Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

kksztalt jest ciekawy bo moim zdaniem wykonala go obrabiarka prowadzona ludzka reka [frezarka ; szlifierka tasmowa dla ludzi umiejacych  sie nia poslugiwac perfekcyjnie a i tak czasami ostrugali sobie paznokcie i cos jeszcze ] .W czasach poczatku produkcji woblerow w Polsce moim zdaniem glownym wyzwaniem byla masowa produkcja powtarzalnych korpusow woblerow reszte szlo jakos ogarnac .Wielu wytworcow widzialo w tym swoj sposob na zycie w  czasach transformacji gospodarczej tym bardziej dlatego bo nie bylo pracy a duzo wolnego czasu i nisza na rynku .Dlatego zaczeto produkcje korpusow z styroduru ,piany zywicy itp  reszte zweryfikowalo zycie zostali najlepsi .Nikt z markowych producentow w Polsce ktorzy zostali na rynku nie produkuje korpusow z drzewa tak mi  sie wydaje .

Pierwszy i drugi to chyba przerobione slidery Salmo.

A trzeci to chyba kolegi @karaś..... I jakieś numerki w nicku-wystawial kiedyś takie na allegro.

Kilka dni temu wystawiał na giełdzie jakieś trociówki chyba.

Edytowane przez cyprys19

Na 100% nie są to przeróbki. Są bardziej "pekate". Grubsze w obwodzie."

______

Czyli podróbki Salmo. Ktoś zdobił sobie formę, obciążył i odlał po swojemu i ... dlatego grubsze i inaczej pracują. Do tego tyle warstw lakieru i "pękatość" się robi. :)

Malowanie i "okleina" to nie problem.

• Like 1

Od jakiegoś czasu mam te woblery i nie mogę się dowiedzieć kto je wyprodukował. Żadnych napisów.

Ze sterem metalowym podobny do Salmo sx13 lub Rapali magnum, ale nie widziałem nic w takiej kolorystyce.

Drugi może zbliżony do Beagly, ale też chyba nie to.

Czy ktoś widział, albo ma coś takiego?

post-72339-0-39787800-1611259746_thumb.jpg

post-72339-0-02186900-1611259764_thumb.jpg

Odkryłem w swoich zbiorach wobler zasługujący na identyfikację. Piękne wykonanie i malowanie. Korpus z balsy lub lipy. W środku grzechotka. Długość 13 cm. Ledwo widoczna sygnatura W.J.  Mam go w posiadaniu minimum 15 lat :). Może ktoś ma jakieś tropy ?

post-73717-0-30226800-1611302625_thumb.jpg

post-73717-0-68515600-1611302658_thumb.jpg

post-73717-0-85065300-1611302681_thumb.jpg

• Like 6

Jacku, coś więcej wiesz o tym Twórcy?

Sławku nie wiele .

Przebywając w Nowym Sączu w podróży służbowej postanowiłem zwiedzić lokalne sklepiki wędkarskie .

W jednym z nich zobaczyłem te woblerki i parę kupiłem .

Wychodząc ze sklepu usiadłem na ławce i oglądam .

Myślę sobie ... nie dość że podpisuje ten ,,Janusz '' dla swoich to jeszcze dużo ładniej robi (pojęcie względne) w myślach miałem oczywiście Widła .

Będąc w następnym sklepie pan mnie uświadomił że to nie Wideł i cała radość runęła.

Sprzedałem za parę groszy komuś na jerku i za nic nie mogę sobie przypomnieć komu.

Może ten ktoś przeczyta i się odezwie .

Chętnie odkupie 

Koniec nic więcej nie wiem .Tylko że pan był z Nowego Sącza albo okolic .Może Janusz coś kojarzy i podpowie .Myślę tu o Widełku  

• Like 3

Troszkę rozjaśnię sprawę :). Rozmawiałem przed chwilą z Januszem Widłem . Zna te woblery i pamięta, że były artystycznie dopieszczone. Robił je Janusz Wieczorek z Sącza. Pojawiały się w miejscowym sklepiku jakieś 15 - 20 lat temu. Nic więcej nie wie o wspomnianym gentelmanie, a aktualnie powinien być w bardzo sędziwym wieku :).

• Like 2