędyczka. Wtedy Irek był jeszcze dobrze przed maturą, być może czasami tylko pomagał ojcu. Długo miałem ostatniego z pomarańczowym grzbietem, strasznie kosił pstrągi i chyba urwałem go w końcu w Bystrej. 

Tak przy okazji, nie wiecie przypadkiem kim jest Fishhunter z Płocka tam na Forsie? 

• Like 2

100% Krzysztof Gębski. Początkowe lata jego produkcji. Podpisywane tuszem do piór przez żonę Krzysztofa, obstawiam drugą połowę lat 90tych.
  • Like 2

No dobra. Sprawa zabrnęła za daleko  ;) . Kol @dante ten wobler, o który jest spór  ;) nazywa się Orlik, a jego twórcą był Rafał Orlikowski, miejscem tworzenia była Piła. Ten sam autor robił także woblery o nazwie BigFish z siedzibą w Płytnicy. Jako, że autorem tych wobków jest jeden autor, to i namaszczenie w wielu przypadkach mają identyczne lub podobne. A jaka jest różnica pomiędzy nimi? Stery do BigFisha były otrzymywane drogą wtrysku, zaś w Orlikach były wycinane. Już dawno nie są produkowane, a formy do wykonywania korpusów rozeszły się, min.: również wobki Robinson były na nich robione albo na nich wzorowane i nie traktuję tego jago zarzut. 

Tak Michale pamiętam i mam dalej BigFishe  ;)  :)

• Like 7

No dobra. Sprawa zabrnęła za daleko  ;) . Kol @dante ten wobler, o który jest spór  ;) nazywa się Orlik, a jego twórcą był Rafał Orlikowski, miejscem tworzenia była Piła. Ten sam autor robił także woblery o nazwie BigFish z siedzibą w Płytnicy. Jako, że autorem tych wobków jest jeden autor, to i namaszczenie w wielu przypadkach mają identyczne lub podobne. A jaka jest różnica pomiędzy nimi? Stery do BigFisha były otrzymywane drogą wtrysku, zaś w Orlikach były wycinane. Już dawno nie są produkowane, a formy do wykonywania korpusów rozeszły się, min.: również wobki Robinson były na nich robione albo na nich wzorowane i nie traktuję tego jago zarzut. 

Tak Michale pamiętam i mam dalej BigFishe  ;)  :)

:good: