Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Sławku, jak przyjadę do Wrocławia to obiecuję zabrać go ze sobą. Zobaczysz na własne oczy, to jest zawsze inaczej niż spoglądać na zdjęcie.

Kilka osób zwrócił uwagę, że to jest Wobler Bonito.

Pozdrawiam serdecznie

Sławek

Sławku, z chęcią przypatrzę się jemu  :) .

Panowie dlaczego Twórcy z Czarnego robili tylne oczko do mocowania kotwiczki poziomo?

Myślę, że poziome ułożenie tylnego oczka, to zabieg celowy. Domyślam się tylko że miał na celu ograniczenie splątań średniej wielkości kotwiczek, w woblerach trociowych, o stosunkowo krótkim korpusie.

Tylne oczko w woblerach z Czarnego jest tak wykonane tylko z jednego powodu. Wszystkie stelaże są wykonywane ręcznie, bez przyrządów, jedynie kombinerki są w użyciu.  Poziome tylne oczko służy do bazowania stelaża względem korpusu podczas jego formowania. Zatem najpierw robione jest poziome oczko, później drut z tym oczkiem wsuwany jest do rowka w korpusie w taki sposób, aby oczko oparło się o ogon woblera. W związku z tym drut nie może przesunąć się już do przodu korpusu, następnie (tak na oko) odmierzane jest położenie środkowego oczka (przednia kotwica) - drut jest zginany w miejscu gdzie ma powstać oczko. Później jest wyciągany z korpusu i kombinerkami formowane jest oczko. Następnie tak uformowany stelaż ponownie jest wkładany do korpusu po to, aby odmierzyć położenie oczka do mocowania linki. Ponownie jest wyciągany z korpusu i za pomocą kombinerek formowane jest przednie oczko. Nadmiar drut później jest odcinany.

Tak to zostało wymyślone na samym początku i do dzisiaj kultywowane. Ręczna robota rzadko już spotykana w celu uformowania stelaża.

Nie należy doszukiwać się innych funkcji tak ustawionego oczka.

Podobnie jest ze sterem, ręcznie wycinany i kształtowany. Zatem każdy wobler jest inny, niepowtarzalny. Z mojej strony wielki szacunek dla chłopaków z Czarnego.

• Like 3

Pewnie masz rację ale z autopsji wiem, że poziome oczko eliminuje w znacznym stopniu możliwość "zaczepiania" o siebie kotwiczek. Działa podobnie, jak, zakładany niegdyś przeze mnie, kawałeczek rowerowego wentyla, właśnie na końcowe oczko (pionowe) woblera.

• Like 2

Waldku, częściowo tak, ale to nie było powodem powstania poziomo ustawionego oczka w woblerach z Czarnego.

Można rzec, że to o czym piszesz jest efektem ubocznym tak uformowanego oczka  ;) .

Edytowane przez Banjo
  • Like 1

Pewnie masz rację ale z autopsji wiem, że poziome oczko eliminuje w znacznym stopniu możliwość "zaczepiania" o siebie kotwiczek. Działa podobnie, jak, zakładany niegdyś przeze mnie, kawałeczek rowerowego wentyla, właśnie na końcowe oczko (pionowe) woblera.

Lepszym rozwiązaniem na plątające się kotwice w małych woblerach jest to na poniższym zdjęciu:

post-54908-0-07843400-1696537266_thumb.jpg

Ale wówczas zmienia się praca woblera, więcej lusterkuje.

• Like 1

Witam serdecznie kolegów …

z następną nie wiadomą

Trociowa 7-czka (wprawdzie brakuje 2 mm, ale można pod 7-ki zaliczyć)

Pozdrawiam serdecznie

Sławek

Też mam podobny wobler i kiedyś Robert mi pisał że to może być jego dzieło ale tak bez przekonania.

Fajnie że info się potwierdziło

Witam serdecznie.

Mam od jakiegoś czasu woblery, które z pewnością wykonała ta sama osoba.

Może któryś z kolegów spotkał się już z tym wykonawcą?

Pozdrawiam

Sławek

post-76275-0-16319800-1696660001_thumb.jpeg

post-76275-0-89911600-1696660024_thumb.jpeg

post-76275-0-57206200-1696663137_thumb.jpeg

Edytowane przez Sławek68

Witam. Mam pytanie odnośnie woblerków. Dostałem kiedyś w gratisie przy zakupie wędki i okazały się mega łowne. Niestety nie mam kontaktu ze sprzedającym i nie mogę się dopytać o twórcę. Woblery pływające o długości 6 cm .

post-72851-0-92694100-1696782549_thumb.jpg

post-72851-0-94215800-1696782558_thumb.jpg

• Like 1