Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję.

Być to może. 

Ma Kolega może zdjęcia realizacji ww autora z początków?

Późniejsze, "fabryczne" wobki mam, ale te pierwotne nie są mi znane. 

Niestety nic się nie uchowało. Ale drut wydaje się bardzo charakterystyczny. Miałem kiedyś kilka trochę większych i wydaje mi się żę były wykonane tą samą metodą kalki.

• Like 2

Minnow Salmo były robione z takim sterem. Są to starsze modele, ale młodsze od tych co wspomniałem Arek. później pojawiły się już cieńsze stery. Pomijam okres, gdzie jeszcze na sterze był napis.

Salmo w wielu modelach zmieniało grubość, wielkość steru oraz czasami jego położenie.

Edytowane przez Banjo
  • Like 2

Na dodatek były malowania, które oficjalnie nie występowały oraz montowane stery, które były przeznaczone dla innych modeli. Innymi słowy "wolna amerykanka"

W wędkarstwie, w przynętach, nie ma żadnych norm. Można dowolnie robić, mówić, kit wciskać...

I dobrze, to chyba ostatnia prócz polityki taka dziedzina życia...

Jakiś zabieg okoliczności czy może specjalny zabieg, że jest tylko kotwica ogonowa?

Pewnie ktoś chciał uzyskać inną pracę niż standardowa. Pamiętam, że stare salmo miały takie stery. Później były cieńsze. Przy niektórych podpiłowywałem stery, aby chodziły tak jak chciałem. Ale już ich nie mam, po prostu zostały na zaczepach.

• Like 1

Jakiś zabieg okoliczności czy może specjalny zabieg, że jest tylko kotwica ogonowa?

Po prostu przednia się plątała i zaczepiała o ster, i tak znaczna większość ryb - jak nie wszystkie, zaczepia się za tylną, nie miałem jeszcze przypadku żeby była tylko z przednią zahaczona.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Pewnie ktoś chciał uzyskać inną pracę niż standardowa. Pamiętam, że stare salmo miały takie stery. Później były cieńsze. Przy niektórych podpiłowywałem stery, aby chodziły tak jak chciałem. Ale już ich nie mam, po prostu zostały na zaczepach.

I chyba źle podpiłowałeś, bo ugrzęzły w zaczepach  ;)  :lol: .

• Like 1

To jest jakiś ster „przejściówka”. Stary gruby ster miał inny kształt. Chyba że Wy macie woblery z podobnym grubym sterem bo ja z takim widziałem tylko cienkie. Fotki Waszych mile widziane.

Głowacz z grubym i szerokim sterem jest zdecydowanie szerszy od swojego następcy, co w przypadku minnowa i trouta nie ma miejsca. Z tym że minnow i trout były to dwa inne woblery i występowały tylko w swoim kolorze czyli pstrąg i strzebla. W 98 r pojawił się minnow w kolorze płoci.

post-51283-0-47745000-1703101592_thumb.jpg

post-51283-0-90487400-1703101605_thumb.jpg

post-51283-0-02303800-1703101635_thumb.jpg

post-51283-0-20089900-1703101646_thumb.jpg

post-51283-0-98639000-1703101669_thumb.jpg

Głowacz z grubym i szerokim sterem jest zdecydowanie szerszy od swojego następcy, co w przypadku minnowa i trouta nie ma miejsca. Z tym że minnow i trout były to dwa inne woblery i występowały tylko w swoim kolorze czyli pstrąg i strzebla. W 98 r pojawił się minnow w kolorze płoci.

Trout i Minnow były tym samym woblerem. Pierwotnie występowały tylko w swoich kolorach - pstrąga i strzebli.

Piotr wspominał o tym wielokrotnie.

Gdy zaczęto dodawać inne kolory do oferty zostawiono tylko jedna nazwę - Minnow oczywiście.

Od 1991 do dzisiaj były seryjnie montowane bodaj 4 kolejne wersje sterów, poza SDRem w 7ce rzecz jasna - plus jeszcze kwestia napisów.

Ten w "znajdce" to 2ga wersja - już z poliwęglanu, ale jeszcze "gruby" i bez napisów, rocznikowo coś koło '98-'99...

Edytowane przez morrum

Mam takiego samego

—————

Seba

Mógłbyś wrzucić lepszą fotkę steru z tego woblera którego fotę podrzuciłeś? Albo ten ster nie jest oryginalny albo jest odwrotnie wklejony bo nie widać ścięcia/spiłowania u dołu. Chyba że słabo widzę na tej słabej fotce. Najlepiej foto z boku steru i od przodu. Wobler jest z tego co widzę 5cm.

Morrum

Jakbyś potrafił to wrzuć dla przykładu te 4 rodzaje sterów. Mogą być narysowane ręcznie (foto). Tu lub w wątku o Salmo

Dziękuje.

————-

Edytowane przez trout master

Morrum

Jakbyś potrafił to wrzuć dla przykładu te 4 rodzaje sterów. Mogą być narysowane ręcznie (foto). Tu lub w wątku o Salmo

Dziękuje.

————-

Teraz nie mam za bardzo kiedy, ale szykuję się do pewnej grubej akcji z Salmiakami, więc może po świętach coś dam radę.

Na tych fotkach kolegi Andru77 rzeczywiście widać że w modelach Minnow 7cm (czy 9) były dwa różne grube stery. Ja się z takimi nie spotkałem. Może dlatego że powyżej 7cm nie wychodziłem.

Akurat na foto 7cm. Mam też 5 cm z grubym a wąskim jak na foto ale chciałem dać wobki tej samej długości.

Źle się wyraziłem z tymi dwoma różnymi woblerami. Chodziło o to że w katalogu figurowały jako minnow i trout ale dobrze że wyłapałeś.

Mówiąc o 4 sterach masz na myśli stery tylko do minnow?

Ten gruby wąski bez napisu(foto) ma następcę z napisem a później już cienki bez napisu, tak? Czy jeszcze inaczej?

Edytowane przez Andru77