Skocz do zawartości

Wędka do lekkiego spiningu

bouli

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Was o polecenie mi wędki przeznaczonej do łowienia z łodzi - więc nie dłuższej niż 2,4 a wolałbym ok 2-2,1m.  Będzie mi służyła do połowu lekkimi przynętami : obrotówki rozmiaru 00 do 2 , gumy na główkach 2,5-7 g, woblery od najmniejszych do typu hornet 4. Nie chcę wklejanki a miękką wędkę o parabolicznym ugięciu. Dobrze by było żeby blank dobrze przenosił informację z wody mówi się chyba o takim "elektryczny" (?). Miejsce połowu Wisła i Narew u ujścia do Wisły. 

Jeżeli udałoby się Wam mi zaproponować jakąś seryjną którą mógłbym wcześniej pomacać w sklepie to chyba bym wolał taką propozycję, niż ręcznie robioną. 

Co jest taka wędka która by spełniała wszystkie ww. wymagania ? czy raczej takie rzeczy to tylko w Erze  :lol:

Jest taki model Tournamenta St. Croix 2,4 (lub 2,44) do 12 gr (a konkretniej 11 z hakiem). Najgłębiej pracujący z całej serii a jednocześnie diablo czuły i szybki. Woblera utrzyma w nurcie i służy do łowienia konkretnych ryb. Trzeba by się nieco przełamać ze skąpstwem tylko :)

• Like 1

Jest dwuczęściowy.

Konkretnie ten model :

LTWS80MLF2

Kosztuje, owszem ale czułość trudna do dogonienia. Nie jest miękki ale jak na Tournamenta pracuje głęboko. No i miękki nie będzie "elektryczny". Coś za coś. Ja go kupiłem z myślą o okoniu z opcją pstrąga na woblerka (choć jako kija pstrągowego typowo nie polecam) i to był strzał w dziesiątkę. Wyszedł taki szybki uniwersał co to można śmiało jigować a i założyć woblerka i sobie poradzi. A i dużą rybę pozwala wyjąć.

Nie brał bym go tylko gdybym chciał coś wybitnie parabolicznego, mięciutkiego.

Ale jeśli lubisz takie kije, tzn. miękkie to na mnie robi świetne wrażenie St.Croix Eyecon (choć paraboliczny on na szczęście nie jest) i może kiedyś się skuszę.

Savagear UL Parabellum 0-7g 215 cm

http://jerkbait.pl/topic/23721-tani-ul-spin/

Marcin muszę się z Tobą nie zgodzić i nie polecam tej wędki do zastosowań wymienionych w 1 poście.

Bardzo duży problem będzie szczególnie z prowadzeniem w nurcie horneta. 

Jest dwuczęściowy.

Konkretnie ten model :

LTWS80MLF2

...

Ale jeśli lubisz takie kije, tzn. miękkie to na mnie robi świetne wrażenie St.Croix Eyecon (choć paraboliczny on na szczęście nie jest) i może kiedyś się skuszę.

Mikołaj a model krótszy  LTWS70MLF2 jest podobny - ma 2,13 co mi na łódce będzie bardzie odpowiadało  ?   

Chcę wędkę na klenie więc dobre będzie miękkie wędzisko i dobrze jakby kij był paraboliczny moje doświadczenie mówi mi, że takie wędki dużo więcej wybaczają błędów i prawie nie ma spadów ryb.

Ten Eyecon - chyba bardzie się nadaje do jigowania na lekko pod sandacza czy okonia http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/366-stcroix-eyecon-ecs76mlxf , ale jego charakterystyka mi się podoba 

Edytowane przez bouli

Jest dwuczęściowy.

Konkretnie ten model :

LTWS80MLF2

Kosztuje, owszem ale czułość trudna do dogonienia. Nie jest miękki ale jak na Tournamenta pracuje głęboko. No i miękki nie będzie "elektryczny". Coś za coś. Ja go kupiłem z myślą o okoniu z opcją pstrąga na woblerka (choć jako kija pstrągowego typowo nie polecam) i to był strzał w dziesiątkę. Wyszedł taki szybki uniwersał co to można śmiało jigować a i założyć woblerka i sobie poradzi. A i dużą rybę pozwala wyjąć.

Mam eycona, wg mnie na okonie fajny kij jedyne do czego bym sie przyczepil to duza przelotka wlotowa a moze ja sie nie znam i tak ma byc??

Sent from my AT-AS50Q using Tapatalk

Mam LTWS80MLF2 i używam go jako uniwersału na Sanie pod klenia, pstrąga, brzanę od bidy okonia (pod okonia wolę delikatniejsze wędki) super kijek, czuły, szybki. Ma odpowieną moc do wyciągnięcia brzany z rynny jak i ewentualnych przyłowów boleniów. Nie odnotowałem większej ilości spadów ryb w porównaniu z wolniejszymi kijami. Ja lubię nim łowić jak biorę kilka pudełek z przynętami i nie wiem co konkretnie będzie celem mojej wyprawy.