Skocz do zawartości

Rzeźnia na Śniardwach

Lester

Rekomendowane odpowiedzi

Są takie chwile kiedy w amoku jest ryba i można się obłowić.

ok masz rację ale troszkę wierzyć się nie chce kolega pisze że mieli po 70 - 100 szt na głowę niech było kolesi 5 do 10 więc ok 500-700 szt skąd takie wielkie stada sandaczy ale może może

ok masz rację ale troszkę wierzyć się nie chce kolega pisze że mieli po 70 - 100 szt na głowę niech było kolesi 5 do 10 więc ok 500-700 szt skąd takie wielkie stada sandaczy ale może może

Tomek może zaczęły się mnożyć jak australijskie króliki, co miesiąc to miot :)  :) .

• Like 3

Sporo sandaczy łowiono również na Ryńskim i Tałtach a one są połączone ze Śniardwami.

Byłem tam teraz od 4-14.06.2015r . Trochę popływałem i połowiłem . Rybacy  obstawiali górki siatami i brali wszystko od 40cm .

Wędkuję tam od 10lat i jeszcze nie widziałem tam tyle sandaczy. Ogólnie w wodzie tam to wiosna , mało roślinności jak na tą porę roku. Szczupaki jeszcze siedzą po czcinach a złapałem okonia takiego pod 30cm który osikał mnie mleczem :P byłem w szoku ,ale to był tylko jeden taki przypadek na kilka dni.

Doszły mnie wieści o rzeżni sandaczy na Śniardwach.Podibno łowiono po 70-100 szt na głowę .PSR dowiedziała się o tym dość póżno więc z wody wyjechały tony tej ryby.

Nieprawdopodobne, że nadążyły napływać w łowisko :P . Te ilości na osobę to w jeden dzień, tydzień, cały maj. Bo jak w jeden dzień, to wysokie burty mieli chłopaki.

Może cos w tym byc..., ale chyba 70 przesada... Ja słyszalem o 20-30 wymiarowych na lodke (2-3)osoby. Łowią na żywca ludzie

Jaka roznica miedzy 20-30 a 70 -100 ?

I to, i to, to DUZO ;)

...

a za pare tygodni / miesiecy bedzie ze z wiosny sandacze na Sniardwach sie lowilo SETKAMI. Dlatego nie ma ryby panie...

• Like 2

Są takie chwile kiedy w amoku jest ryba i można się obłowić.

I chyba właśnie taka "chwila" miała miejsce w zeszłym tygodniu bo u nas ludzie nieźle połowili sandaczy i szczupaków gdzie na co dzień ich prawie nie widać...mnie niestety ominęła ta "chwila" :(

Musiało mieć to chyba związek z tymi zmianami pogody...

• Like 1

I chyba właśnie taka "chwila" miała miejsce w zeszłym tygodniu bo u nas ludzie nieźle połowili sandaczy i szczupaków gdzie na co dzień ich prawie nie widać...mnie niestety ominęła ta "chwila" :(

Musiało mieć to chyba związek z tymi zmianami pogody...

Tez szly w setki ?

Pamietacie artykuł J.Kolendowicza w WŚ "złota górka"?Bylo to kila lat temu...gruntowcy na zywca polawiali tam na gorkach ogromne ilosci sandaczy...jesli ta woda wciaz zyje to...nie Polska :D

Edytowane przez salmon1977

Doszły mnie wieści o rzeżni sandaczy na Śniardwach.Podibno łowiono po 70-100 szt na głowę .PSR dowiedziała się o tym dość póżno więc z wody wyjechały tony tej ryby.

Niemożliwe ;)

Ryby przeciez na Mazurach nie ma, jak to wszędzie piszą: wyj..bane przez rybaków,  :lol:  wędkarze przecież nic nie łowią, a jak złowią to wypuszczają, istne aniołki :ph34r:

Jak więc mogło się zdarzyć, że ryby któś łowił, zwłaszcza sandacze, zwłaszcza wędkarze :lol:

A na poważnie. Same plotki o bezrybności naszych wód i wyimaginowane oczekiwania wielu łowców nie wystarczą, by inni ryb nie połowili. :D

• Like 1

Aż strach pomyśleć, co by było w naszych wodach, gdyby wprowadzono zakaz masowych (sieciowych) odłowów  wraz z egzekwowaniem kar nałożonych na osoby łamiące prawo.  Coś mi się wydaje,  że Skandynamwia straciłaby znaczną część dochodów z turystyki wędkarskiej.

Na mazurach mozna ze świecą szukać wędkarzy wypuszczajacych ryby. Wędkarze zrobili swoje, ale to co robią rybacy to woła o pomstę do nieba... Na sniardwach ryba była jest i będzie. Rozwój technologii i coraz lepsze lodzie umożliwiają takie połowy. Ekipy przyjezdzajace z Ełku to prawdziwi kilerzy dla tej wody. Mają duże szybkie lodzie, łowią zoorganizowanie, rozplywaja sie po całym jeziorze i kontaktują sie co chwilę na której górce co sie dzieje. Jak znajdą rybę spływa sie 20 lodek i walą wszystko co sie rusza.

• Like 1

Na mazurach mozna ze świecą szukać wędkarzy wypuszczajacych ryby. Wędkarze zrobili swoje, ale to co robią rybacy to woła o pomstę do nieba... Na sniardwach ryba była jest i będzie. Rozwój technologii i coraz lepsze lodzie umożliwiają takie połowy. Ekipy przyjezdzajace z Ełku to prawdziwi kilerzy dla tej wody. Mają duże szybkie lodzie, łowią zoorganizowanie, rozplywaja sie po całym jeziorze i kontaktują sie co chwilę na której górce co sie dzieje. Jak znajdą rybę spływa sie 20 lodek i walą wszystko co sie rusza.

Szarancza