Skocz do zawartości
  • 0

Cover/skrzynka do echa 7 i 9 cali.

godski

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozwiązanie faktycznie też fajne, tylko trzeba poszukać torby troszkę węższej żeby troszkę mniej miejsca zajmowało. Dodatkowo jakiś drut lub tworzywo elastyczne wstawić żeby kształt trzymało. Skrzynkę lub walizkę też pewnie da się dopasować.

Ca

• 0

Jeżeli chodzi o aku i skrzynki  to wszystko zależy w tym momencie od potrzeb , ale rozważmy że ma wytrzymać 2-3 dni wędkowania . Nie jestem fanem szeregówek ale może dwie 18Ah ( 181/ 76 /168 ) by załatwiły sprawę . Mały minus to 5,05 kg jednej więc dychę trzeba ciągać . Za ciężko . Jedna 20 Ah ( 180 / 77 / 167 ) za mało mocy . Tutaj płaskie aku się kończy . Pozostaje 26 Ah ( 175 / 166 / 126 ) 7,5 kg . Powinno dać radę . Kiepski kształt . Może widzieliście płaską 26 Ah ? A może inne propozycje ? 

Edytowane przez neor

• 0

No płaskie kończą się na 22Ah i ja osobiście taki zastosowałem. Praktycznie nie zdarza mi się wędkować dwa dni bez dostępu do prądu, a gdyby nawet można trochę bardziej oszczędzać energię i da radę, Powiedzmy taki długi wypad będzie raz w roku a na wszystkich pozostałych trzeba nosić dodatkowe kilogramy.

Chyba bym jednak wolał kupić w sytuacji gdy częściej bym miał pływać 2 lub 3 dni dodatkowy akumulator powiedzmy 12 ah i po rozładowaniu podstawowego przełożyć.

Edytowane przez karbusd

• 0

Sorrki , że tutaj , ale skoro mowa o coverach ... Kupiłem używane echo w zestawie . Brakuje mi przejściówki od ładowarki do gniazda zasilania w walizce . Teraz muszę praktycznie wyjąć do ładowania walizkę i ekran z covera , otworzyć pojemnik i podłączyć się do końcówek akumulatora . Trochę to upierdliwe . Przed sezonem chciałem zlecić wykonanie takiej przejściówki , stąd pytanie czy ten jack wchodzący w gniazdo zasilania to jakiś standardowy jest , ma jakieś oznaczenia coby go zamówić gdzieś ? Czy raczej empirycznie podejść do tematu i wybrać się z całym kompletem do jakiegoś sklepu elektro ?

• 0

Malinabar jeżeli chcesz zlecać zrobienie takiej przejściówki to zostaw to wykonawcy . A jeżeli masz lutownicę i samemu masz ochotę się pobawić to wykręć gniazdo z walizki i w sklepie elektrycznym ( nie markecie ) dopasują Ci wszystkie elementy i powiedzą co i jak . 

• 0

Jack-i roznia sie tylko wielkoscia , kup gniazd wraz z jack , zamontuj gniazdo w walizce. Wewnetrzne przylacze jest + , zewnetrzne - . Na ladowrace przewody sa zazwyczaj oznaczone np czarny z biala linia tj + , drugi minus. badz czerwony + , czarny -. . Podlacz przewody od gniazda z akumulatorem.ami jack z ladowarka i po sprawie . 10 min pracy koszt z 6zl

• 0

Oki , dzięki za rady . Rzeczywiście niech wykonawca pomierzy i pokombinuje . Myślałem , że dam mu gotową końcówkę , ale to chyba nie będzie potrzebne i sam da radę .

(...) , kup gniazd wraz z jack , zamontuj gniazdo w walizce (...)

Gniazdo oczywiście już mam zamontowane w walizce , chodzi tylko o jacka . Ale to już będzie dopasowane w sklepie . Jeszcze raz dzięki .

• 0

Ostatnio robiłem porządki z sprzętem i pomyślałem , że warto to tutaj wstawić . Osobiście nie kombinuję z żadnymi skrzynkami i przyciskami , dla mnie ważne jest aby było to proste , działające i nie trzeba było nosić dodatkowych kilogramów . Jeżeli chodzi o temat to nie widzę problemu aby 7 calowe echo umieścić w standardowym cowerze . 

61137ae4ac3b78e7641ea3655737600f_resized

b74f9d5ddc95a8dc3e6f32a68507915f_resized

Za wystające śrubki i nakrętki da się złapać żabkami od ładowarki więc nie trzeba nic wyjmować . Wyjmując jack odłącza się aku od echa . Wszystko połączone taśma zaciskową  Tyle .

Edytowane przez neor
  • Like 2

• 0

Oczywiście masz rację . Pierwszy  " Pana " post czytałem ale jakiś czas temu . Bardziej chodziło mi o podłączenie całości  o którym było pisane wcześniej ( skrzynki itd ) Potraktuj to jako potwierdzenie Swojej tezy co z reszta zrobiłeś w pierwszym poście . 

• 0

Ostatnio robiłem porządki z sprzętem i pomyślałem , że warto to tutaj wstawić . Osobiście nie kombinuję z żadnymi skrzynkami i przyciskami , dla mnie ważne jest aby było to proste , działające i nie trzeba było nosić dodatkowych kilogramów . Jeżeli chodzi o temat to nie widzę problemu aby 7 calowe echo umieścić w standardowym cowerze .

Za wystające śrubki i nakrętki da się złapać żabkami od ładowarki więc nie trzeba nic wyjmować . Wyjmując jack odłącza się aku od echa . Wszystko połączone taśma zaciskową Tyle .

Chyba opaski zaciskowe łączą wszystko w całość... Nie taśmy.

• 0

Rozumiem że zima i nuda robią swoje .  Najlepiej czepiać się słówek i wypowiedzi . No cóż jest takie powiedzenie " Że złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy " . Ktoś tu ma pod górkę  Panie Karbusd ??????

bb8ec72b47dd9bf268a607bca603855e_resized

Edytowane przez neor
  • Like 1

• 0

Rozumiem że zima i nuda robią swoje .  Najlepiej czepiać się słówek i wypowiedzi . No cóż jest takie powiedzenie " Że złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy " . Ktoś tu ma pod górkę  Panie Karbusd ??????

Proszę nie wywoływać mnie do wypowiedzi, gdyż mogę nie chcieć się wypowiadać już w tym temacie.

Skoro piszesz, żę zima i nuda robią swoje to znajdź sobie może zajęcie.

Czy Masz pod górkę nie mam pojęcia... a bo skąd...

Prawda jest taka, że produkt  wyprodukowano w tajwanie...

Pewnie źle przetłumaczyli albo coś... im to bez znaczenia - napiszą jak uważają.

Bynajmniej definicja według Wikipedia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Opaska_zaciskowa

• 0

Podsunąłem pomysł zrobienia takiego covera z pokrowca na buty narciarskie . Przyszedł czas na podsumowanie . Pokrowiec firmy 4F ( roz 42-46)  w cenie 44,90 + przesyłka  i  Hummnibird 999 . Wyszło to całkiem nieźle , jednak do ideału trochę brakuje . Na pewno pokrowiec  spełni swoje zadanie , jednak całość należy trochę dopracować . Generalnie pokrowiec jest za duży głównie na wysokość i długość . Na zdjęciach cały zestaw jest podniesiony na wysokość 5 cm ( można to spokojnie zrobić na styropianie lub piance ) to da nam komfort w wysokości i usztywniając  dno nie ma problemu z noszeniem . Jeżeli chodzi o długość to za ekranem jest wystarczająco miejsca aby zrobić przegrodę na przetwornik i w ten sposób go zabezpieczyć podczas transportu .  Generalnie pokrowiec mógłby być trochę mniejszy . 

185e95b84813cc96e41c63af046c0e6f_resized

317e295609068df41ee5cae25d84007c_resized

a4dec280cb6a679b7a481e43b1258696_resized

886173b7c8f2cf14e01879f87e3a0d22_resized

Edytowane przez neor

• 0

Oto fotki mojego covera ,którego ponoć nie ma , na jednym ze zdjęć z moim echem humminbird 998(czyli 8 cali , na następnym z echem ,które może będzie moje,czyli humminbird 1198(ekran 10,4 cala).Po dyskusji z kolegą doszliśmy do wniosku ,że może sami zaczniemy taki cover robić.Tylko myślimy nad większą skrzynką na akumulatory.

post-56089-0-38217000-1456856954_thumb.jpg

post-56089-0-28073200-1456856960_thumb.jpg

post-56089-0-41327400-1456856983_thumb.jpg

post-56089-0-84432600-1456856986_thumb.jpg

post-56089-0-95423800-1456856988_thumb.jpg

post-56089-0-21481100-1456856992_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Oto fotki mojego covera ,którego ponoć nie ma , na jednym ze zdjęć z moim echem humminbird 998(czyli 8 cali , na następnym z echem ,które może będzie moje,czyli humminbird 1198(ekran 10,4 cala).Po dyskusji z kolegą doszliśmy do wniosku ,że może sami zaczniemy taki cover robić.Tylko myślimy nad większą skrzynką na akumulatory.

Czyli jednak jest :)

Warto taki cover upowszechnić. Dużej liczbie użytkowników to będzie na rękę.

Osobiście bym się wcześniej skusi... teraz już mam...

• 0

Dałem to do zniszczenia(czytaj rozłożenia na czynniki pierwsze), bo niestety rok temu jak pisałem wcześniej jakoś nie było zainteresowania ze strony innego kolegi(czekałem na jakieś info rok) , no jak zobaczył ten cover mój kumpel co razem coś działamy i łapiemy ryby, z którym podejrzewam ,że nawet się znacie to ,aż mu oczy wyszły na wierzch , bo też mi nie wierzył ,że coś takiego istnieje i ja to mam.Powiedziałem co bym z tym tematem chciał coś w końcu po trzech latach zrobić .I tak od słowa w czwartek dostał cover do ręki i temat się obrabia , tylko myślimy nad większą skrzynką na akumulatory , chcemy uszyć prototyp ,zrobić kalkulację ile to wyjdzie.