WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Hej Panowie. Kij mojego taty, leżał na strychu przez x lat. Fotki poniżej. Szklak, opisany 210cm i 40g wyrzutu. Zastanawiam się co z nią zrobić. Kij sentymentalny bo to w rodzinie było odkąd tylko pamiętam. Przelotki druciane, 1 na dolnym składzie, na górnym aż 3. Chciałbym ten kij odświeżyć, przezbroić, będzie jeszcze służyć następne 25 lat i niejednego szczupaka pociągnie. Będę wdzięczny za pomoc i pomysłyWysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zacznij od wymiany tulejek na złączu , bo to najbardziej słaby punkt tych wędek. Trzeba dorobić z nierdzewki . Następne to przelotki , bo te druciane strasznie żyłkę i pletki niszczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Łowiło się na takie Germinki i to długie lata W latach 80 to były poszukiwane kije.Ja bym poprzestał na zamontowaniu przelotek z ceramicznymi pierścieniami, bo druciaki szybko się przecierały i tną strasznie żyłkę.Ze złączem osobiście nigdy nie miałem problemu, ale wielkich ryb nie łowiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 A chłopaki co myślicie o zamontowaniu innego uchwytu np. Skss? Dzięki za ciepłe przyjęcie i proszę o więcej rad. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak piszą koledzy, zwal druciaki i zastąp je Hardloyami. Ja bym zeszlifował stary lakier i wtarł szmatką lakier do omotek. Jeżeli skuwki trzymają sztywno a przy rozłączaniu słychać charakterystyczne "flop" to jest ok. Dawno, dawno temu taka Germinka i jej wersja 1,80 15g w parze z Forelką i Rexem obsługiwała u mnie wszystko od okonia poprzez pstrągi do sumka. A po dniu spiningowania...nieznośny ból między łopatkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 SKSS to już przesada Nad tytanami Fuji też się nie zastanawiaj To jakbyś do Fiata126P chciał wsadzić skórzaną tapicerkę.Rękojeści nie ruszaj - ma swój retro klimat.Zmień tylko przelotki - by się dało wędką łowić - Fuji Alconite będą git, ewentualnie taniej AluOxy - też będzie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ok koledzy z racji tego że w życiu nie modyfikowałem wędzisk będzie to dziewiczy projekt. W związku z tym proszę o pomoc w doborze przelotek i materiałów niezbędnych do realizacji projektu. Spacing zostawić ten sam? Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Voldemort, rękojeść zostanie w oryginalnym stylu, krótki dolnik że aż żyć się chce :-) Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Godzio, sprawdziłem. Łączenie składów bez zarzutu, siedzi pewnie i flop słychać. Póki co rozebrałem przelotki. Omotki zostawiam żeby mieć rozeznanie gdzie umieścić nowe przelotki. Proszę o info tylko jakie przelotki i jakiej wielkości zakupić, jakie nici i lakiery. Coś czuję że na tej jednej się nie skończy.... Dzięki za pomoc koledzy. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja bym jeszcze zastanowił się nad tym uchwytem. Oryginalny uchwyt jest z plastiku i z biegiem czasu metalowa nakrętka ściera gwint, w efekcie kołowrotek zaczyna się "telepać" i trzeba go dodatkowo mocować taśmą. Wszystko zależy od tego jak daleko chcesz iść w "rewitalizacji" tatowego kijka i jakie koszty ponieść. Jeżeli kijek ma być eksploatowany "normalnie" może warto zainwestować w jakiegoś dps-18. Przelotki fuji Hardloy.Przerabiałem ten temat kilkanaście lat temu, więc jeżeli chcesz w to brnąć, jutro na priv dam Ci dokładny opis co i jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Spacing na pewno nowy musisz zrobić i dać więcej przelotek niż było w oryginale. Na zachęte mogę Ci podesłać komplecik aluox-ów Faorecasta. Może nawet jakiś wstępny spacing na kartce spiszę. Szanuje takie przedsięwzięcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Godzio byłoby super. Będę wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Skałek byłoby super dziękuję. Daj znać na priv co i jak:-) dzięki Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Podaj mi dane do wysyłki na priv. I w razie bym zapomniał to przypomnij się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Pm wysłane kolego. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Szkoda, że rozwaliłeś ten kijek . Tym bardziej, że to "pamiątka rodzinna" a cudów i tak nie osiągniesz. Mogłeś raz na jakiś czas wyskoczyć z nim nad wodę i "autentyczne posmakować" jak to się kiedyś łowiło. A teraz to takie "ni pies ni wydra"Sorki za moją subiektywną , szczerą ocenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Spokojnie. Kijek i tak nadawał się do przerobienia bo jedna z przelotek trzymała się na taśmie izolacyjnej. Ponadto szczytowa była omotana nićmi do cerowania skarpet :-) Myślę że jeśli się przyłożę to na pewno nie pogorszę stanu obecnego. Szczególnie przy Waszej pomocy i podpowiedziom koledzy. Dzięki za opinię. Oryginalne przelotki oczywiście zostaną jako dodatek do kija. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 13 Czerwca 2015 przez WojtekCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 masz priv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Szczerze powiedziawszy, żeby ten kijek zachował swój wygląd i charakter to dałbym mu choćby PB Ti Minima...http://www.guidesnblanks.com/product/7131/category/263 Nie straci swojego wyglądu, bo wyglądają podobnie do oryginalnych... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Jest to jakaś myśl ale dzięki uprzejmości kolegi Rafała vel Skałek niedługo przyjadą forecasty. Będzie to mój dziewiczy projekt i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Szczerze powiedziawszy, żeby ten kijek zachował swój wygląd i charakter to dałbym mu choćby PB Ti Minima...http://www.guidesnblanks.com/product/7131/category/263 Nie straci swojego wyglądu, bo wyglądają podobnie do oryginalnych.....nie mówiąc już o przelotkach recoil.Kiedy składałem casta ze starego uchwytu ABU i szklanego blanku (pustego!) ABU zastosowałem trzy oryginalne, zachowane druciaki a brakująca reszta został zrobiona... z Dentalu I dają radę bo przecież nie jest to kij do stałej, ciągłej eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dzisiaj chwilkę czasu poświęciłem na zdarcie starych omotek. Postanowiłem że uchwyt zostaje seryjny, jedyne co będzie robione to szlif blanku plus nowy lakier no i ubranie w przelotki od Skałka, omotki i lakierek na nich. Jeśli to mi się uda to zamówię sobie jakiś fajny blank, komponenty i spróbuję ukręcić swój kij na sandacze. Dzisiaj muszę chwilę posiedzieć na brc i zrobić zamówienie chemii i komponentów oraz narzędzi. Wielkie dzięki za patronat akcji dla kolegi Godzio, który bardzo zmotywował mnie do działania dając cały worek dobrych rad oraz dla Skałka za ofertę przelotek. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Coś się dzieje. Rozrysowałem sobie schemat no i bylem w Castorama po materiały do budowy owijarki i suszarki oraz ścisku do rękojeści. Płyta osb, na zdjęciu nie ma wszystkiego bo część materiałów mam już w domu więc nie było sensu powielać. Całość kosztowała koło 20 złotych. Płytę osb, na miejscu za darmo tną pod wymiar. Pozostaje wyrżnąć V, nawiercić otwory, podkleić filc, zamontować napinacz do nici oraz zakupić silnik landmann do suszarki. Jak widać bolce drewniane pozwolą dowolnie ustawiać nóżki z V pod kręcenie blankiem. Już nie mogę się doczekać i coś czuję że na tatowej Germinie się nie skończy.... W planach jest mhx Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 19 Czerwca 2015 przez WojtekCIN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nigdy nie konczy sie na jednej wedce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi