godski Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Przymierzam się do zakupu echa o przekątnej ekranu 7 lub 9 cali.O ile ekran 7 cali (25 cm) wchodzi do standardowego covera od echa 5 cali to dziewiątka (29 cm) już nie. Są gdzieś dostępne covery do echa 9 cali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @slider@ Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Podłączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Przerabiałem ten problem jakiś czas temu. Kicha, nie ma. Proponowałem wykonanie w firmie która szyje takie rzeczy, najpierw zawołali 400 pln, potem się wycofali, podobno jest to nieopłacalne. Owszem zamówienie na 1000 sztuk mogą zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SALAR80 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zrób rysunek co chcesz i z czego to gość uszyje taniej od podstawowej wersji Humminbirda.Mi uszył z skóry za 80 pln pod 800 setkę razenm z skrzynką pod aku dolicz sobie transport ok 20 pln. Tel na priv. Pozdro. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zrób rysunek co chcesz i z czego to gość uszyje taniej od podstawowej wersji Humminbirda.Mi uszył z skóry za 80 pln pod 800 setkę razenm z skrzynką pod aku dolicz sobie transport ok 20 pln. Tel na priv. Pozdro.Cyknij fotki i się pochwal, dla mnie i ku potomności dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Jednak kupiłem 7 cali. Wchodzi bez problemu do standardowego covera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Witam.Posiadam echosondę z ekranem 9 cali a będę z niej korzystał często z wykorzystaniem różnych jednostek pływających i zastanawia mnie czy są dostępne jakieś gotowe covery - torby na zasilanie i echosondy z dużymi wyświetlaczami typu 9 cali. Może macie jakieś swoje pomysły, propozycje jak to rozwiązać i chcecie się tym podzielić Pozdrawiam, Dawid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 http://jerkbait.pl/topic/59715-cover-do-echa-7-i-9-cali/?hl=cover 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 http://jerkbait.pl/topic/59715-cover-do-echa-7-i-9-cali/?hl=cover Połączyłem tematy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 WitamJa mam taki cover ,którego ponoć nie ma , miałem humminbird'a 898 teraz 998 i no problem , na wiosnę rzuciłem temat koledze z firmy Canoe , przywiozłem na wzór do rozkminienia ,żeby połączyć się i zamówić , no na razie cisza , jeśli ktoś ma jakiś kontakt na kogoś kto może to szyć za normalną kasę to chętnie porozmawiam, kolega z którym coś razem robimy ciągnie z za wielkiej wody echa i chcieliśmy coś takiego właśnie na większe modele , no niestety jak wszyscy zobaczą mój cover to kręcą głową ,że będzie drogi ,myślę ,że jak ktoś chce to zrobi to tanio , dobrze no i zarobi , a nie walnie cenę kosmos.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Postanowiłem coś zaradzić na brak covera na echosondy 7 cali + Będę wstawiał postępy w trzech etapach. Etap 1. Podstawa na akumulator z instalacją elektryczną.Walizka o wymiarach 33x21x9 cm w której zamontowane zostały 2 włączniki i voltomierz. Włącznik koloru zielonego włącza prąd do voltomierza i echosondy.Czerwony włącza przepływ prądu do gniazda ładowania- gniazdo zapalniczki samochodowej + wtyk podłączony do ładowarki.Bezpiecznik całej instalacji 5A a dodatkowo echosonda posiada oddzielny. 2 etap - wykonanie obudowy (zadaszenia) dodam w styczniu. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez karbusd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Więc drugi etap zakończony. Wykorzystana została płyta plexa 4mm, kątowniki aluminiowe oraz pianka która będzie miała za zadanie eliminować wstrząsy ekranu. Echo jest 9 calowe a zasilać je będzie akumulator żel Deep Cycle 22Ah. Po zamocowaniu pianki obudowa trafiła do tapicera na obszycie materiałem.Efekt końcowy też zaprezentuje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Karbusd napracowałeś się trochę nad tym - szacun . Mam nadzieję że będzie działało . Ale jak dla mnie przekombinowane . Oczywiście cover do 9 calowego echa może być ale po co ? W twojej konstrukcji użyłeś plexy która jest materiałem kruchym i podatnym na pęknięcia , dodatkowo obszyjesz to będziesz nosił na ramieniu co będzie narażało ją dodatkowo . Dlaczego otwieranie skrzynki jest z tyłu , mając z przodu zawsze coś byś tam włożył np kartę SD, klucze , taśmę izolacyjną w razie awarii rozbebeszasz . Dla mnie takie rozwiązanie jest zbyt ryzykowne . Dużo lepsza była by grubsza pianka i projekt taki jak mają covery obecnie niż te kontowniki i plexa . Ale to moje zdanie . Żeby nie było że sie wymądrzam to przy takim zamyśle najprościej było by całość skonfigurować w skrzynce budowlanej lub transportowej a podczas wędkowanie wyjmować tylko ekran . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Więc neor.Po co cover, a no po to żeby mieć wszystko razem i gotowe do użycia. Kładę zestaw na łódce mocuję przetwornik i gotowe.Użyłem plexiglas, i dziwi mnie opinia o jej słabości... Tekst producenta: wszędzie tam gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość na rozciąganie i zginanie.Tym bardziej, że wytrzymałość ma większą od betonu średniej klasy. Poniżej link do właściwości i opisu producenta.https://pl.wikipedia.org/wiki/Szk%C5%82o_akrylowehttp://www.tanietworzywa.pl/plyty-plexi/Co do noszenia to będzie uchwyt u góry. Kawałek mieszkamy od siebie, ale jak ściśniesz tą skrzynkę tak żeby pękła to stawiam karton wódki...Otwieranie jest z tyłu dlatego,że zawiasy odstaja od reszty dość znacznie i najzwyczajniej w świecie brzydko by odstawało z przodu. Dodatkowo chcąc podnieść wieko walizki wyświetlacz by blokował tą możliwość, w moim zastosowaniu wszystko odchyla się z górną częścią walizki i mamy bardzo dobre dojście do wszystkiego.Chcąc otwierać skrzynkę tak czy inaczej musimy wyjąć ją z torby a wtedy i tak to wszystko bez znaczenia- więc gdzie ryzyko?.Zaspawane nie jest Co do naprawiania echosondy to raczej nie będę się podejmował nawet w domu z wszystkimi potrzebnymi narzędziami...Torba będzie posiadała dodatkowo kieszeń z tyłu w którą będzie możliwość wkładania drobnych przedmiotów.Pianka jest grubości około 7 czy 8 mm więc grubsza chyba nic nie wniesie nowego. Co do coverów obecnych to posiadałem taki i dałem radę, lecz moim zdaniem tak jest lepiej i przejrzyściej.Co do skrzynki to miałem taki zamysł... Tylko, ciągłe wyjmowanie i wkładanie jest uciążliwsze, bardziej naraża ekran na zarysowania i wstrząsy.Dodatkowo wtyki moim zdaniem nie są przeznaczone do ciągłego podłączania i odłączania.Można tez mieć ciągle podłączone ale to zawsze gdzieś się kable plączą i ciągną co powoduje obluźnianie gniazd względem wtyczki i z kostki lub innego połączenia lubi się wyrwać.No i najważniejsze... mniej atrakcyjny wygląd Edytowane 13 Stycznia 2016 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szemo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Najważniejsza będzie poręczność i funkcjonalność. Ja swojego lowrance'a hds 3 upchałem do standardowego covera z transportem oczywiście nie ma problemu ale na łódce chciałbym aby echo zajmowało jak najmniej miejsca. U ciebie proponuje zmniejszyć wysokość, góry i tak nie wykorzystasz do niczego a gabaryty będą ograniczać miejsce na łodzi. Jako że jestem dosyć często na wodzie aku od echo ładuje po każdej wyprawie..z obawy o echo rozłączam go podczas ładowania poprzesz szybkozłączki WAGO i ostatnia sprawa to waga całego zestawu kombinuj tak aby jak najbardziej go odchudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dokładnie poręczność i funkcjonalność.Niestety ja 9 cali nie dam rady tak zmieścić. Od góry wyświetlacza jest 3 czy 4 centymetry więc podobnie jak na dole i stylistyką wtedy jakoś to wygląda. Według mnie niższa wysokość może przeszkadzać wtedy gdy będzie stało echo nisko a ja wędkując/płynąć na stojąco będę słabo widział górę ekranu. Tym bardziej, że jednak te parametry jak długość i szerokość mają znaczenie to wysokość już mniej :-) Poza tym będę dorobiał przenośną półkę pod echo żeby na ławkach nie zajmowało miejsca.Wagi nie znam, ale sam akumulator waży 6 kg. Właściwie to jak będę ją miał to zważe i dam znać. Co do ładowania to też jestem tego samego zdania- dwa przełączniki jeden włącza echo a drugi ładowanie ( w moim pierwszym poście na ten temat podałem). Edytowane 13 Stycznia 2016 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Karbusd czas pokarze mam nadzieję że twoja obudowa spełni rolę jaka jej dałeś . Ja wyznaję zasadę minimalizmu całkowitego , każdy dodatkowy ciężar jest likwidowany . Robiłem takie konstrukcje i może są wytrzymałe ale kruche i po prostu za dużo tego . Pstryczki elektryczki, dodatkowe okablowanie , kabelki ? Pamiętaj o jednej ważnej sprawie instalacja 12V potrafi wzniecić ogień i jeżeli nie masz bezpośredniego dojścia do aku to licz się z tym że możesz zobaczyć jak twój ekran zamienia się w płonąca choinkę . Brak wentylacji , wilgoć , deszcz, śnieg zrobi swoje . Nie zazdroszczę Ci tej konstrukcji chcę tylko abyś pływał bezpiecznie . Z drugiej strony dlaczego wszystko tak komplikować . Już tłumaczę . Umiem szyć na maszynie zrobienie takiego pokrowca jest proste jak budowa cepa . Sześcian z dziurą zamykaną suwakiem . Nie łatwiej kupić materiał dobry np kordurę . wykroić i tylko dać do zszycia np dla szewca ( odpowiednia maszyna ) . Trochę to uprościłem ale nie jest to trudne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Neor. Czy da radę, myślę,że mnie przeżyć ma szansę. Natomiast ja jak coś robię to chcę już to robić dobrze i fajnie. No widocznie nie czytałeś wcześniej opisanej instalacji... Czyli w skrzynce na narzędzia czy coverze nie zapali się... Ciekawe. Jakoś samochody na codzień się nie palą... A mercedes montuje z tyłu w bagażniku a dodatku pod pokrywą części bagażowej w której często mamy zakupy i przewozimy inne rzeczy (utrudnia dostęp) a jednak jakoś daję radę. Bezpiecznik 5A jest czuły. Ps. Uważaj podczas ładowania telefonu żeby domu nie spalić... Martwię się o Twoje bezpieczeństwo :-) Edytowane 13 Stycznia 2016 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A mi maluch się zapalił i instalacja 12V na pontonie też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 No więc widać, że zastosowaleś system prostoty i bezpiecznika zabrakło lub było zwarcie i bezpiecznik ktoś wymieniał na mocniejszy. Ostatnio w sklepie gość kupował bezpiecznik 30 do centralnego zamka w aucie bo 10 ciągle pali - skoro producent zastosował 10A to taki powinien być bo tego chce instalacja. Natomiast dzięki zastosowaniu zamiennie 30A też ma szansę na pożar. Spójrz ile otacza nas elektroniki i jakoś co tydzień nie wymieniamy tych rzeczy z takiego powodu, że spłonęła. Jeśli wszystko jest zrobione jak należy i odpowiednio zabezpieczozne to nic nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Na samym początku napisałem szacun i dalej to podtrzymuje . Wykłady z elektroniki rób dzieciom bo jeszcze ktoś sobie pomyśli że jesteś nieuprzejmy . Twój projekt jest Nomber 1. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Nie numer 1, ale też nie jest kompletnie bez przemyśleń stworzony i zagrożenia pożarem też zaraz nie ma. Jest narażony na pożar, zwarcie jak każdy inny układ elektryczny. Nie chcę być nieuprzejmy, tylko stwierdziłeś, że materiał z którego są tworzone w samolotach okna jest mało wytrzymały, później, że najpewniej się to zapali. Więc proszę zakończmy ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Panowie tak tutaj ostatnio dyskutowaliśmy sobie z Panem Karbusd na temat elektroniki , bezpieczeństwa i technologii lotniczej . Zaszło to trochę za daleko ale oczywiście wszystko w formie żartu . Ale wracając do tematu covera . Większość widzi problem z szyciem lub zlecaniem takich prac . Ok . Ale może da się coś podobnego znaleźć na rynku co by spełniło te oczekiwania . Osobiście proponuje pokrowiec na buty narciarskie . Np taki .http://allegro.pl/4f-pokrowiec-na-buty-narciarskie-plecak-pkb001-i5828065516.html Ceny pomiędzy 20 a 60 zł . Dodatkowo można samemu dołożyć piankę i pozamiatane . Wyjdzie taniej niż kupowanie plexy i aluminium . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pokrowiec na buty, byłby naprawdę fajnym rozwiązaniem gdyby proporcje boków były inne. Chociaż głębokość zamienić na szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Kombinacji jest kilka ta załatwia sprawę z nawiązką . http://allegro.pl/plecak-pokrowiec-na-buty-narciarskie-i-kask-i-ksi-i5899512740.html Powiedzmy że echo 9 calowe będzie szerokości 30 cm ( 28,8 cm Garmin ) to przy 25 szerokości pokrowca i 40 wysokości te 4 centymetry się znajdą . A są i takie co mają szerokość 29 cm proszę http://allegro.pl/torba-pokrowiec-na-buty-narciarskie-i-kask-i-ksi-i5906683231.html Edytowane 14 Stycznia 2016 przez neor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Przymierzam się do zakupu echa o przekątnej ekranu 7 lub 9 cali.
O ile ekran 7 cali (25 cm) wchodzi do standardowego covera od echa 5 cali to dziewiątka (29 cm) już nie.
Są gdzieś dostępne covery do echa 9 cali?
Top użytkownicy dla tego pytania
14
14
11
5
Popularne dni
13 Sty
10
14 Sty
9
30 Mar
9
24 Sty
7
Top użytkownicy dla tego pytania
neor 14 odpowiedzi
karbusd 14 odpowiedzi
godski 11 odpowiedzi
huligan77 5 odpowiedzi
Popularne dni
13 Sty 2016
10 odpowiedzi
14 Sty 2016
9 odpowiedzi
30 Mar 2020
9 odpowiedzi
24 Sty 2016
7 odpowiedzi
Popularne posty
Janusz1966
Tak to mniej więcej wygląda aku 20 ah zajmuje nie wiele miejsca. Wszystko się mieści jeszcze trzeba dołożyć hermetyczne wyprowadzenie zasilania.
esox1972
Oto fotki mojego covera ,którego ponoć nie ma , na jednym ze zdjęć z moim echem humminbird 998(czyli 8 cali , na następnym z echem ,które może będzie moje,czyli humminbird 1198(ekran 10,4 cala).Po dys
padmix
Torba do mojego strikera 9 wychodzi strasznie drogo więc zdecydowałem się na taką skrzynkę. Koszt razem z uchwytem montażowym z Chin wyszedł około 120zł.
Opublikowane grafiki
102 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi