Kraken Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Pytanie do kolegów, czy zauważyliście różnicę przy łowieniu boleni z przyponem wolframowym i bez? Mocno to rybką przeszkadza? Myślę o takich sytuacjach, nad wodą tym samym zestawem zdarza na pewno wam się łowić np bolenie i szczupaki i wtedy zmieniacie co miejsce przypon / agrafkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ja łowię bez przyponu. Szczupakowe przyłowy trafiają się bardzo rzadko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Bardziej chodziło mi o sytuacje gdy spaceruje nad wodą z jednym kijem i chce połowić na przyklad szczupaki i bolenie, jestem na miejscówce i gdy zakładam woblera boleniowego na agrafkę, a za chwile chce założyć wobler typowo szczupakowy czy powinnienem odciac agrafke i zalozyc przypon wolframowy i tak w kółko czy w powodzeniem mozna lowic bolenie na przyponie wolframowym bo i tak beda to olewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zawsze możesz na agrafkę przywiązaną bezpośrednio do linki założyć przypon wolframowy i łowić szczupaki. Wracając do połowu boleni po prostu wypinasz z agrafki wolfram i w jego miejsce zakładasz boleniowy wobek W ten sposób zaoszczędzisz kupę czasu na wiązanie, cenne metry linki, no i nie będziesz musiał się zastanawiać czy wolfram odstrasza rapy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) ... nie musisz nic odcinać... tak na szybko (na te kilka rzutów) możesz podpiąć przypon pod już przywiazaną agrafkę... ...no, własnie tasiek321 był szybszy... Edytowane 15 Czerwca 2015 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Rozumiem, dzięki za odpowiedź Jeszcze ostatecznie zapytam, czy używając plecionki koloru zółtego dowiązujecie odcinek czegoś przezroczystego (mono, fluocarbon?) aby kolor nie odstraszył rap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Co do koloru linki, to łowiłem na białą i czerwoną plecionkę. Brały. Co do przyponów to zdecydowanie nie. W "moich" łowiskach jest miejscami bardzo dużo szczupaka (jak na nasze realia). Przez 2 lata testowałem podczas głębszego penetrowania wody przypony z b. grubego FC. Odcinki takie po 50-70 cm. Bolków 0, szczupaki, jak to szczupaki meldowały się od czasu do czasu. Po zdjęciu dziadostwa, wszystko wróciło do normy, tzn. rapy się pokazały. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez pablom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zawsze możesz na agrafkę przywiązaną bezpośrednio do linki założyć przypon wolframowy i łowić szczupaki. Wracając do połowu boleni po prostu wypinasz z agrafki wolfram i w jego miejsce zakładasz boleniowy wobek W ten sposób zaoszczędzisz kupę czasu na wiązanie, cenne metry linki, no i nie będziesz musiał się zastanawiać czy wolfram odstrasza rapy I pomyśleć, że to najprostsze na świecie rozwiązanie nigdy nie przyszło mi do głowy Inna sprawa, że motyw sprawdzi się na dolnej Odrze czy na Wiśle, gdzie można spokojnie łowić bolenie na plecionkę. Nie widzę za to tej kombinacji na Odrze w okolicach Wrocławia albo na Warcie, gdzie łowienie na żyłkę przekłada się na większą ilość brań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Obawiam się, że to nie kwestia tego do jakiej populacji należy boleń a tego do jakiej populacji należy wędkarz. Tym którzy wierzą, że na plecionkę bolenie biorą, one biorą bez problemu i na Warcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Ja jeszcze nigdy nie złowiłem bolenia na plecionkę!zawsze na przynętę się łakomiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Łowiłem i z przyponem i na linki fluo w miejscu bardzo mocno zbitym przez fanatyków tej że ryby , i z mojego doświadczenia wynika to że wpływ na brania miała tylko prezentacja , sam rodzaj przynęty, czas i miejsce w jakim się ona znajdowała ale w żadnym przypadku linka jej kolor czy też przypon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi