Skocz do zawartości

Co to za wobler?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o rozpoznanie kto jest autorem tych wobków. Kupione kilkanaście lat temu w Poznaniu, długość 7-8 cm, trociowe. Wyglądają na robotę z Czarnego, ale nie są podpisane. Z góry dziękuję za pomoc. Swoje przypuszczenia mam, ale wolę informację sprawdzoną  :) .

post-54908-0-19738900-1479206418_thumb.jpg

Edytowane przez Banjo

Proszę o rozpoznanie kto jest autorem tych wobków. Kupione kilkanaście lat temu w Poznaniu, długość 7-8 cm, trociowe. Wyglądają na robotę z Czarnego, ale nie są podpisane. Z góry dziękuję za pomoc. Swoje przypuszczenia mam, ale wolę informację sprawdzoną  :) .

Na "moje oko", to wczesny Darek Kręcigłowa - mam podobny wobler w innym kolorze...

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który ma właśnie takie woblery jak Twoje @Banjo i też nie są podpisane, ale również baaardzo stare i trochę mniej estetycznie wykonane... Mówi, że kupował je za 7zł nad rzeką od starszego pana z Czarnego, którego nie znał i którego od dawna już nie widział... ;/

A oto dla porównania mój stary wobler autorstwa Darka Kręcigłowy...

post-59071-0-99124300-1479251164_thumb.jpgpost-59071-0-85019600-1479251175_thumb.jpgpost-59071-0-83030400-1479251188_thumb.jpgpost-59071-0-59562800-1479251199_thumb.jpg

Widzę pewne podobieństwo, ale tamte nie mają podpisu a moim staruszku, na ostatnim foto widać sygnaturę DK...

ps. ...I też jest z Poznania!... :)

Edytowane przez Dokuś
  • Like 1

Ja również mam wobler z Czarnego, którego nie znam twórcy... Nie jest to L.D. (chyba, że bardzo stary, bo tych baaaaardzo starych, to nie znam), korpus ma około 6,5cm, wobler nie jest sygnowany... Może ktoś rozpoznaje? ;)

Się worek rozwiązał  :lol: . Bardzo ładny. Też nie mam pomysłu, kto go zrobił  :( .

• Like 2

To nie jest Hubal to jest mój wobler

Lipiński Andrzej

A to niespodzianka! Nie wiedziałem, że mam TAKIE woblery! ;) ...Dodam, że woblery te charakteryzują się przepiękną (dość agresywną) pracą! ;)

DZIĘKUJĄC BARDZO za odpowiedzi ;) , dopytam jeszcze - z czego są wykonane i czy to bardzo stare modele?

Dzięki za pomoc. Jedynie co nasze wobki łączy to Poznań oraz Czarne  :lol: . Tak jak myślałem, że Darek Kręcigłowa od początku podpisywał swoje woblery. Szukamy dalej, może ktoś je rozpozna. Dzięki jeszcze raz.

Rozczaruje Was ;) Darek nie podpisywał wszystkich wobkow. Mam kilkanaście (było kilkadziesiąt) kupionych w starych czasach bez podpisu. Skąd wiem, ze to DK?! Sam u niego je zamówiłem i dostałem bez sygnatur ;) Może uznał, ze jak idą do konkretnej osoby, nie sklepu, to nie ma potrzeby opatrywać je podpisem. W końcu kupujący ma pojęcie od kogo je kupił :)

• Like 1

Ja również mam wobler z Czarnego, którego nie znam twórcy... Nie jest to L.D. (chyba, że bardzo stary, bo tych baaaaardzo starych, to nie znam), korpus ma około 6,5cm, wobler nie jest sygnowany... Może ktoś rozpoznaje? ;)

Wiesiu, chyba wiem kto jest autorem ;) Zadzwoń, to sie dowiesz hehe

• Like 1

Witam. Może które kojarzy czyje to wobki i gdzie ewentualnie można je dostać.

attachicon.gif2016-11-19 18.55.17.jpg

attachicon.gif2016-11-19 18.56.30.jpg

Wyglądają na stare ( lata 90-te) woblery sygnowane nazwą "pike". Nie wiem czy to nie protoplasta Dorado, bo pòźniej w bliźniaczych(taka sama szata graficzna) opakowaniach sprzedawane były woblery " Dorado". Mam kilka tych wobleròw, obecnie już chyba nie do kupienia.
  • Like 1

Wyglądają na stare ( lata 90-te) woblery sygnowane nazwą "pike". Nie wiem czy to nie protoplasta Dorado, bo pòźniej w bliźniaczych(taka sama szata graficzna) opakowaniach sprzedawane były woblery " Dorado". Mam kilka tych wobleròw, obecnie już chyba nie do kupienia.

"Pike" to były wytwory (firma) jednego pracowników z Dorado który u Darka malował.  

Nie wiem czy nie miał (ma) coś wspólnego z Rapa-Lovec. Musiałbym Sebastiana  popytać.   :)

• Like 1

Rozczaruje Was ;) Darek nie podpisywał wszystkich wobkow. Mam kilkanaście (było kilkadziesiąt) kupionych w starych czasach bez podpisu. Skąd wiem, ze to DK?! Sam u niego je zamówiłem i dostałem bez sygnatur ;) Może uznał, ze jak idą do konkretnej osoby, nie sklepu, to nie ma potrzeby opatrywać je podpisem. W końcu kupujący ma pojęcie od kogo je kupił :)

Dzięki za informacje. Dla sprawdzonych klientów nie podpisywał , pewnie nie chciało Jemu się  ;)  :lol: .

A czy może moje rozpoznajesz wobki z Czarnego, są trochę wcześniej, na str.44.