broch Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 WitamPodobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????Sztywna podłoga myślę że to obowiązekPrzez pare dni to same wiosła :-)W ciągu miesiąca elektrykA już w przyszłym roku spalinaProszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja wolę tak czy tak alu, naprawdę jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Niech mnie Rysiek poprawi, ale u niego chyba za sklejkę dopłata a alu jest w standardzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Artur już poprawiam u mojego producenta praktycznie nie ma różnicy między sklejką, a aluminium , więc cena sklejki i alu jest ta sama. Na wszelki wypadek mam podłogę ze sklejki , ale jej nie polecam. Dla klienta robi się wszystko, będzie chciał sklejke, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale alu to alu. Tak szybko się nie zużywa. Nie łapie też wody przy uszkodzeniu. Tylko droższa. Tak ,tak zwłaszcza jak się pływa przy 30 stopniach ciepła,to to alu parzy w stopy jak pustynia Gobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Tak ,tak zwłaszcza jak się pływa przy 30 stopniach ciepła,to to alu parzy w stopy jak pustynia Gobi... Dobrym sposobem jest położenie czegoś na spód (podłogę) i nie dlatego by nie parzyło w stopy, bo przeważnie jakieś obuwie mamy, ale dla wyciszenia. Karimata lub wykładzina łazienkowa załatwia nam obie sprawy, wyciszenie i komfort termiczny. Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Tak ,tak zwłaszcza jak się pływa przy 30 stopniach ciepła,to to alu parzy w stopy jak pustynia Gobi...Jakoś nie zauważyłem. Może dlatego że jak jest 30 stopni to ja generalnie się topię cały i słychać skwierczący tłuszczyk ;-) ;-) ;-) ;-) ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jakoś nie zauważyłem. Może dlatego że jak jest 30 stopni to ja generalnie się topię cały i słychać skwierczący tłuszczyk ;-) ;-) ;-) ;-) ;-).Też nie mam z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Novis Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Różnica w wagach jest znikoma. Artur, pływałem razem z Tobą na Twoim pontonie, Z Sebą pływaliśmy na Yamaszce 380, a teraz Proscan 390. Tak czy siak, zewnętrzne krawędzie są z alu, listwy stabilizujące również. Podłoga nie z alu też potrafi się nagrzać w upale, ale tego czynnika nie brałbym pod uwagę.Jakieś klapki, cokolwiek na stopy i jest git.Dziś jest taki wybór ekwipunku, iż na pewnych szczegółach nie należy się skupiać. Ma być wygodnie, bezpiecznie i bezstresowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Panowie ja uważam ,że czy to ponton czy jakiekolwiek inne pływadło to nie żona, ślubu brać z tym nie będziemy a jak wiadomo w końcu będzie za małe itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....miałem i zmądrzałem,teraz mam podłogę typu książka i rozkładanie szybkie to przyjemność.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....Dlatego ja w tym roku mam zamiar kupić przyczepę i wozić na niej ponton z podpiętym silnikiem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pmiszk1 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....miałem i zmądrzałem,teraz mam podłogę typu książka i rozkładanie szybkie to przyjemność.... Taka rola tych profili aby usztywnic calosc. Wole poswiecic cale 3 min dluzej i je wsadzic niz stac czy tez probowac stac na podlodze typu ksiazka.W niskiej temperaturze tez nie problem - wystarczy znac myk z podlozeniem wiosel na wysokości burt i wiedziec ile wstepnie napompowac calosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Te listwy z alu tz boczne profile tylko utrudniają i znacząco wydłużają czas rozkładania podłogi pontonu,a rozkładanie samemu i to jeszcze w niskiej temperaturze z bocznymi profilami to koszmar....miałem i zmądrzałem,teraz mam podłogę typu książka i rozkładanie szybkie to przyjemność....No nie wiem czy zmądrzałeś, po prostu masz inną podłogę. Listwy boczne nie sprawiają kłopotu , to tylko kwestia wprawy. Na prostym podłożu nie sprawiają kłopotu , a na nierównym wystarczy podłożyć pod podłogę wiosła i już rozwiązujesz problem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Przy odrobinie wprawy nawet na nierównym podłożu bez wioseł idzie całkiem sprawnie bez zbędnej gimnastyki założyć. Podstawa to równo krawędziami ułożyć panele podłogi, wtedy listwa tylko klik robi i siedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mam pytanko odnośnie podłączania silnika do aku. W szopie czeka kolibri km330d, dziś doszeł silnik Haswing Osapian 55lbs, w drodze bateryjka 100Ah żel z wkręcanymi portamihttp://www.ebay.co.uk/itm/100Ah-12V-Genuine-Gel-Deep-Cycle-Leisure-Battery-for-Motorhome-Caravan-110Ah/121865126931?_trksid=p5411.c100167.m2940&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140131123730%26meid%3D3edb5ea843e54d97b017e0dfc0b8b62a%26pid%3D100167%26rk%3D3%26rkt%3D10%26sd%3D121122633697 Moje pytanie - czy dodawać jakiś bezpiecznik między aku a silnik? Czy jest tego sens? Jeśli tak, to jak go wpiąć, trzeba by pewnie jakąś kostke na niego dać, żeby było jak kable podpiąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Nic nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) na podłodze typu książka stoi się tak samo jak na tej z profilami bocznymi a rozkładanie jest dużo prostsze,i pisze to z własnego doświadczenia....ale Wasze pontony i Wasze podłogi i,Pozdrawiam Wszystkich. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez amstaf358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Odpowiedź na twoje pytanie . Osapian nie ma bezpiecznika . http://www.mc-sklep.pl/bezpiecznik-topikowy-60a-w-obudowie-p-479.html Edytowane 20 Stycznia 2016 przez neor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Z podłogą typu książka jest tylko jeden problem, gdy płyniemy w ślizgu potrafi się wybrzuszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Nic nie dawać.Każde urządzenie elektryczne powinno być zabezpieczone na wypadek zwarc . Przeciazen także nie wprowadzaj kolegi w blad. Są zabezpieczenia w sklepach ze sprzętem motorowodny gotowe ze wpinasz tylko kable . Można pójść do hurtowni elektrycznej czy Castorama i nabyć zabezpieczenie typu S w klasie C o prądzie dobranym do silnika. Podłaczasz szeregowo w biegun + , badz przy zabezpieczeniach dwu polowych +z+ i - z -W echosondzie tez nie stosujesz zabezpieczenia ? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Każde urządzenie elektryczne powinno być zabezpieczone na wypadek zwarc . Przeciazen także nie wprowadzaj kolegi w blad. Są zabezpieczenia w sklepach ze sprzętem motorowodny gotowe ze wpinasz tylko kable . Można pójść do hurtowni elektrycznej czy Castorama i nabyć zabezpieczenie typu S w klasie C o prądzie dobranym do silnika. Podłaczasz szeregowo w biegun + , badz przy zabezpieczeniach dwu polowych +z+ i - z -Może faktycznie warto... . Pisałem że swojego doświadczenia. Kilka silników i wiele godzin na wodzie. Koledzy też nie stosują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Koszt jest znikomy w porównaniu do "pecha" (60zl max).takze naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Coś takiego?Tylko jak to podłączyć, bo nie chciał bym kabli ciąć oryginalnych..http://www.ebay.co.uk/itm/AGU-8-AWG-GAUGE-IN-LINE-CAR-AUDIO-FUSE-HOLDER-POWER-CABLE-AMP-AMPLIFIERS-60A-/281471329944?hash=item4188ffa698:g:Ju4AAOSwr81UQhIG http://www.ebay.co.uk/itm/In-Line-Maxi-waterproof-Blade-Fuse-Holder-60a-60-amp-fuseholder-car-boat-van-amp-/291162071661?hash=item43ca9ca26d:m:mw8TqPmybRTN_tZ_WbId9xw lub taki patenthttp://www.ebay.co.uk/itm/2-x-MIDI-CAR-TRUCK-MARINE-IN-LINE-FUSE-HOLDERS-WITH-2-x-60-AMP-MIDI-FUSES-/221984616884?hash=item33af5071b4:g:n-4AAOSwd4tUKPY5 Edytowane 20 Stycznia 2016 przez pablitto83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na pewno musi być bardzo szczelny. I zapas zabieraj ze sobą.Ja mimo wszystko nie będę montował. Dalej ryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jeziora na których będziemy łowić to jeziora górskie. Jest troche zielska, gdzie dno piaszczyste jest. A tak same kamienie. Siatek nie ma na bank, to nie Polska.Jak mi się uda coś znaleźć taniego, prostego w montażu - bez cięcia kabli i zarabiania innych końcówek, to zamontuję. Na razie będziemy próbować bez. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
broch
Witam
Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-
Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????
Sztywna podłoga myślę że to obowiązek
Przez pare dni to same wiosła :-)
W ciągu miesiąca elektryk
A już w przyszłym roku spalina
Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???
Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.
Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko
Pozdrawiam
Mariusz
Top użytkownicy dla tego pytania
30
17
16
12
Popularne dni
24 Cze
23
10 Lip
17
20 Sty
16
18 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 30 odpowiedzi
broch 17 odpowiedzi
maweric 16 odpowiedzi
pablitto83 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Cze 2015
23 odpowiedzi
10 Lip 2018
17 odpowiedzi
20 Sty 2016
16 odpowiedzi
18 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
No nie wiem czy zmądrzałeś, po prostu masz inną podłogę. Listwy boczne nie sprawiają kłopotu , to tylko kwestia wprawy. Na prostym podłożu nie sprawiają kłopotu , a na nierównym wystarczy podłożyć pod
godski
Praktycznie nówka. 5 letni. Ale jaja były. Za pierwszym razem wyszło 21 km/h. Okazało się że zapomniałem złożyć kółka plastikowe.
broch
No dobra,miałem się odezwać jak ponton będzie już u mnie.Cena jaka wyszła za Kolibri z kilem i sztywną podłogą to 1860 zł z transportem do polski.Jak to było zrobione to za bardzo nie mam pojęcia.Miał
Opublikowane grafiki
295 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi