Skocz do zawartości

Germina Standard - przeróbka

WojtekCIN

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zrobić sobie kosę sandaczową pod gumy i koguty do łowienia z brzegu i łódki. Blank MHX MB 843-2, do tego przelotki fuji alconite BLVAG lub KR system - tu się jeszcze zastanawiam, ale to kij o mocy med/heavy więc chyba raczej alconite 25, 16, 10, 8, 7, 6, 6, 6 no i top SiC 6 w rurce 2mm. Uchwyt Skss 17 bo łapy mam raczej medium, rękojeść w piance EVA, omotkowanie czarne ze złotymi wstawkami i złote winding checks. Generalnie bez wodotrysków ale ja lubię w kijkach minimalizm.

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

W takim razie będę kibicował ;)

Nauczy sie jak dostanie lekki blank i przeciążyć go już podczas zbrojenia. :D

A poźniej bedzie skrobał od nowa i przezbrajał.

Ok to teraz już wiem dlaczego tak pisaliście. Spoko, będzie poprawione. Teraz tak. O ile przelotkę startową udało mi się wkleić na klej w sztyfcie i zaomotkować w linii z uchwytem kołowrotka , tak obawiam się że na drugim składzie może być deczko gorzej. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na to żeby przelotki szły w linii?

Ok to teraz już wiem dlaczego tak pisaliście. Spoko, będzie poprawione. Teraz tak. O ile przelotkę startową udało mi się wkleić na klej w sztyfcie i zaomotkować w linii z uchwytem kołowrotka , tak obawiam się że na drugim składzie może być deczko gorzej. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na to żeby przelotki szły w linii?

Najlepszy sposób to dobre oko.

Pamiętaj. Przelotkę "przykleisz" (mocujesz) zawsze idealnie prostopadle do osi blanku. Wyobraź sobie linie ktore tworzą oś blanku i linia ramki przelotki. To jest podstawa. Muszą się przecinać pod kątem prostym.

Nastepnie patrzysz od strony przelotek przez oczko na blank i ma być symetrycznie po obu stronach. Otwór w ramce tęż jest dobrym "celownikiem". Obracasz blank i patrzysz na wystającą przelotkę poza blank. Ma być też symetrycznie. Oś blanku ma być Twoją osią symetrii i "celownikiem". :)

Jeszcze jedna rzecz. Najtrudniej jest wkleić właśnie przelotkę startową gdy masz już wklejony uchwyt kołowrotka. Ja ustawiam ją zawsze przy założonym kołowrotku w uchwycie. Dolnik jest wg mnie najtrudniejszy.

Szczytówkę, jeżeli masz zaznaczony kręgosłup na taśmie, to robisz najpierw przelotkę szczytową, a następnie od skówki (złącza) w górę, biorąc szczytową jako środek "celownika". Inne tak jak wyżej.

Narka. Ćwicz, byle starannie i z głową!!! ;)

Najlepszy sposób to dobre oko.

Pamiętaj. Przelotkę "przykleisz" (mocujesz) zawsze idealnie prostopadle do osi blanku. Wyobraź sobie linie ktore tworzą oś blanku i linia ramki przelotki. To jest podstawa. Muszą się przecinać pod kątem prostym.

Nastepnie patrzysz od strony przelotek przez oczko na blank i ma być symetrycznie po obu stronach. Otwór w ramce tęż jest dobrym "celownikiem". Obracasz blank i patrzysz na wystającą przelotkę poza blank. Ma być też symetrycznie. Oś blanku ma być Twoją osią symetrii i "celownikiem". :)

Jeszcze jedna rzecz. Najtrudniej jest wkleić właśnie przelotkę startową gdy masz już wklejony uchwyt kołowrotka. Ja ustawiam ją zawsze przy założonym kołowrotku w uchwycie. Dolnik jest wg mnie najtrudniejszy.

Szczytówkę, jeżeli masz zaznaczony kręgosłup na taśmie, to robisz najpierw przelotkę szczytową, a następnie od skówki (złącza) w górę, biorąc szczytową jako środek "celownika". Inne tak jak wyżej.

Narka. Ćwicz, byle starannie i z głową!!! ;)

Dokładnie tak myślałem. Dzięki za pomoc.

Chyba najważniejsze w tym wszystkim żeby się nie spinać. R.B. przede wszystkim jest doskonałą zabawą. A błędy..  cóż małe potknięcia na początku są nieuniknione.

Pamiętam , kilka lat temu rozgoryczony własną  niemocą i nieumiejętnością ;), żaliłem się znanemu  profesjonaliście: z tym sobie nie radzę ,a to mi nie wychodzi...

" Pierwsze cztery spierdolisz , a potem będzie już z górki " - tak mi odpowiedział.

I potwierdza się to w całej rozciągłości  - jeno praktyka czyni mistrza. :)

Edytowane przez ark70
  • Like 5

I powoli zaczyna to przypominać wędzisko :P:)

Jeszcze jedna sprawa przy omotkowaniu!!!

Omotkę zaczynaj max dwa mm przed stopką i kończ też lekko przed wygięciem ramki do góry. Zapobiegnie to brzydkim soplom powyżej przelotki. Oczywiście sposób nakładania lakieru ma na to też bardzo duży wpływ.

Ale to już przy kolejnej wpadce i radach jak z niej wyjść. ;)

• Like 1

Nie sprawdzaj ugięcia wedki po przywiązaniu omotek, jeżeli nie są polakierowane.

Po takim zabiegu mogą "uciec ci z lini" a najgorsze to, jak poluzują ci się zwoje omotek (a prawdopodobieństwo tego jest b. duze).

Oczywiście po zrobieniu omotek, zero dotykania je "łapkami" i babrania czymkolwiek.

"Kłaczki" z nici na każdej omotce też sobie opal delikatnie nad płomieniem. :)

Lakierujesz na dwa razy? Czy myślisz ze za jednym razem dasz radę?

Wiec żeby wyszło ładnie lub b. ładnie to w pierwszej warstwie zamocz tylko same nici. Nie wychodź poza nie oraz pod przelotki. Zrobisz to przy drugiej warstwie. :)

Ja zawsze wpuszczam sobie troszkę (np. szpilką) żywicy pod omotkę przy stopce z każdej strony (dotyczy każdej omotki) a dopiero pózniej zakładam na maszynkę do obracania i lecę z zewnątrz omotki.

Działaj. ;)

• Like 1