Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri 330 - informacje, opinie, uwagi

broch

Pytanie

Witam

Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-

Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????

Sztywna podłoga myślę że to obowiązek

Przez pare dni to same wiosła :-)

W ciągu miesiąca elektryk

A już w przyszłym roku spalina

Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???

Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.

Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko

Pozdrawiam

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Mam pytanie , jak wam się sprawdza takie mocowanie ławki , czy nic nie obciera o burtę.

Jak z trwałością takiego mocowania?

Wygodne rozwiązanie, często reguluję rozstaw ławeczek w zależności od potrzeby. Polecam rozważyć dokupienie miękkich nakładek na takie sklejkowe ławki. Podnoszą komfort pływania/łowienia.

• Like 1

• 0

Cześć, kupiłem prowadnice liny z rolką i blokadą do mojego KM 330 i mam problem z usunięciem oryginalnej rolki. Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc. Wstawię fotki, ponton kupiony w tym roku na wiosnę i te rolki są inne niż te w starszych pontonach. 

post-76306-0-60910600-1687678073_thumb.jpg

post-76306-0-34359500-1687678081_thumb.jpg

post-76306-0-29453800-1687678087_thumb.jpg

• 0

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy ma ktoś jakieś namiary na sklep, który sprzedaje części do pontonów kolibri? Chciałbym kupić zawór bezpieczeństwa do pontonu 360dsl, ale nie mogę go nigdzie znaleźć. Wszędzie jest informacja, że jest niedostępny w magazynie. Chyba, że ma ktoś jakiś patent na zaślepienie tego zaworu na stałe.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 0

Panowie w kolibri 360dsl podłoga alu te usztywnienia boczne podłogi są różnej długości. Czy ma znaczenie czy założymy najpierw dłuższe a potem krótsze usztywnienie patrząc od pawęży czy odwrotnie. Nie znalazłem info na ten temat a nie mam instrukcji .

• 0

Panowie w kolibri 360dsl podłoga alu te usztywnienia boczne podłogi są różnej długości. Czy ma znaczenie czy założymy najpierw dłuższe a potem krótsze usztywnienie patrząc od pawęży czy odwrotnie. Nie znalazłem info na ten temat a nie mam instrukcji .

Wydaje mi się, że część podłogi najbliższa pawęzy jest dłuższa niż kolejne, więc usztywnienie dłuższe dałbym przy pawęzy, tak aby łączenia części podłogi były możliwie w środku usztywnienia.

post-64249-0-85768900-1695935430_thumb.jpg

• 0

To już nic nie rozumiem. Na filmiku gość ma ewidentnie 0,25. BIESAN wkleił coś co to potwierdza. Natomiast Tokarex ma inne zdanie. Poniżej odpowiedź Tokarexu na zadane pytanie:

"Witam.

Cały czas jest to 150mBar czyli 0,15 bara.

Pozdrawiam

Darek."

Czyżby na różne rynkiszly różne pontony ???

• 0

Myślę że dzielisz trochę "włos na czworo".., napompuj na 2.0 i popływaj. 

Sam stwierdzisz (organoleptycznie..) czy trzeba więcej czy mniej..

Czy jest ok.. ;)

Bierz tylko pod uwagę że po kilku godzinach pływania w pełnym słońcu ciśnienie w balonach trochę wzrośnie.. Ale w kilu pewnie spadnie..

Za to po całej nocy stania pontonu na wodzie w całym się trochę obniży.. ;)

Edytowane przez ubot
  • Like 1

• 0

na pontonie powinna byc tabliczka znamionowa a na niej podane maksymalne ciśnienie... to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości:)

tak niskie ciśnienie (0,15 bara) bardzo źle świadczy o jakości pontonu - ja bym za cholerę tego nie kupił...

• 0

Możliwe, że różnice z sugerowanego ciśnienia wynikają z klasy pontonu. Ja użytkuję 330 PP z cieńszym poszyciem ( PVC o niższej gramaturze - chyba 950). Być może dla modeli Kolibri z gramaturą materiału w okllicach 1100 , jest dopuszczalne wyższe ciśnienie. Osobiście nie mam z tym żadnego problemu. Wożę nadmuchany ponton z dopompowuje tylko „ na oko” z wyczuciem, pompkà nożną z zestawu.

• 0

Krzysiu, przez 4 lata miałem kolibri 330 DSL zawsze pompowałem go jak to się mówi na kamień, kiedyś z ciekawości sprawdziłem to miał 0.23 przed nagrzaniem oczywiście. Nigdy nic mu się przez to nie stało. Wiem że do dzisiaj służy gościowi który go odemnie kupił. Tak że nie słuchaj teorii spiskowych że jest z gorszej jakości materiału wykonany. A sprawa następna to kolibri posiada zawory bezpieczeństwa. Tak że jak mu będzie za duszno to upuści ciśnienia.

• Like 2

• 0

Ja wszystko rozumiem. Tylko chcę postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Jeżeli wbije w tabliczkę 0,15 bar , to znaczy , że na tyle ma atest( to , że wytrzyma więcej to inna sprawa i indywidualna odpowiedzialność usytkownika). Zastanawiam się dlaczego gość na filmie (21min.10s) ma wbite w tabliczkę 0.25 ??? Zwróćcie uwagę , że w jego pontonie jest też na prawej burcie przyklejona kieszonka , której w Tokarexowych nie ma. Być może jednak Kolibri ma jakąś "nową" linię ,która posiada atest na wyższe ciśnienie, a która nie jest dostępna w PL

Ps. Zadałem to pytanie do Tokarexu z linkiem do filmu. Oto ich odpowiedź:

"

Witam.

0,15bar to cisnienie robocze. 0,25bar to ciśnienie maksymalne.

Pozdrawiam

Darek."

Jakoś się wytłumaczyli ale i tak nie pokrywa się to z tym co wkleił kolega Biesan. Tam jest magiczne słowo "ciśnienie nominalne 0,25" - nominalne czyli robocze.

A ijeszcze gość w filmiku to Rosja. Wojna wojną a Kolibri robi biznes z Rosja

Edytowane przez binio1111

• 0

Mój był zwieziony z Ukrainy na tabliczce i w instrukcji była mowa i ciśnieniu NOMINALNYM i faktycznie było 0,15. Pompowałem go tak jak wcześniej mówiłem na kamień. W firmie mam ponton Yamahy i tam na tabliczce jest napisane MAX 0,25. Zresztą w instrukcji obsługi też.

post-69772-0-47617700-1718104014_thumb.jpg