Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

To forum to encyklopedia wiedzy. Wiecie ile zajmuje przelecenie ok 200 stron? Ok 4-5 godzin. Wszystko przez Was.  :mellow:

Poczytajcie w wątkach:
- Post #265 z "Co to za przynęta".
- Post #51 z "Najstarsze woblery w Polsce".

O tym w którym jesteśmy już nie wspomnę. Naprawdę dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.  :) 

Cierpliwości, czasu i miłej lektury. 

Arek dziękuje za Twój poświęcony czas w odszukanie postów dotyczących woblerów z literą Z na sterze :) 

Z przykrością jednak  muszę stwierdzić że nie jestem usatysfakcjonowany informacjami dotyczącymi kraju pochodzenia jak i producenta woblerów.

Poszukuję niezbitego dowodu w postaci opakowania fabrycznego lub metki produktowej. Mam pewne podejrzenia iż są to jednak krajowe produkty  ;) 

• Like 1

Słuchajcie mam zagwozdkę.

Kilka, może i kilkanaście lat temu kupiłem na Allegro pewnego woblera. W zasadzie mnie nie interesował (wówczas myślałem że jest duży haha ???? )ale był elementem zestawu jak na naszej giełdzie.

Stwierdziłem, że to największy Dorado Classic (15cm) i gdzieś tam spał w zapomnianym pudle. Okazało się to błogiosławieństwem, gdyż było to jedyne pudło poza kilkunastokilowym pudliszczem z wahadłówkami, jakie ocalało z moich zasobów gdy do rodziców włamał się złodziej.

Dwa lata temu tenże wobler zrobił mi "dzień konia" gdy założyłem go w miejsce uszkodzonego po holu, nieco krótszego a masywniejszego wobka, w tym skusił życiówkę 120cm.

Kilka dni temu kupiłem od Rafała -naszego stałego korespondenta w Szwecji, @Termosa- zestawik, w którym był właśnie doradowski Classic 15, by mieć zapas.

Ale przy porównaniu wyszło, że to nie to samo! Otóż mój killerek jest szerszy i masywniejszy, Classic ma wyraźnie węższą głowę. Zresztą zobaczcie - tajemniczy wobler to ten jaśniejszy, Classic w malowaniu bardziej kiełbika o oliwkowym grzbiecie.

Obydwa są pływające, Classic nieco lżejszy z uwagi na smuklejszą budowę.

10f1aec0e246e6c2med.jpg

07520dff6cc9353bmed.jpg

Ktoś wie co to za model? ☺

Edytowane przez morrum
  • Like 1

Albo Roberta ;)

Też tak podejrzewam, że model z pierwszych lat produkcji, który był tak łowny że musiano go zmienić i popsuć, tak samo jak w innych firmach ;)

Nie miałem jeszcze okazji porównać pracy obu wabików, ale podejrzewam że różnice ogromne nie będą.

Mam małe, pstrągowe Classic'ki w różnym wieku i tam nie ma takich różnic w kształcie tych samych rozmiarów, choć między rozmiarami już rzecz jasna da się różnice dostrzec.

• Like 1