Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Obstawiałbym, że mimo wszystko jest to Dorado Classic z różnych okresów produkcji (też miałem takiego, jak ten pierwszy - z góry), ale myślę, że do raportu trzeba wezwać ...Sławka! :D

Wywołany do raportu melduję  ;) :

Nie śledzę zmian w produkcji woblerów w firmie Dorado, ale pewnie tak jest jak Wiesiek wspomniał. Z jakiś im znanych powodów zmienili kształt korpusu. Czy to było pod wpływem próśb wędkarzy, czy też sami postanowili coś zmienić, tego nie wiemy. Nie nam także rozstrzygać czy wspomniana zmiana była słuszna. Zapewne znajdą się zwolennicy jak i przeciwnicy. Pewnikiem jest tylko to, że taka zmiana nastąpiła. Zmiany w woblerach znane są przecież w innej wielkiej polskiej (oj zagalopowałem się, znajdującej się w Polsce  ;) ) firmie Salmo. Ale także Józek Sendal zmieniał kształt swoich woblerów, co prawda czym innym to było spowodowane, ale takowe zmiany zaszły.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam, znajomemu w spadku zostały takie woblery jak te na zdjęciach. Wiem, że dużo tego. Powiecie mi czy to jakieś badziewie jest czy są coś warte bo będzie chciał je sprzedać, a bez wiedzy jakiej są firmy lub kto je zrobił to jak wróżenie z fusów.

1. attachicon.gif 20200929_192654.jpg

2. attachicon.gif 20200929_193922.jpg

3. attachicon.gif 20200929_195053.jpg

4. attachicon.gif 20200929_195638.jpg

5. attachicon.gif 20200929_200049.jpg

6. attachicon.gif 20200929_200610.jpg

Wygląda, że część woblerów jest z innej ręki niż "Druciarza". Jak ktoś zaglądał do jego wątku, to można odróżnić jego styl od pozostałych.

Kiedyś poprosił mnie o wymianę woblerów. Dostałem na moje życzenie małe wersje boleniówek ze sterem 4-5 cm. Łowię na nie do dziś i czasami przebijają skutecznością renomowane firmowe woblery. Z mojej strony odwdzięczyłem się kilkoma swoimi monidłami. Kilka widzę na tablicy nr 3 ( myszka, dwie osy w tym jedna łamana, żuk, żabka).

Proszę, podpowiedzcie, co to za guma?

post-55449-0-66011900-1601456794_thumb.jpg

• Like 1