Skocz do zawartości

Rzeźnia na Śniardwach

Lester

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi dołami to możę być na rzeczy, przedwczoraj pływałęm po pewnym jeziorze to echo pokazywało spore skupienia ryb w przedziale 17-20 metrów, jak w zime  :(

Co do ilości łowionych ryb to w szczecinie też takie wyniki w niektórych latach były jak sandacz wszedł na miasto.

Kilkuset wędkujących na kilometrowym odcinku nabrzeża, wiec jestem skory uwierzyć, tylko zapewne w dużej mierze to drobnica tak jak u nas.

Sam jednego dnia przeżuciłem 46 sandaczy byłow tym kilka miarowych.

Edytowane przez arielos24

Łowiono na tzw.dołach 18-20 m głębokości,a nie na górkach.Takie teksty ;podobno;słyszałem;chyba-nie będę komentował.Powiem tak-sytuacja wróciła do normy .Woda się ociepłiła,drobnica wyszła na głębsze górki,sandacz się rozproszył i naprawde trzeba się napracować żeby zaliczyć kontakt z sandaczem-nie mylić z sandałkiem.Ale co się specjaliści od teorii i etyki namądrzyli to bezcenne.Wodom Cześć i Chwała!

,

Łowiono na tzw.dołach 18-20 m głębokości,a nie na górkach.Takie teksty ;podobno;słyszałem;chyba-nie będę komentował.Powiem tak-sytuacja wróciła do normy .Woda się ociepłiła,drobnica wyszła na głębsze górki,sandacz się rozproszył i naprawde trzeba się napracować żeby zaliczyć kontakt z sandaczem-nie mylić z sandałkiem.Ale co się specjaliści od teorii i etyki namądrzyli to bezcenne.Wodom Cześć i Chwała!

,

To jest odpowiedz na post Lestera,,łowiono na górkach''

Lester, stoperan wziąłem i nie pomaga... Ciagle slysze "opowiesci dziwnej tresci"... Zamiast teoretyków, którzy coś slyszeli może odezwalby sie ktos, kto na tych Sniardwach byl?

Sorki!Nie chce się już pisać.Przecztaj ostatnie posty w temacie,,sklepowy x-fast do 25 g''

Na mazurach mozna ze świecą szukać wędkarzy wypuszczajacych ryby. Wędkarze zrobili swoje, ale to co robią rybacy to woła o pomstę do nieba... Na sniardwach ryba była jest i będzie. Rozwój technologii i coraz lepsze lodzie umożliwiają takie połowy. Ekipy przyjezdzajace z Ełku to prawdziwi kilerzy dla tej wody. Mają duże szybkie lodzie, łowią zoorganizowanie, rozplywaja sie po całym jeziorze i kontaktują sie co chwilę na której górce co sie dzieje. Jak znajdą rybę spływa sie 20 lodek i walą wszystko co sie rusza.

Ciebie to chyba całkiem popier....ło!Miałem już nie zabierać głosu w w/w temacie.Nie mam wyboru.Zacytuję byłego Prezydenta RP;Nie chcem ale muszem.Nie przypinaj złej łatki jezeli nie znasz faktów.Jak się potrafi to się łowi.Nie znaczy to,że kazdy bierze wszystko do wora.Chciałem coś napisać o kolegach z Pisza,ale ugryzłem się w klawiaturę.Poproszę chyba Moderatora,żebym nie mógł dodawać nowych postów a tylko jak dawniej śledzić forum.Wodom Cześć i Chwała.

Niestety panowie takie nasze narodowe realia dziś po powrocie do kraju jak zwykle pierwsze co do kolegi do sklepu wędkarskiego co się dzieje w okolicy i co usłyszałem ze na ryby nie jeździ bo patrzeć nie może co się dzieje, chodzi o zalew wislany niektórzy powatpiewaja w 70 sandaczy w dzień otórz na zalewie podobno wyjmowano znacznie więcej czasem i.wszystko do skrzyń i na handel, normalnie to już przekracza wszelkie granice żeby to robili choć biedni ludzie a z tego co kolega opisywał sami panowie z firmami wiec raczej na chleb im nie brakowało!

• 11 miesięcy temu...

Witam

Niestety Śniardwy mają taki urok, że wędkarze często robią tam bałagan i odławiają setki ładnych okoni a jak się im uwagę zwróci że po co im tyle ryb, to mówią że opłacili wkładkę i biorą to co się im należy, żal jakiś. Kontroli faktycznie jest sporo ale to naprawdę duży zbiornik. Znam strażników z widzenia, do mnie nawet nie podpływają zazwyczaj mam całoroczne pozwolenie, ale jak opowiadają to opowiadają, że pracy w sezonie maja ogrom pracy cały dzień na łodzi zawyczaj. Nie mówimy tam o tym że ktoś nałapał sobie białorybu trochę i zabrał. Chodzi o drapieżniki ci zdolniejsi mięsiarze łowią na choinki jak na śledzia i wyciągają po kilka okoni na raz, obok wędka na grunt na żywca na sandacza czy węgorza i tak to działa, Nawet pseudo spinningiści łowią na 2-3 wędki na raz, rzucają każdą po kolei i zwijają, rzucają w tym czasie przynęta ( raczej kilka 2-3 gumy na trokach) opada, biorą następną i zwijają istne mięsiarstwo. Rybacy też swoje robią, ale wędkarze niestety nie są lepsi. Co do ryby na śniardwach jest i piękny duży szczupak powyżej 110 cm, i sanczade powyżej 80cm i okonie 40cm+, sportowe ryby wzdręgi ważące nawet 1,5-2 kg co na okoniowym kiju daje niesamowitą zabawę, piękne leszcze powyżej 70cm które trafiają się na górkach na okoniowego paproszka. Jezioro dla cierpliwych i zmotoryzowanych, fakt trzeba mieć bezpieczną łódkę i pewny działający silnik. Polecam spróbować szczęścia na tym jeziorze, bo przyłów metrowego szczupaka na okoniwej górce jest nie lada przygodą. A miesiaży edukować. Na szczęście kiedyś wyginą śmiercią naturalną. Tyle co kosztuje wędkowanie z łodzi to zabieranie tych ryb to już jakaś przesada, to hobby w czystej postaci. A na smażonego okonia czy sandacza to do restauracji można się przejść bo to naprawdę smaczne ryby.

Połamanie kija i uwaga na kamienne górki na Śniardwach o raz wielkie głazy których nie brakuje na tym akwenie i można rozbić o nie każdą łódkę, kupić mapę przed wyjazdem i postudiować zbiornik by się nie zabić.

Edytowane przez Rolnik

• 2 lata później...