Skocz do zawartości

Kołowrotek na morskie trocie

Steril

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się , że trochę przeceniasz nasze Bałtyckie trocie tymi dużymi kołowrotkami  ;)

Wydaje mi sie ze nie sa az tak wielkie , tak jak pisalem nie mialem ich w lapie . Mam na stanie shimano vanquish 4000 z poprzedniej wersji chyba nie sa one  dużo wieksze od vanka ale napewno wiecej ważą.

... no własnie o tym mówię,  klasa kołowrotka ( 3000, 3500,4000 ...)  nie zawsze jest wyznacznikiem jego wagi oraz rzeczywistej wielkości , a każda firma ma inne do tego podejście. Kołowrotek firmy X nie = kołowrotkowi tej samej klasy firmy Y  ;)  :) .

Zresztą , jest TU wątek o doborze kołowrotków.....

porównaj sobie wartości wybranych kołowrotków  PEN III 3500, Daiwa BG 3500, Vanquish 3000 i ABU .... ;)

Edytowane przez miramar69

Kurcze czym wiecej czytam to mam wiekszy metlik w glowie

Może spróbuj w ten sposób....

Nie dobieraj wielkości kołowrotka przede wszystkim do wielkości łowionych ryb, bo okaże się że będzie za lekki/ciężki do wędziska i nie będzie go dobrze wyważał. Wiadomo, że będą to wielkości od 3000 do 4000 (może i nawet 4500). Ocenisz jak przymocujesz kołowrotek do kija. Ja używałem Freams 4000A i akurat prawie że pasował do zestawu, bo okazał się ciut za lekki do mojego wędziska. Dlatego kupiłem Daiwę BG Magsealed 4000, który waży kilkadziesiąt gram więcej.

Im większy kręciął, tym szersza szpula, większy nawój, więc mniej skręcona plećka (żyłka zimą), dalsze rzuty oraz mniejsze pp supłów/bród (oszczędność plecionki).

Daiwa BG wydaje się być b.dobrym wyborem, bo dedykowana jest do ciężkiej orki ze względu na konstrukcję. Ma swoje dodatkowe gramy ale może akurat ten minus okaże się plusem w wyważeniu zestawu.

Jeżeli chodzi o Daiwę BG (czarną ze złotą szpulą) to nie jest uszczelniana smarem Magseal. Seria na 2019 rok z nazwą Magsealed już jest ale brakuje wielkości 3500.

Pomyśl o ewentualnym serwisie w przyszłości i kup z Magsealem, żebyś nie odbił się od serwisu, bo w morzu używałeś kręćka, który nie był dedykowany do słonej wody.

Na dniach będę używał BG 4000 Magsealed i Freams LT 3000D-C, więc mogę coś więcej rozjaśnić. Przez 1,5 roku używałem Freams 4000A i lekko go zajechałem. Sporadycznie dostał słoną wodą, bo w większości łowiłem z belki.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...