Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri 330 - informacje, opinie, uwagi

broch

Pytanie

Witam

Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-

Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????

Sztywna podłoga myślę że to obowiązek

Przez pare dni to same wiosła :-)

W ciągu miesiąca elektryk

A już w przyszłym roku spalina

Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???

Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.

Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko

Pozdrawiam

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Napisałem do źródła, czyli bezpośrednio do Kolibri. Niech wyjaśnią jak to jest.

Sprostowanie: Filmik jest z Rumni nie z Rosji. Sorry

Ooo. Kolibri bardzo szybko odpisali:

Wklejam ich odpowiedź:

"We have an offer to see how your sales will develop until the end of 2024. Perhaps later we can consider our Exclusive cooperation.

But, we are naturally interested in the development of our Kolibri brand, along with yours.

Dzień dobry Spróbuję ci to teraz wyjaśnić.

W pewnym momencie sprawdziliśmy, czy balon jest napompowany do 0,25 bara.

Dlaczego, ponieważ klienci pompując przy ciśnieniu 0,15 bara, nie napompowali cylindrów i podłoga nie trzymała się dobrze.

Zmieniliśmy tę informację na stronie, ale nadal są tabliczki techniczne z wartością 0,15 bara, a na zaworze w okolicy jest również wskazane 0,15 bara.

Nie mamy czasu na zmianę wszystkiego na raz.

Wychodzi na to , że pontony z najnowszych dostaw powinny mieć na tabliczce 0,25 bar.

Tokarex jest jakiś niedoinformowany

Edytowane przez binio1111

• 0

Najlepsze jest to , że jeszcze nie kupiłem pontonu. Drążę temat , bo dociekliwy jestem.

Poza tym tu na forum od dawna jest utarte przekonanie , że jak na tabliczce jest 0,25 to ponton jest cacy, a jak 0,15 to jest bee.

Teraz wychodzi na to , że kolibri które do tej pory były bee bo miały 0,15 nagle mogą być cacy bo zmienił się punkt widzenia i teraz otrzymały 0.25 . Tyle

https://kolibriboats.com/en/catalog/motor-boats/boat-km-360dsl/#scheme

Pod rysunkiem komór są dane

Nawet najmniejsze pontony wiosłowe mają teraz Balony 0.25bar

Edytowane przez binio1111

• 0

Wszystko raczej rozbija się o wytrzymałość materiału. Kiedyś Niemcy pompowali chiński ponton czyli taki jak Mawerik Cavo itp chińskie pontony. Wywaliło balon przy 1.1 bara. Niestety film znikł z YT.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

szczerze wątpię czy chodzi o wytrzymałość materiału - znacznie bardziej prawdopodobne jest rozerwanie na połączeniu, to zwykle najsłabszy punkt... i wraz z wiekiem pontonu coraz słabszy:( dodatkowo działa tu zasada, że im jaśniejszy ponton tym trwalszy...

• 0

dodatkowo najmniej widoczny kolor dla ryb które zerkają od spodu do góry.

tym bym się nie kierował... niby burty tak... a sprawdzałeś kolor od spodu? pewnie czarny jak wszystkie? :D

na pocieszenie - spod wody dowolny kolor (łącznie z białym) będzie wyglądał jak ciemna plama na tle nieba...

• 0

tym bym się nie kierował... niby burty tak... a sprawdzałeś kolor od spodu? pewnie czarny jak wszystkie? :D

na pocieszenie - spod wody dowolny kolor (łącznie z białym) będzie wyglądał jak ciemna plama na tle nieba...

Tak , mam ten ponton od kilu lat.., też jest cały biały.., jedynie listwa na środku szerokości (wzmocnienie kila) 8-10cm jest czarna.. :)

A co do znaczenia koloru spodu pontonu czy łodzi to byś się zdziwił.., nie na darmo natura tak wyposażyła ryby aby ich "spody - brzuchy" były "jasne", lub wręcz białe, bo właśnie na tle nieba ten kolor z pod wody jest najmniej widoczny.

A to co widzisz jako ciemnie to w tym przypadku jedynie cień, przed którym w słoneczny dzień i tak się nie ucieknie..

Zresztą drapieżniki (ptaki) które polują z nieba na ryby też często mają ten kamuflaż.., mewy, albatrosy itp.

I uwierz mi w naturze nie ma przypadków czy trendów mody - wszystko ma swój praktyczny powód..

PS. na słońcu biały też się najmniej nagrzewa a przez to równocześnie najmniej podnosi ciśnienie w balonach.. ;)

Dla mnie biały to najlepszy kolor dla pontonu, również przy czyszczeniu od środka bo wszystko w nim widzę i mało który syfek mi umknie..

Edytowane przez ubot

• 0

Oczywiście że pierwsze puści łączenie jeżeli materiał nie ma uszkodzeń fizycznych. Teraz jeżeli jeden producent podaję 0.15 a drugi 0.25 to albo marketing albo ten drugi jest pewny swojego produktu i wie że wytrzyma wyższe ciśnienie.

Miałem znajomego który na klenie ubierał się w śnieżno białe ciuchy... :)

Teraz mam sprzęt siwy jak okręty wojenne na całym świecie. Heheh

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak , żeby zakończyć temat ciśnienia w balonach pontonów kolibri. Wklejam co mi dziś przysłali z Tokarexu.

"Dziękujemy za przesłaną informację, mam wrażenie że dowiedział się Pan tego samego.

Tak, jak wspominał Darek i Pani Dasha, ciśnienie maksymalne wynosi 0.25 bar, kil 0.35 bar. Zawsze ciśnienie max w pontonach Kolibri wynosiło 0.25 bar, wcześniej producent informował również o ciśnieniu roboczym, wynoszącym 0.15 bar. Ciśnienie w komorach wzrasta i maleje ze względu na warunki atmosferyczne, dlatego też informacja o ciśnieniu roboczym i maksymalnym jest ważna.

My, tj. PTHU Tokarex jesteśmy jednym z głównych magazynów Kolibri na Europę i głównym/jedynym importerem na Polskę, wszystkie posiadane przez nas produkty są najwyższej jakości.

Pozdrawiam,

Marcin"