arielos24 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Z tymi dołami to możę być na rzeczy, przedwczoraj pływałęm po pewnym jeziorze to echo pokazywało spore skupienia ryb w przedziale 17-20 metrów, jak w zime Co do ilości łowionych ryb to w szczecinie też takie wyniki w niektórych latach były jak sandacz wszedł na miasto.Kilkuset wędkujących na kilometrowym odcinku nabrzeża, wiec jestem skory uwierzyć, tylko zapewne w dużej mierze to drobnica tak jak u nas.Sam jednego dnia przeżuciłem 46 sandaczy byłow tym kilka miarowych. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez arielos24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ale i tak większość wędkarzy woli twierdzić, że wszelkie ryby wyłowili rybacy, a tysiące wędkarzy to niewinne aniołki z kijami w łapach Nikt tu tak nie twierdzi ale jak się nie podoba to z pewnością jest w sieci forum dla rybaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeo Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Po kanackiej stronie takieklusownictwo to by bylo bardzo trudne do przeprowadzenia bo wedkarze pilnuja swojego srodowiska lowieckigo i klusownikom by to nie uszlo plazem nawet bez oficjalnej kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Łowiono na tzw.dołach 18-20 m głębokości,a nie na górkach.Takie teksty ;podobno;słyszałem;chyba-nie będę komentował.Powiem tak-sytuacja wróciła do normy .Woda się ociepłiła,drobnica wyszła na głębsze górki,sandacz się rozproszył i naprawde trzeba się napracować żeby zaliczyć kontakt z sandaczem-nie mylić z sandałkiem.Ale co się specjaliści od teorii i etyki namądrzyli to bezcenne.Wodom Cześć i Chwała!, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Łowiono na tzw.dołach 18-20 m głębokości,a nie na górkach.Takie teksty ;podobno;słyszałem;chyba-nie będę komentował.Powiem tak-sytuacja wróciła do normy .Woda się ociepłiła,drobnica wyszła na głębsze górki,sandacz się rozproszył i naprawde trzeba się napracować żeby zaliczyć kontakt z sandaczem-nie mylić z sandałkiem.Ale co się specjaliści od teorii i etyki namądrzyli to bezcenne.Wodom Cześć i Chwała!,To jest odpowiedz na post Lestera,,łowiono na górkach'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Lester, stoperan wziąłem i nie pomaga... Ciagle slysze "opowiesci dziwnej tresci"... Zamiast teoretyków, którzy coś slyszeli może odezwalby sie ktos, kto na tych Sniardwach byl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Lester, stoperan wziąłem i nie pomaga... Ciagle slysze "opowiesci dziwnej tresci"... Zamiast teoretyków, którzy coś slyszeli może odezwalby sie ktos, kto na tych Sniardwach byl?Sorki!Nie chce się już pisać.Przecztaj ostatnie posty w temacie,,sklepowy x-fast do 25 g'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Na mazurach mozna ze świecą szukać wędkarzy wypuszczajacych ryby. Wędkarze zrobili swoje, ale to co robią rybacy to woła o pomstę do nieba... Na sniardwach ryba była jest i będzie. Rozwój technologii i coraz lepsze lodzie umożliwiają takie połowy. Ekipy przyjezdzajace z Ełku to prawdziwi kilerzy dla tej wody. Mają duże szybkie lodzie, łowią zoorganizowanie, rozplywaja sie po całym jeziorze i kontaktują sie co chwilę na której górce co sie dzieje. Jak znajdą rybę spływa sie 20 lodek i walą wszystko co sie rusza.Ciebie to chyba całkiem popier....ło!Miałem już nie zabierać głosu w w/w temacie.Nie mam wyboru.Zacytuję byłego Prezydenta RP;Nie chcem ale muszem.Nie przypinaj złej łatki jezeli nie znasz faktów.Jak się potrafi to się łowi.Nie znaczy to,że kazdy bierze wszystko do wora.Chciałem coś napisać o kolegach z Pisza,ale ugryzłem się w klawiaturę.Poproszę chyba Moderatora,żebym nie mógł dodawać nowych postów a tylko jak dawniej śledzić forum.Wodom Cześć i Chwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Nie chciałem pisać że brały na "dołach" bo jeszcze bym sie przyczynił do najazdu na nie.Weż jeszcze jeden stoperan, może dwa pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jar1808 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Niestety panowie takie nasze narodowe realia dziś po powrocie do kraju jak zwykle pierwsze co do kolegi do sklepu wędkarskiego co się dzieje w okolicy i co usłyszałem ze na ryby nie jeździ bo patrzeć nie może co się dzieje, chodzi o zalew wislany niektórzy powatpiewaja w 70 sandaczy w dzień otórz na zalewie podobno wyjmowano znacznie więcej czasem i.wszystko do skrzyń i na handel, normalnie to już przekracza wszelkie granice żeby to robili choć biedni ludzie a z tego co kolega opisywał sami panowie z firmami wiec raczej na chleb im nie brakowało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) WitamNiestety Śniardwy mają taki urok, że wędkarze często robią tam bałagan i odławiają setki ładnych okoni a jak się im uwagę zwróci że po co im tyle ryb, to mówią że opłacili wkładkę i biorą to co się im należy, żal jakiś. Kontroli faktycznie jest sporo ale to naprawdę duży zbiornik. Znam strażników z widzenia, do mnie nawet nie podpływają zazwyczaj mam całoroczne pozwolenie, ale jak opowiadają to opowiadają, że pracy w sezonie maja ogrom pracy cały dzień na łodzi zawyczaj. Nie mówimy tam o tym że ktoś nałapał sobie białorybu trochę i zabrał. Chodzi o drapieżniki ci zdolniejsi mięsiarze łowią na choinki jak na śledzia i wyciągają po kilka okoni na raz, obok wędka na grunt na żywca na sandacza czy węgorza i tak to działa, Nawet pseudo spinningiści łowią na 2-3 wędki na raz, rzucają każdą po kolei i zwijają, rzucają w tym czasie przynęta ( raczej kilka 2-3 gumy na trokach) opada, biorą następną i zwijają istne mięsiarstwo. Rybacy też swoje robią, ale wędkarze niestety nie są lepsi. Co do ryby na śniardwach jest i piękny duży szczupak powyżej 110 cm, i sanczade powyżej 80cm i okonie 40cm+, sportowe ryby wzdręgi ważące nawet 1,5-2 kg co na okoniowym kiju daje niesamowitą zabawę, piękne leszcze powyżej 70cm które trafiają się na górkach na okoniowego paproszka. Jezioro dla cierpliwych i zmotoryzowanych, fakt trzeba mieć bezpieczną łódkę i pewny działający silnik. Polecam spróbować szczęścia na tym jeziorze, bo przyłów metrowego szczupaka na okoniwej górce jest nie lada przygodą. A miesiaży edukować. Na szczęście kiedyś wyginą śmiercią naturalną. Tyle co kosztuje wędkowanie z łodzi to zabieranie tych ryb to już jakaś przesada, to hobby w czystej postaci. A na smażonego okonia czy sandacza to do restauracji można się przejść bo to naprawdę smaczne ryby.Połamanie kija i uwaga na kamienne górki na Śniardwach o raz wielkie głazy których nie brakuje na tym akwenie i można rozbić o nie każdą łódkę, kupić mapę przed wyjazdem i postudiować zbiornik by się nie zabić. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Witam, łowi ktos z kolegów ostatnio na śniardwach? Jak wyniki jesli chodzi o okonia ,coś czasami skubie raczej nie ma co sobie zawracac gitary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi