Skocz do zawartości
  • 0

Cover/skrzynka do echa 7 i 9 cali.

godski

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przerabiałem ten problem jakiś czas temu. Kicha, nie ma. Proponowałem wykonanie w firmie która szyje takie rzeczy, najpierw zawołali 400 pln, potem się wycofali, podobno jest to nieopłacalne. Owszem zamówienie na 1000 sztuk mogą zrealizować. 

• 0

Zrób rysunek co chcesz i z czego to gość uszyje taniej od podstawowej wersji Humminbirda.

Mi uszył z skóry za 80 pln pod 800 setkę razenm z skrzynką pod aku dolicz sobie transport ok 20 pln.

Tel na priv.

Pozdro.

Cyknij fotki i się pochwal, dla mnie i ku potomności dla innych.

• 0

Witam.

Posiadam echosondę z ekranem 9 cali a będę z niej korzystał często z wykorzystaniem różnych jednostek pływających i zastanawia mnie czy są dostępne jakieś gotowe covery - torby na zasilanie i echosondy z dużymi wyświetlaczami typu 9 cali. Może macie jakieś swoje pomysły, propozycje jak to rozwiązać i chcecie się tym podzielić ;)

Pozdrawiam, Dawid.

• 0

Witam

Ja mam taki cover ,którego ponoć nie ma , miałem humminbird'a 898 teraz 998 i no problem , na wiosnę rzuciłem temat koledze z firmy Canoe , przywiozłem na wzór do rozkminienia ,żeby połączyć się i zamówić , no na razie cisza , jeśli ktoś ma jakiś kontakt na kogoś kto może to szyć za normalną kasę to chętnie porozmawiam, kolega z którym coś razem robimy ciągnie z za wielkiej wody echa i chcieliśmy coś takiego właśnie na większe modele , no niestety jak wszyscy zobaczą mój cover to kręcą głową ,że będzie drogi ,myślę ,że jak ktoś chce to zrobi to tanio , dobrze no i zarobi , a nie walnie cenę kosmos.

Pozdrawiam Piotr

• 0

Postanowiłem coś zaradzić na brak covera na echosondy 7 cali +

Będę wstawiał postępy w trzech etapach.

Etap 1.

Podstawa na akumulator z instalacją elektryczną.

Walizka o wymiarach 33x21x9 cm w której zamontowane zostały 2 włączniki i voltomierz. 

Włącznik koloru zielonego włącza prąd do voltomierza i echosondy.

Czerwony włącza przepływ prądu do gniazda ładowania- gniazdo zapalniczki samochodowej + wtyk podłączony do ładowarki.

Bezpiecznik całej instalacji 5A a dodatkowo echosonda posiada oddzielny.

2 etap - wykonanie obudowy (zadaszenia) dodam w styczniu. 

post-55385-0-29182000-1451310191_thumb.jpg

post-55385-0-30837200-1451310199_thumb.jpg

Edytowane przez karbusd
  • Like 1

• 0

Więc drugi etap zakończony.

Wykorzystana została płyta plexa 4mm, kątowniki aluminiowe oraz pianka która będzie miała za zadanie eliminować wstrząsy ekranu.

Echo jest 9 calowe a zasilać je będzie akumulator żel Deep Cycle 22Ah.

Po zamocowaniu pianki obudowa trafiła do tapicera na obszycie materiałem.

Efekt końcowy też zaprezentuje...

post-55385-0-33735700-1452637603_thumb.jpg

post-55385-0-61635100-1452637617_thumb.jpg

post-55385-0-46995700-1452637624_thumb.jpg

post-55385-0-56483700-1452637628_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Karbusd napracowałeś się trochę nad tym - szacun  .  Mam nadzieję że będzie działało . Ale jak dla mnie przekombinowane . Oczywiście  cover do 9 calowego echa może być ale po co ? W twojej konstrukcji użyłeś plexy która jest materiałem kruchym i podatnym na pęknięcia , dodatkowo obszyjesz to będziesz nosił na ramieniu co będzie narażało ją dodatkowo . Dlaczego otwieranie skrzynki jest z tyłu , mając z przodu zawsze coś byś tam włożył np kartę SD, klucze , taśmę izolacyjną w razie awarii rozbebeszasz  . Dla mnie takie rozwiązanie jest zbyt ryzykowne . Dużo lepsza była by grubsza pianka i projekt taki jak mają covery obecnie  niż te kontowniki i plexa . Ale to moje zdanie . Żeby nie było że sie wymądrzam to przy takim zamyśle najprościej było by całość skonfigurować w skrzynce budowlanej lub transportowej  a podczas wędkowanie wyjmować tylko ekran . 

• 0

Więc neor.

Po co cover, a no po to żeby mieć wszystko razem i gotowe do użycia. Kładę zestaw na łódce mocuję przetwornik i gotowe.

Użyłem plexiglas, i dziwi mnie opinia o jej słabości... Tekst producenta: wszędzie tam gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość na rozciąganie i zginanie.

Tym bardziej, że wytrzymałość ma większą od betonu średniej klasy. Poniżej link do właściwości i opisu producenta.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Szk%C5%82o_akrylowe

http://www.tanietworzywa.pl/plyty-plexi/

Co do noszenia to będzie uchwyt u góry. Kawałek mieszkamy od siebie, ale jak ściśniesz tą skrzynkę tak żeby pękła to stawiam karton wódki...

Otwieranie jest z tyłu dlatego,że zawiasy odstaja od reszty dość znacznie i najzwyczajniej w świecie brzydko by odstawało z przodu. Dodatkowo chcąc podnieść wieko walizki wyświetlacz by blokował tą możliwość, w moim zastosowaniu wszystko odchyla się z górną częścią walizki i mamy bardzo dobre dojście do wszystkiego.

Chcąc otwierać skrzynkę tak czy inaczej musimy wyjąć ją z torby a wtedy i tak to wszystko bez znaczenia- więc gdzie ryzyko?.Zaspawane nie jest :)

Co do naprawiania echosondy to raczej nie będę się podejmował nawet w domu z wszystkimi potrzebnymi narzędziami...

Torba będzie posiadała dodatkowo kieszeń z tyłu w którą będzie możliwość wkładania drobnych przedmiotów.

Pianka jest grubości około 7 czy 8 mm więc grubsza chyba nic nie wniesie nowego.

Co do coverów obecnych to posiadałem taki i dałem radę, lecz moim zdaniem tak jest lepiej i przejrzyściej.

Co do skrzynki to miałem taki zamysł... Tylko, ciągłe wyjmowanie i wkładanie jest uciążliwsze, bardziej naraża ekran na zarysowania i wstrząsy.

Dodatkowo wtyki moim zdaniem nie są przeznaczone do ciągłego podłączania i odłączania.

Można tez mieć ciągle podłączone ale to zawsze gdzieś się kable plączą i ciągną co powoduje obluźnianie gniazd względem wtyczki i z kostki lub innego połączenia lubi się wyrwać.

No i najważniejsze... mniej atrakcyjny wygląd :)

Edytowane przez karbusd

• 0

Najważniejsza będzie poręczność i funkcjonalność. Ja swojego lowrance'a hds 3 upchałem do standardowego covera z transportem oczywiście nie ma problemu ale na łódce chciałbym aby echo zajmowało jak najmniej miejsca. U ciebie proponuje zmniejszyć wysokość, góry i tak nie wykorzystasz do niczego a gabaryty będą ograniczać miejsce na łodzi. Jako że jestem dosyć często na wodzie aku od echo ładuje po każdej wyprawie..z obawy o echo rozłączam go podczas ładowania poprzesz szybkozłączki WAGO i ostatnia sprawa to waga całego zestawu kombinuj tak aby jak najbardziej go odchudzić:)

• 0

Dokładnie poręczność i funkcjonalność.

Niestety ja 9 cali nie dam rady tak zmieścić. Od góry wyświetlacza jest 3 czy 4 centymetry więc podobnie jak na dole i stylistyką wtedy jakoś to wygląda. Według mnie niższa wysokość może przeszkadzać wtedy gdy będzie stało echo nisko a ja wędkując/płynąć na stojąco będę słabo widział górę ekranu. Tym bardziej, że jednak te parametry jak długość i szerokość mają znaczenie to wysokość już mniej :-)

Poza tym będę dorobiał przenośną półkę pod echo żeby na ławkach nie zajmowało miejsca.

Wagi nie znam, ale sam akumulator waży 6 kg. Właściwie to jak będę ją miał to zważe i dam znać. Co do ładowania to też jestem tego samego zdania- dwa przełączniki jeden włącza echo a drugi ładowanie ( w moim pierwszym poście na ten temat podałem).

Edytowane przez karbusd

• 0

Karbusd czas pokarze mam nadzieję że twoja obudowa spełni rolę jaka jej dałeś . Ja wyznaję zasadę minimalizmu całkowitego , każdy dodatkowy ciężar jest likwidowany . Robiłem takie konstrukcje i może są wytrzymałe ale kruche i po prostu za dużo tego . Pstryczki elektryczki,  dodatkowe  okablowanie , kabelki  ? Pamiętaj o jednej ważnej sprawie  instalacja 12V potrafi wzniecić ogień i jeżeli nie masz bezpośredniego dojścia do aku to licz się z tym że możesz zobaczyć jak twój ekran zamienia się w płonąca choinkę . Brak wentylacji , wilgoć , deszcz,  śnieg  zrobi swoje . Nie zazdroszczę Ci tej konstrukcji chcę tylko abyś pływał bezpiecznie . 

Z drugiej strony dlaczego wszystko tak komplikować . Już tłumaczę . Umiem szyć na maszynie zrobienie takiego pokrowca jest proste jak budowa cepa . Sześcian z dziurą zamykaną suwakiem . Nie łatwiej kupić materiał dobry np kordurę  . wykroić i tylko dać do zszycia np dla szewca ( odpowiednia maszyna ) . Trochę to uprościłem ale nie jest to trudne . 

• 0

Neor.

Czy da radę, myślę,że mnie przeżyć ma szansę.

Natomiast ja jak coś robię to chcę już to robić dobrze i fajnie. No widocznie nie czytałeś wcześniej opisanej instalacji... Czyli w skrzynce na narzędzia czy coverze nie zapali się... Ciekawe. Jakoś samochody na codzień się nie palą... A mercedes montuje z tyłu w bagażniku a dodatku pod pokrywą części bagażowej w której często mamy zakupy i przewozimy inne rzeczy (utrudnia dostęp) a jednak jakoś daję radę. Bezpiecznik 5A jest czuły.

Ps. Uważaj podczas ładowania telefonu żeby domu nie spalić... Martwię się o Twoje bezpieczeństwo :-)

Edytowane przez karbusd

• 0

No więc widać, że zastosowaleś system prostoty i bezpiecznika zabrakło lub było zwarcie i bezpiecznik ktoś wymieniał na mocniejszy. Ostatnio w sklepie gość kupował bezpiecznik 30 do centralnego zamka w aucie bo 10 ciągle pali - skoro producent zastosował 10A to taki powinien być bo tego chce instalacja. Natomiast dzięki zastosowaniu zamiennie 30A też ma szansę na pożar. Spójrz ile otacza nas elektroniki i jakoś co tydzień nie wymieniamy tych rzeczy z takiego powodu, że spłonęła. Jeśli wszystko jest zrobione jak należy i odpowiednio zabezpieczozne to nic nie powinno się stać.

• 0

Nie numer 1, ale też nie jest kompletnie bez przemyśleń stworzony i zagrożenia pożarem też zaraz nie ma. Jest narażony na pożar, zwarcie jak każdy inny układ elektryczny. Nie chcę być nieuprzejmy, tylko stwierdziłeś, że materiał z którego są tworzone w samolotach okna jest mało wytrzymały, później, że najpewniej się to zapali. Więc proszę zakończmy ten temat.

• 0

Panowie tak tutaj ostatnio dyskutowaliśmy sobie z Panem Karbusd na temat elektroniki , bezpieczeństwa   i technologii lotniczej  :D . Zaszło to trochę za daleko ale oczywiście wszystko w formie żartu . 

Ale wracając do tematu covera . Większość widzi problem z szyciem lub zlecaniem takich prac . Ok . Ale może da się coś podobnego znaleźć na rynku co by spełniło te oczekiwania . Osobiście proponuje pokrowiec na buty narciarskie . 

Np taki .http://allegro.pl/4f-pokrowiec-na-buty-narciarskie-plecak-pkb001-i5828065516.html 

Ceny pomiędzy 20 a 60 zł . Dodatkowo można samemu dołożyć piankę i pozamiatane . Wyjdzie taniej niż kupowanie plexy i aluminium . 

• 0

Kombinacji jest kilka ta załatwia sprawę z nawiązką . http://allegro.pl/plecak-pokrowiec-na-buty-narciarskie-i-kask-i-ksi-i5899512740.html

Powiedzmy że echo 9 calowe będzie szerokości 30 cm ( 28,8 cm Garmin ) to przy 25 szerokości pokrowca i 40 wysokości te 4 centymetry się znajdą . A są i takie co mają szerokość 29 cm proszę http://allegro.pl/torba-pokrowiec-na-buty-narciarskie-i-kask-i-ksi-i5906683231.html

Edytowane przez neor