broch Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 WitamPodobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????Sztywna podłoga myślę że to obowiązekPrzez pare dni to same wiosła :-)W ciągu miesiąca elektrykA już w przyszłym roku spalinaProszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Triple Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Ja nie znam, ale co do samych pontonów, to używam 260 już trzeci sezon (w sumie ponton ma już 5 lat bo kupiłem nowy, ale leżakowany) i nie bał bym się kupić w ciemno na Ukra. Jakościowo są bardzo dobre i to samo z wykonaniem. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Triple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hubert_lbn Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Używam Kolibri 330 ze sztywną podłogą od tego sezonu, do tej pory nie mam mu nic do zarzucenia. Kupiłem go bezpośrednio od sprzedawcy z Ukrainy za całkowity koszt 1466 zł. Pełen zestaw, gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin186 Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Też używam kolibri km 330pp od zeszłego sezonu i sprawuje się bez zarzutu. Jeżeli nie ma potrzeby pływania w ślizgu to w zupełności wystarczy ten model,podłoga też zdaje egzamin i można spiningować w pozycji stojącej. Do wodowania w pojedynkę przydają się koła slipowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ziober Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Wiecie może czym różni się model DSL Kolibri od D ? Ktoś używa? Fajnie wygląda ten dsl'ek ale opisu w necie nie widzę. Trochę taki bardziej sportowy niż wędkarski ale może to tylko złudzenie... Edytowane 18 Lipca 2015 przez ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 broch Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Jak dobrze pamiętam to chyba jakiś slim czy coś takiego.Cieńszy materiał.Lżejsza bryka ;-) no ale zapewne delikatniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ziober Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Masakra. Mają w sprzedaży modele, których nie mają w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak szybko rozkładacie ponton typu Kolibri KM33/360D? Robiłem to drugi raz i zajęło mi to prawie 45 minut mimo upału. Co prawda nie spieszyłem się mocno ale to i tak masa czasu.Macie może sprawdzone patenty?Pewnie praktyka czyni mistrza. Czy silnik nie jest za nisko podwieszony? 7 cm od dna do płetwy. Standardowy uchwyt od echa mieści się na chlapaczu tuz przy kółku. Odetchnąłem z ulgą.Na jednym ze zdjęć patent na dodatkowe mocowanie sztycy przetwornika. Nie zaszkodzi przy większych prędkościach. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Macie może sprawdzone patenty?Przyczepka, do takiego wniosku doszedłem po dwóch sezonach z km280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ja się wyrabiam w 30 minut, wypracowana procedura.Gorzej jest ze zwijaniem, gdy wszystko mokre i brudne, na dworze ciemno a człowiek zmęczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Trening czyni mistrza (15 min max ) pompka elektryczna.@Godski - powinno być 3 cm, ale u mnie miedzy 3 a 8 cm nie zauważyłem żadnej różnicy więc pływam na 8 cm . Podkładałem na pawęż deseczki 5 cm , by podnieść płytę kawitacyjną, ale różnicy nie zauważyłem i zostawiłem tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Trening czyni mistrza (15 min max ) pompka elektryczna.@Godski - powinno być 3 cm, ale u mnie miedzy 3 a 8 cm nie zauważyłem żadnej różnicy więc pływam na 8 cm . Podkładałem na pawęż deseczki 5 cm , by podnieść płytę kawitacyjną, ale różnicy nie zauważyłem i zostawiłem tak jak jest.Spróbuję na wodzie z deską i bez. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 tak... jedna osoba z wypracowaną techniką w 30 min. spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek7008 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Czyli lepiej kupić wersje z kilem bo tyle wiem że będzie spalina ale jaka to jeszcze nie.Chyba koło 8KM ale to już przyszły sezon.Szkoda by było pluć sobie w brode że brak kila a to spalina za słaba (jeśli bym kupił bez kila teoretycznie i 4KM i 6KM dało by rade).No to znowu trzeba będzie pomyśleć :-(Jeśli wersje z kilem to przynajmniej 3,30 - 3,60m. Obowiązkowo przyczepa bo kto by to za każdym razem pompował i wypuszczał powietrze. Taki ponton swoje waży. Większy silnik też. Mój KM280 PP waży ok. 40kg. Jeszcze jestem w stanie samemu go ogarnąć nad wodą wagowo. Celowo kupiłem bez kila bo przy temperaturze ok zera stopni było by ciężko jeszcze walczyć z pompowanym kilem.Co do silnika to myślę, że 8Km w dwusuwie to optymalne rozwiązanie. Waga ta sama co 6Km. Napisz na priv to się umówimy. Podjedziesz i zobaczysz jak ten silnik wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Dokładnie... Ja do swojej 360-tki zrobiłem przyczepę. Ułatwia to strasznie życie, bo składanie i rozkładanie mnie nie dotyczy, czy zimno czy upał jest super, ponton jest napompowany cały czas, ale pojawia się inny problem. Ciężko jest samemu wrzucić i zrzucić taki duży ponton. Dlatego w przyszły sezon zainwestuję w wyciagarkę jak do łodzi lub zamienię 360 na 320 lub 290, ale kolegów nie zabiorę. Kazałem nawet obniżyć maksymalnie wysokość przyczepy żeby łatwiej guma operować i w tej chwili jest niemal równa z kołami, ale waga i gabaryty pontonu poważnie utrudniają wszystko. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ziober Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Koledzy wiecie może czy jest duża różnica między wersjami kolibri ze zwykłą sklejkową pawężą a z laminowaną pawężą oferowaną w Tokarexie? Spotkałem się z opinią, że tych wersji sklejkowych nie warto brać pod uwagę bo są gorzej wykonane i słabszej jakości. Wiecie skąd się bierze ta różna technologia wykonania i gdzie tkwi haczyk? Rzeczywiście wersje z laminatem są wyższej jakości? I jak wnioskuję droższe (w Tokarexie). Kapitan.ua widzę pływa na sklejkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja nawet nie wiem jaka mam. Laminowana na zewnątrz jest. Ale w środku pewnie sklejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 To jest zalaminowana sklejka. W zielonym i szarym kolorze pontonow kolibri chyba nie występuje. Zawsze to jakieś lepsze zabezpieczenie od wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Odświerzę nieco temat. Chcę zakupić ponton, dla 2 osób. Myśle nad km360d z alu podłogą. Plus jakas przyzwoita pompka i silnik elektryk z 5km (z większym nie przejdzie na wielu łowiskach..).Szukam opcji, żeby móc bezpiecznie zakupić, zapłącić kartą kredytową. Będę to wysyłał do siebie do Szkocji, więc albo kurier od sprzedawcy, albo ja dam swojego kuriera z PL. Pisaliście, że macie przetrenowane szlaki. Może ktoś polecić sprawdzone źródło? Nie musi być najtaniej, ma być pewnie (w końcu wlokę go na drugi koniec Europy). Tokarex zdziera strasznie. Znalazłem ofertę z bcpoland, tylko czy miał ktoś z nimi już jakieś doświadczenie? Jak wspomniane wcześniej, brak jakichkolwiek danych kontaktowych poza komórką.. Ja kase wyśle i co dalej jak nic nie dostanę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak kupisz przez allegro to chyba nie musisz się tak martwić, masz program ochrony kupujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fred88 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Skontaktuj się z Maweric'iem. To co on sprzedaje to są prawie identyczne pontony z tymi z Tokarexu. Wg mnie jego pontony mają ciekawszy dziób, taki zaokrąglony i przez to jest więcej miejsca z przodu. Mam 330 a alu podłogą właśnie od Mawerica a dzisiaj kurier przywozi Suzuki DF6 Bez napinki rozłożenie zajmuje 20-25 minut od wyjęcia z torby do wodowania, pompując nożną pompką z zestawu. Tak jak wspomniał kolega we wcześniejszych postach trochę więcej czasu zajmuje złożenie. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez fred88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tmichalski Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Odświerzę nieco temat. Chcę zakupić ponton, dla 2 osób. Myśle nad km360d z alu podłogą. Plus jakas przyzwoita pompka i silnik elektryk z 5km (z większym nie przejdzie na wielu łowiskach..).Szukam opcji, żeby móc bezpiecznie zakupić, zapłącić kartą kredytową. Będę to wysyłał do siebie do Szkocji, więc albo kurier od sprzedawcy, albo ja dam swojego kuriera z PL. Pisaliście, że macie przetrenowane szlaki. Może ktoś polecić sprawdzone źródło? Nie musi być najtaniej, ma być pewnie (w końcu wlokę go na drugi koniec Europy). Tokarex zdziera strasznie. Znalazłem ofertę z bcpoland, tylko czy miał ktoś z nimi już jakieś doświadczenie? Jak wspomniane wcześniej, brak jakichkolwiek danych kontaktowych poza komórką.. Ja kase wyśle i co dalej jak nic nie dostanę? Mam dokładnie taki model. Źródło też znajome...Generalnie problemów nie miałem, ale brałem za pobraniem. Jedyny mankament taki, że jak mi wysyłali to zawieruszyła im się gdzieś podłoga, więc kurier przyszedł z jedną paczką zamiast dwóch (oczywiście nie odebrałem). Po kilku dniach znalazła się zguba (na magazynie sprzedawcy) i całość odebrałem. Kontakt ze sprzedawcą był (jemu bardziej zależało niż mi). Co do dostawy - weź poprawkę, że ten ponton, w tej kombinacji to dwie solidne paczki. Ponton - na moje oko ze 30kg i podłoga pewnie drugie tyle. Nie jest to takiej hop-siup. Ps. Jak mówisz, że cena nie gra roli - bierz tokarex, masz pewniaka i na 1000% będzie wszystko OK. Jak wspominasz, że bcpoland - jednak cena ma znaczenie. Produkt mają ten sam. Różnica w gwarancji, której pewnie przez bcpoland w prosty sposób nie zrealizujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Temat się sfinalizował. Znalazłem na stronie kolibri "dealera" na UK - 40 min drogi z korkami przez Glasgow. Dziwny kontakt, bez www. Jak się okazuje jest to młody chłopak, Litwin, student. Trzyma pontony w mieszkaniu, które wynajmuje A pontony podsyła mu ojciec z Litwy Mówi, że sprzedaje te pontony dobre pare lat, na Litwie najpierw, a teraz tutaj. Przyjechałem, pokazał rozłożony sprzet, dodatki itp. Krótki instruktarz z skłądania i rozkłądania i.. niestety/stety, miał na stanie z tej serii tylko 330d. Z sztywną podłogą - nie alu, ale za to alu stelaż/wzmocnienia. Plus ładne kapoki, siedziska. Cena jak na zimową przystępna - 500GBP za ponton, bez kłopotu z dostawą, od ręki. Z gwarancją i certyfikatem. Z Polski pewnie w tej cenie bym wyszedł z większym pontonem, plus przesyłka z 90gbp..Podłoga, ta z laminatu, waży swoje.. ponton katalogowo waży 63kg..Teraz czas dokupić całą reszte bajzlu, bo w czwartek chcemy wypróbować nabytek, nieważne że mroźno Byleby kotwice skołować, a silnik i echo sie jeszcze dokupi. Na razie testy na małym górskim jeziorze, w dolinie, więc wiatru tam raczej nie ma. Dzięki za pomoc.Jak by ktoś szukał tych pontonów w UK, mogę napisać coś więcej o tym "dealerze" Kolibri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Aluminiowa podłoga w pontonach jak się nie mylę wcale nie jest lżejsza od tej drewnianej, chyba nawet cięższa jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie mylisz się przy 330 - aluminiowa 19 kg, sklejka 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale alu to alu. Tak szybko się nie zużywa. Nie łapie też wody przy uszkodzeniu. Tylko droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
broch
Witam
Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-
Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????
Sztywna podłoga myślę że to obowiązek
Przez pare dni to same wiosła :-)
W ciągu miesiąca elektryk
A już w przyszłym roku spalina
Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???
Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.
Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko
Pozdrawiam
Mariusz
Top użytkownicy dla tego pytania
30
17
16
12
Popularne dni
24 Cze
23
10 Lip
17
20 Sty
16
18 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 30 odpowiedzi
broch 17 odpowiedzi
maweric 16 odpowiedzi
pablitto83 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Cze 2015
23 odpowiedzi
10 Lip 2018
17 odpowiedzi
20 Sty 2016
16 odpowiedzi
18 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
No nie wiem czy zmądrzałeś, po prostu masz inną podłogę. Listwy boczne nie sprawiają kłopotu , to tylko kwestia wprawy. Na prostym podłożu nie sprawiają kłopotu , a na nierównym wystarczy podłożyć pod
godski
Praktycznie nówka. 5 letni. Ale jaja były. Za pierwszym razem wyszło 21 km/h. Okazało się że zapomniałem złożyć kółka plastikowe.
broch
No dobra,miałem się odezwać jak ponton będzie już u mnie.Cena jaka wyszła za Kolibri z kilem i sztywną podłogą to 1860 zł z transportem do polski.Jak to było zrobione to za bardzo nie mam pojęcia.Miał
Opublikowane grafiki
295 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi