Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri 330 - informacje, opinie, uwagi

broch

Pytanie

Witam

Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-

Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????

Sztywna podłoga myślę że to obowiązek

Przez pare dni to same wiosła :-)

W ciągu miesiąca elektryk

A już w przyszłym roku spalina

Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???

Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.

Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko

Pozdrawiam

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Artur już poprawiam u mojego producenta praktycznie nie ma różnicy między sklejką, a aluminium , więc cena sklejki i alu jest ta sama. Na wszelki wypadek mam podłogę ze sklejki , ale jej nie polecam. Dla klienta robi się wszystko, będzie chciał sklejke, proszę. :)

• 0

Tak ,tak zwłaszcza jak się pływa przy 30 stopniach ciepła,to to alu parzy w stopy jak pustynia Gobi...

Dobrym sposobem jest położenie czegoś na spód (podłogę) i nie dlatego by nie parzyło w stopy, bo przeważnie jakieś obuwie mamy, ale dla wyciszenia. Karimata lub wykładzina łazienkowa załatwia nam obie sprawy, wyciszenie i komfort termiczny. Polecam .

• 0

Tak ,tak zwłaszcza jak się pływa przy 30 stopniach ciepła,to to alu parzy w stopy jak pustynia Gobi...

Jakoś nie zauważyłem. Może dlatego że jak jest 30 stopni to ja generalnie się topię cały i słychać skwierczący tłuszczyk ;-) ;-) ;-) ;-) ;-).

• 0

Różnica w wagach jest znikoma. Artur, pływałem razem z Tobą na Twoim pontonie, Z Sebą pływaliśmy na Yamaszce 380, a teraz Proscan 390. Tak czy siak, zewnętrzne krawędzie są z alu, listwy stabilizujące również. Podłoga nie z alu też potrafi się nagrzać w upale, ale tego czynnika nie brałbym pod uwagę.Jakieś klapki, cokolwiek na stopy i jest git.Dziś jest taki wybór ekwipunku, iż na pewnych szczegółach nie należy się skupiać. Ma być wygodnie, bezpiecznie i bezstresowo.

• Like 2

• 0

Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi  pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....miałem i zmądrzałem,teraz mam podłogę  typu książka i rozkładanie szybkie to przyjemność....

• 0

Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi  pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....

Dlatego ja w tym roku mam zamiar kupić przyczepę i wozić na niej ponton z podpiętym silnikiem itp

• 0

Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi  pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....miałem i zmądrzałem,teraz mam podłogę  typu książka i rozkładanie szybkie to przyjemność....

Taka rola tych profili aby usztywnic calosc. Wole poswiecic cale 3 min dluzej i je wsadzic niz stac czy tez probowac stac na podlodze typu ksiazka.

W niskiej temperaturze tez nie problem - wystarczy znac myk z podlozeniem wiosel na wysokości burt i wiedziec ile wstepnie napompowac calosc.

• 0

No nie wiem czy zmądrzałeś, po prostu masz inną podłogę. Listwy boczne nie sprawiają kłopotu , to tylko kwestia wprawy. Na prostym podłożu nie sprawiają kłopotu , a na nierównym wystarczy podłożyć pod podłogę wiosła i już rozwiązujesz problem.

• Like 3

• 0

Mam pytanko odnośnie podłączania silnika do aku. W szopie czeka kolibri km330d, dziś doszeł silnik Haswing Osapian 55lbs, w drodze bateryjka 100Ah żel z wkręcanymi portami

http://www.ebay.co.uk/itm/100Ah-12V-Genuine-Gel-Deep-Cycle-Leisure-Battery-for-Motorhome-Caravan-110Ah/121865126931?_trksid=p5411.c100167.m2940&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140131123730%26meid%3D3edb5ea843e54d97b017e0dfc0b8b62a%26pid%3D100167%26rk%3D3%26rkt%3D10%26sd%3D121122633697

Moje pytanie - czy dodawać jakiś bezpiecznik między aku a silnik? Czy jest tego sens? Jeśli tak, to jak go wpiąć, trzeba by pewnie jakąś kostke na niego dać, żeby było jak kable podpiąć..

• 0

na podłodze typu książka stoi się tak samo jak na tej z profilami bocznymi a rozkładanie jest dużo prostsze,i pisze to z własnego doświadczenia....ale Wasze pontony i Wasze podłogi :lol: i,Pozdrawiam Wszystkich.

Edytowane przez amstaf358

• 0

Nic nie dawać.

Każde urządzenie elektryczne powinno być zabezpieczone na wypadek zwarc . Przeciazen także nie wprowadzaj kolegi w blad. Są zabezpieczenia w sklepach ze sprzętem motorowodny gotowe ze wpinasz tylko kable . Można pójść do hurtowni elektrycznej czy Castorama i nabyć zabezpieczenie typu S w klasie C o prądzie dobranym do silnika. Podłaczasz szeregowo w biegun + , badz przy zabezpieczeniach dwu polowych +z+ i - z -

W echosondzie tez nie stosujesz zabezpieczenia ?

Edytowane przez siarq

• 0

Każde urządzenie elektryczne powinno być zabezpieczone na wypadek zwarc . Przeciazen także nie wprowadzaj kolegi w blad. Są zabezpieczenia w sklepach ze sprzętem motorowodny gotowe ze wpinasz tylko kable . Można pójść do hurtowni elektrycznej czy Castorama i nabyć zabezpieczenie typu S w klasie C o prądzie dobranym do silnika. Podłaczasz szeregowo w biegun + , badz przy zabezpieczeniach dwu polowych +z+ i - z -

Może faktycznie warto... . 

Pisałem że swojego doświadczenia. Kilka silników i wiele godzin na wodzie. Koledzy też nie stosują.

• 0
  • 0

Jeziora na których będziemy łowić to jeziora górskie. Jest troche zielska, gdzie dno piaszczyste jest. A tak same kamienie. Siatek nie ma na bank, to nie Polska.

Jak mi się uda coś znaleźć taniego, prostego w montażu - bez cięcia kabli i zarabiania innych końcówek, to zamontuję. Na razie będziemy próbować bez. Dzięki za odpowiedź