Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Banjo ten wobler pod patyczakiem Wrzyszcza to wyrób również z Gdańska. Zrobił go mój znajomy Romek...pisaliśmy kiedyś o jego woblerach.

Dzięki Bartku. Trochę mnie zmyliło malowanie, jest całkowicie inne od pozostałych, które mam. W tym samym malowaniu co patyczak mam jeszcze shadrapy. Żabki też są  ;)  :) .

Z tego co pamiętam, to miał też przezwisko (w pozytywnym znaczeniu), Chyba pochodziło od miejsca zamieszkania albo sprzedaży.

Edytowane przez Banjo

A proszę bardzo :) .

Zaczął oklejać szmatą pod koniec lat 80-tych ub. wieku. A podpisywać zapewne później. Powodem było nauczenie swoich uczniów wykonywania i oklejania woblerów. Na pierwszy rzut oka były do siebie podobne, stąd aby rozróżnić twórców padła propozycja, sugestia co do podpisywania swoich woblerów.

Edytowane przez Banjo

Dzięki Bartku. Trochę mnie zmyliło malowanie, jest całkowicie inne od pozostałych, które mam. W tym samym malowaniu co patyczak mam jeszcze shadrapy. Żabki też są  ;)  :) .

Z tego co pamiętam, to miał też przezwisko (w pozytywnym znaczeniu), Chyba pochodziło od miejsca zamieszkania albo sprzedaży.

To bardzo stara produkcja, teraz woblery malowane są zupełnie inaczej, nie robi też z piany, tylko samo drewno, sporo wyrobów trafia do CF.

• Like 1

Tak na szybko: tajka i smużaki (pchła, gigant,patyczak). Mam sporo woblerów do testów, niektóre innowacyjne, kilka już ma ryby na koncie, może trafią do szerszego grona wędkarzy.

To nigdy bym nie domyślił się, że to Jego. Całkowicie inne wykonanie.

W takim razie czekam na to, aż nowe pomysły ujrzą światło dzienne  ;)  :) .

Też mam M.O. w takich kolorach oraz z czerwonym "podkładem" przy tylnym oczku....

____

A co to za wobki "MO"? Tylne oczko i ten czerwony "podkład" na styku dupki i oczka jest taki sam jak w tym woblerze którego pokazał Banjo w poście #3296. On zeznał że to LD wiec MO i LD to ta sama "szkoła"?

____

A co to za wobki "MO"? Tylne oczko i ten czerwony "podkład" na styku dupki i oczka jest taki sam jak w tym woblerze którego pokazał Banjo w poście #3296. On zeznał że to LD wiec MO i LD to ta sama "szkoła"?

Tak Arku, obaj pochodzą z Czarnego. Z Czarnego i okolic jest co najmniej kilkunastu, którzy robili (robią) wobki oklejane szmatą i często malowali na czerwono koniec korpusu w okolicach tylnego oczka. Wielu z nich też ustawia te oczko na płasko. Tak więc Arku nie dziw się, że zobaczysz na pierwszy rzut oka identyczne woblery a będą dziełami różnych twórców ;) .

• Like 1

Cześć Panowie. Mam nietypową sprawę, rozmyślam nad zakupem woblerów ze zdjęć. Sprzedający napisał, żebym zaproponował swoją cenę, tylko nie bardzo mam pojęcie ile mogą być warte (Tak, wiem, że towar jest wart tyle, ile kupujący jest w stanie za niego zapłacić). I teraz pytanko dla bardziej doświadczonych kolegów - ile mogą być warte te woblerki? Odpowiedź może być na priva, bądź tutaj.

Niestety nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Zdjęcia:

20953369fb52a73249f680b5d654d35a.jpg

5f831298563b9fd080a296366013ca92.jpg

57f3946fe2621c6ee9a3eb7d543c3576.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Cześć Panowie. Mam nietypową sprawę, rozmyślam nad zakupem woblerów ze zdjęć. Sprzedający napisał, żebym zaproponował swoją cenę, tylko nie bardzo mam pojęcie ile mogą być warte (Tak, wiem, że towar jest wart tyle, ile kupujący jest w stanie za niego zapłacić). I teraz pytanko dla bardziej doświadczonych kolegów - ile mogą być warte te woblerki? Odpowiedź może być na priva, bądź tutaj.

Niestety nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Zdjęcia:

20953369fb52a73249f680b5d654d35a.jpg

5f831298563b9fd080a296366013ca92.jpg

57f3946fe2621c6ee9a3eb7d543c3576.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo stare Rapale.

W Polsce bardzo ich mało, o wycenę ciężko, bo krąg miłośników zdecydowanie węższy, niz starych Salmo.

Można przyjąć, że 50-80zl za sztukę, to minimum. Acz moja wycena jest skrzywiona sympatią do nich.

Po tyle mniej więcej je też kupowałem.

W pakiecie i Smithwick. Wart 18-20zl.

Pewna podpowiedź może stanowić eBay.

• Like 2