robas Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 przyłącze się do pytania o woblery , ktoś coś wie o tych ,kupiłem je ładnych 0k 20 lat temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Bardzo ciekawe woblery ???? i ja jestem ciekaw czyje to dzieło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Sądząc po kółku na sterze i nie tylko musiał to być jakiś matematyk . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Sądząc po kółku na sterze i nie tylko musiał to być jakiś matematyk . Nie mylić z fizykiem . Sam jestem ciekaw ze względu na kształt korpusu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 przyłącze się do pytania o woblery , ktoś coś wie o tych ,kupiłem je ładnych 0k 20 lat temu Sam mam takiego jednego, ale czyj ci on nie wiem. Pracuje Ci to, bo mój się wykłada na boki i leci jak strzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Mam trzy sztuki , wszystkie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 kksztalt jest ciekawy bo moim zdaniem wykonala go obrabiarka prowadzona ludzka reka [frezarka ; szlifierka tasmowa dla ludzi umiejacych sie nia poslugiwac perfekcyjnie a i tak czasami ostrugali sobie paznokcie i cos jeszcze ] .W czasach poczatku produkcji woblerow w Polsce moim zdaniem glownym wyzwaniem byla masowa produkcja powtarzalnych korpusow woblerow reszte szlo jakos ogarnac .Wielu wytworcow widzialo w tym swoj sposob na zycie w czasach transformacji gospodarczej tym bardziej dlatego bo nie bylo pracy a duzo wolnego czasu i nisza na rynku .Dlatego zaczeto produkcje korpusow z styroduru ,piany zywicy itp reszte zweryfikowalo zycie zostali najlepsi .Nikt z markowych producentow w Polsce ktorzy zostali na rynku nie produkuje korpusow z drzewa tak mi sie wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Wiecie może kto te jerki stworzył? Wiem tyle że wszystkie są z jednego źródła. Mają po 10 cm i wagę 55-60 gram. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Pierwszy i drugi to chyba przerobione slidery Salmo.A trzeci to chyba kolegi @karaś..... I jakieś numerki w nicku-wystawial kiedyś takie na allegro. Kilka dni temu wystawiał na giełdzie jakieś trociówki chyba. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Dzięki za odpowiedź. Na 100% nie są to przeróbki. Są bardziej "pekate". Grubsze w obwodzie. Co roku malowane były lakierem bo pogryzione mocno były :-)Zupełnie inaczej pracują niż salmo. Jakaś wskazówka już jest :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Na 100% nie są to przeróbki. Są bardziej "pekate". Grubsze w obwodzie."______Czyli podróbki Salmo. Ktoś zdobił sobie formę, obciążył i odlał po swojemu i ... dlatego grubsze i inaczej pracują. Do tego tyle warstw lakieru i "pękatość" się robi. Malowanie i "okleina" to nie problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Właśnie chodzi o tą formę. Ja bym kupił nawet surowe. Nie mam pojęcia o co chodzi w konstrukcji tego jerka ale on płynąc potrafi się na bok wywalić i wstać. Może to kwestia ustawienia ale ja się nie znam na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Mam jerki Wachaly ktore robia nawet fikolki w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas1380 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) tak to moje były,,,,,,,,,,dawno temu sorki ale salmo orginalne nie ta łownosć co potrzebowalem te 100%łowniejsze Edytowane 20 Stycznia 2021 przez karas1380 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 tak to moje były,,,,,,,,,,dawno temu sorki ale salmo orginalne nie ta łownosć co potrzebowalem te 100%łowniejszeWysłałem priv :-) @cyprys19 dzięki wielkie za namiar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Są u mnie od dawna, jakieś 20 lat, kupione w Gdyni, nie mają żadnych podpisów. Może ktoś rozpozna... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankee Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Od jakiegoś czasu mam te woblery i nie mogę się dowiedzieć kto je wyprodukował. Żadnych napisów.Ze sterem metalowym podobny do Salmo sx13 lub Rapali magnum, ale nie widziałem nic w takiej kolorystyce.Drugi może zbliżony do Beagly, ale też chyba nie to.Czy ktoś widział, albo ma coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Odkryłem w swoich zbiorach wobler zasługujący na identyfikację. Piękne wykonanie i malowanie. Korpus z balsy lub lipy. W środku grzechotka. Długość 13 cm. Ledwo widoczna sygnatura W.J. Mam go w posiadaniu minimum 15 lat . Może ktoś ma jakieś tropy ? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Piękny wobler. "WJ"- Wideł Janusz? Żartuje oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Nie umniejszając woblerom Janusza (pozdrawiam i łowię) to inny poziom estetyki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Tez Janusz tyle ze Wieczorek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Tez Janusz tyle ze Wieczorek Jacku, coś więcej wiesz o tym Twórcy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Jacku, coś więcej wiesz o tym Twórcy?Sławku nie wiele .Przebywając w Nowym Sączu w podróży służbowej postanowiłem zwiedzić lokalne sklepiki wędkarskie .W jednym z nich zobaczyłem te woblerki i parę kupiłem .Wychodząc ze sklepu usiadłem na ławce i oglądam .Myślę sobie ... nie dość że podpisuje ten ,,Janusz '' dla swoich to jeszcze dużo ładniej robi (pojęcie względne) w myślach miałem oczywiście Widła .Będąc w następnym sklepie pan mnie uświadomił że to nie Wideł i cała radość runęła.Sprzedałem za parę groszy komuś na jerku i za nic nie mogę sobie przypomnieć komu.Może ten ktoś przeczyta i się odezwie .Chętnie odkupie Koniec nic więcej nie wiem .Tylko że pan był z Nowego Sącza albo okolic .Może Janusz coś kojarzy i podpowie .Myślę tu o Widełku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Troszkę rozjaśnię sprawę . Rozmawiałem przed chwilą z Januszem Widłem . Zna te woblery i pamięta, że były artystycznie dopieszczone. Robił je Janusz Wieczorek z Sącza. Pojawiały się w miejscowym sklepiku jakieś 15 - 20 lat temu. Nic więcej nie wie o wspomnianym gentelmanie, a aktualnie powinien być w bardzo sędziwym wieku . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wygląda na Janusza Wieczorka z Nowego Sącza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi