Skocz do zawartości

Bolenie - z przyponem czy bez?

Kraken

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do kolegów, czy zauważyliście różnicę przy łowieniu boleni z przyponem wolframowym i bez? Mocno to rybką przeszkadza? Myślę o takich sytuacjach, nad wodą tym samym zestawem zdarza na pewno wam się łowić np bolenie i szczupaki i wtedy zmieniacie co miejsce przypon / agrafkę? :D

Bardziej chodziło mi o sytuacje gdy spaceruje nad wodą z jednym kijem i chce połowić na przyklad szczupaki i bolenie, jestem na miejscówce i gdy zakładam woblera boleniowego na agrafkę, a za chwile chce założyć wobler typowo szczupakowy czy powinnienem odciac agrafke i zalozyc  przypon wolframowy i tak w kółko czy w powodzeniem mozna lowic bolenie na przyponie wolframowym bo i tak beda to olewac :D

Zawsze możesz na agrafkę przywiązaną bezpośrednio do linki założyć przypon wolframowy i łowić szczupaki.

Wracając do połowu boleni po prostu wypinasz z agrafki wolfram i w jego miejsce zakładasz boleniowy wobek :rolleyes:

W ten sposób zaoszczędzisz kupę czasu na wiązanie,  cenne metry linki, no i nie będziesz musiał się zastanawiać czy wolfram odstrasza rapy :)

• Like 3

Co do koloru linki, to łowiłem na białą i czerwoną plecionkę. Brały.

Co do przyponów to zdecydowanie nie. W "moich" łowiskach jest miejscami bardzo dużo szczupaka (jak na nasze realia). Przez 2 lata testowałem podczas głębszego penetrowania wody przypony z b. grubego FC. Odcinki takie po 50-70 cm. Bolków 0, szczupaki, jak to szczupaki meldowały się od czasu do czasu. Po zdjęciu dziadostwa, wszystko wróciło do normy, tzn. rapy się pokazały.

Edytowane przez pablom

Zawsze możesz na agrafkę przywiązaną bezpośrednio do linki założyć przypon wolframowy i łowić szczupaki.

Wracając do połowu boleni po prostu wypinasz z agrafki wolfram i w jego miejsce zakładasz boleniowy wobek :rolleyes:

W ten sposób zaoszczędzisz kupę czasu na wiązanie,  cenne metry linki, no i nie będziesz musiał się zastanawiać czy wolfram odstrasza rapy :)

I pomyśleć, że to najprostsze na świecie rozwiązanie nigdy  nie przyszło mi do głowy :ph34r:

Inna sprawa, że motyw sprawdzi się na dolnej Odrze czy na Wiśle, gdzie można spokojnie łowić bolenie na plecionkę. Nie widzę za to tej kombinacji na Odrze w okolicach Wrocławia albo na Warcie, gdzie łowienie na żyłkę przekłada się na większą ilość brań.

• Like 1

Łowiłem i z przyponem i na linki fluo w miejscu bardzo mocno zbitym przez fanatyków tej że ryby , i z mojego doświadczenia wynika to że wpływ na brania miała tylko prezentacja , sam rodzaj przynęty, czas i miejsce w jakim się ona znajdowała ale w żadnym przypadku linka jej kolor czy też przypon

• Like 1