broch Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 WitamPodobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????Sztywna podłoga myślę że to obowiązekPrzez pare dni to same wiosła :-)W ciągu miesiąca elektrykA już w przyszłym roku spalinaProszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fred88 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 I wysyłka za 2tysie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Osobiście mam pro marine . Plywalem z znajomym kolibri , bushem i jak dla mnie wszystkie te dętki są prawie identyczne. Różnią się kosmetyka. Która można samemu zrobić. Gramatura pcv w wiekszosci ta sama . Ten ma rolkę tu drugi tam...dla mnie osobiście różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Wszystkie są na jedno kopyto,przynajmniej te ukraińsko /rosyjskie...i doszukiwanie się że ten jest cięższy bo z grubszego materiału i tak dalej dłużej wytrzyma, itp, to bajki z mchu i paproci..to tak jak z... jedynaka,ni pies ni sabaka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ememiks Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No nie jest tak źle z trwałością pontonu w tych czasach dobre materiały i raczej bez pomocy osób trzecich nic nie powinno się dziać z pontonem.Pamiętam jak byłem szczylem ojciec wypatrzył na rynku "targowisko" radziecki ponton! to był produkt ekskluzywny w tamtych latach i tylko po przez znajomości udało się kupić.Ciężki gumowy w pełnym określeniu podłoga miękka wiosła aluminiowe normalnie petarda No i może z kilka razy był na wodzie taki był trwały Na wiosnę płacz i lament bo guma kaput. A kilka dni temu rozmawiałem z wędkarzem który zwijał ponton na brzegu od standardowy z okrągłą dupą z dołączoną pawężą do małego silnika z podłogą szczeble marki promarine bodajże.Na pytanie jak pontonik. Odpowiedział super już 8 lat go składam rozkładam i żadnego problemu a użytkuje intensywnie. Nie widać żadnych skaz na zgięciach itp.Co to za pontony że tyle lat działają gdzie te czasy co kiedyś rozkładając ponton był pełen w napięciu gdzie tym razem się odkleiło lub dziura. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Witam. Wracając do wielkości pontonu, w tym roku pływałem w Finlandii Bushem 420. We dwójkę pełen komfort, każdy zajmuję, swoją część pokładu i łowi praktycznie bez oglądania się na drugiego. We trzech już dużo gorzej, stale musisz uważać na sąsiada, często musisz czekać z rzutem, ale na upartego można połowić. Więc o ile da się łowić we trzech na gumie 420, to nie wyobrażam sobie tego na pontonie 360 lub mniejszym, zwłaszcza, że podłoga jest nie tylko krótsza, ale i znacznie węższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 I jeszcze jedna ciekawostka. Kolega, który był posiadaczem pontonu Bush 420, boczne listwy aluminiowe usztywniające podłogę miał przecięte na pół, po złożeniu miejsce przecięcia wychodziło w połowie środkowej płyty podłogowej, nie miało to wpływu na sztywność podłogi, za to znacznie ułatwiało jej montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablitto83 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) . Edytowane 17 Lipca 2016 przez pablitto83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 @Olo1970 dobrze prawisz , skwalifikowal bym detki nastepujaco:3,20m dla 1 osoby idzie ogranac , dla 2 ciasno3,6m dal 1 osoby wypas . 2 polowia szalu niemaod 3,8m w zwyz spokojnie dla 2 osob.Jesli chodzi o lIstwy boczne to ... diabel tkwi w szczególach. ja po 3 sezonach wkladam listwy jedna reka tylko trzeba spelnic nastepujace warunki:-detka musi byc rozlozona na plaskiej powierzchni badz wsadzic pod nia wiosla na czas wkladania listw-balony trzeba lekko nadmuchac aby sie podniosly ale nie byly twarde-pdologa musi byc rowno ulozona - centralnie na srodku ! jesli sie odsuniemy na ktoras manke to z jednej strony zapmniemy bez problemu ,a z drugiej bedziemy pomstowac na caly swiat ,-listwy wkladam pod katem i przekrecam , same wchodzatrening czyni mistrza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A ja przypomnę jeszcze raz,są już kolibri z podłogą pełną ,sztywną typu książka bez profili bocznych,podłoga się sama zaciska w czasie pompowania i problem uciążliwego montażu profili znika,mam i sobie chwalę...szybkość rozkładania....i składania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Podealij link do tego pontonu, chętnie oblukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek1 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam,zamierzam kupić silnik do Kolibri 33D, z racji ograniczonego budżetu myślałem o silniku 6KM. Tu mam pytanie do kolegów którzy użytkują takie zestawy, czy jest szansa na ślizg (1 osoba + ok 50 kg sprzętu, Odra)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Tohatsu 6 KM + Kolibri 330D 24-25 km/h . Woda stojąca. Bez gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) PONTON KOLIBRI KM-330DLIGHT GW. TOKAREX PROMO - 7% Edytowane 18 Lipca 2016 przez delux64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Krzysiek1. Rozumiem zbiorniki po kilkaset czy ponad 1000 ha, tam ślizg jest prawie niezbędny z racji ogromnych (czytałem wprawdzie wypowiedzi kolegów na forum, którzy na elektryku 55 lbs pływają po Solinie i nie narzekają), pokonywanych odległości, gdzie warunki atmosferyczne na otwartej przestrzeni zmuszają nas często do ewakuacji z łowiska, ale na Odrze, gdzie za każdym zakrętem rzeki kryje się potencjalna miejscówka i jesteś przynajmniej częściowo osłonięty korytem rzeki, nie sądzę abyś pokonywał tak duże odległości, zwłaszcza, że rzeka zmienia się i każdego roku wygląda inaczej. Wracając do Twojego pytania, 330 cm + 6 km + 1 os. + 50 kg, jest możliwe abyś płynął ślizgiem, ale to zależy od wielu czynników: ułożenia gratów na gumie, warunków atmosferycznych i sprawności motorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A ja przypomnę jeszcze raz,są już kolibri z podłogą pełną ,sztywną typu książka bez profili bocznych,podłoga się sama zaciska w czasie pompowania i problem uciążliwego montażu profili znika,mam i sobie chwalę...szybkość rozkładania....i składania... Bardzo ciekawa opcja, chcę zapytać jak długo już użytkujesz ten ponton i czy podłoga nie faluje podczas większych prędkości, jak zauważyłem jest ona dostępna w pontonach jedynie do 330 cm, więc coś musi być na rzeczy, ja sam myślę nad zakupem 360 lub 400. Swoją drogą sporo osób musi kupować produkty Kolibri na własną rękę, przez dostawców mających jakieś kontakty na UA, skoro Tokarex czerwoną czcionką ostrzega przed zakupem pontonów z innych źródeł, przy czym nie słyszałem, aby ktoś na forum skarżył się , że ponton Kolibri mu się rozkleił, niezależnie od źródła, gdzie został zakupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Mam problem z koliberkiem. Kolega tak dokręcił te osłony zaworów że je ledwo odkręciłem. Trzy ledwo poszły. Czwarta ta od kila niestety z bebechami.Jak to skleić? Sprawa pilna bo sezon w pełni. W załączeniu fotki: Edytowane 18 Lipca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 odtluscic , wyczyscic klej CEMENT Camping+Plastic , po godzienie plywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 odtluscic , wyczyscic klej CEMENT Camping+Plastic , po godzienie plywaszJesteś pewien ???? Dzwoniłem do kolegi który sprzedaje pontony i twierdzi że tam na bank nie ma kleju. Wszystko jest na gwint. W sumie to logiczne bo przy awarii zaworu trzeba by było ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) myslalem ze chodzi Ci o przykelejenie tej podkladki.. Gwint wewntetrzny sie zerwał ? jesli to zakleisz to trzymac bedzie , jednak juz tego nie wyjmiesz. sa na alledrogo cale zaworki po 45 zl. 3 elementy , gniazdo do wklejenia , podkladka i zakretka. jesli wewnetrzny gwint sie wysypal to albo ciac i wstawaic nowy zawor , kleic lub w hydraulika sie pobawic. sprobowac teflonem podwinac i wkrecic Edytowane 18 Lipca 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Pytanie czy gwint trzyma i zawór jest szczelny? Bo jeżeli ta naderwana podkładka z fragmentem nad nią, stanowi gwintowaną tuleję dla wkręcanego korka, to już większy problem. Trzeba dopytać, ale taki zawór musi być jakoś klejony, bo jak widać nie stanowi jedności z gumą, swoją drogą, na przyszłość może to zabezpieczyć jakimś smarowidłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Ja nigdy mocno tego nie dokręcałem bo i po co? Kolega tak to dokręcił że dwóch rąk musiałem użyć a i tak ledwo poszło. Więc smarować nie będę.Jutro będę z tym walczył. Edytowane 18 Lipca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Pierwszy sygnał jaki znalazłem na forum o usterce tego pontonu, zwłaszcza,że jak wiem z innego wątku to rozpoczął dopiero drugi sezon. Żal patrzeć, ale co nas nie zabije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Pierwszy sygnał jaki znalazłem na forum o usterce tego pontonu, zwłaszcza,że jak wiem z innego wątku to rozpoczął dopiero drugi sezon. Żal patrzeć, ale co nas nie zabije... Gdybyś zobaczył z jaką siłą to było dokręcone to byś zmienił zdanie. To mechaniczne uszkodzenie raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 To następnym razem kolega niesie ponton, bo jak widać siły mu nie brakuje, a Ty dokręcasz zawory 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Ja co prawda pływam TYLKO na elektryku ale Tokarex pisze wyraznie że ten model pontonu z podłogą samozaciskową bez profili nadaje się do pływania w ślizgu,więc chyba wiedzą co piszą..zresztą na yutube są filmiki z pływania bliżniaczym pontonem Elling na spalinie z taką podłogą po Warcie i Odrze... a co do cen w TEJ firmie to przeginają z LEKKA... alternatywą np dla kolibri jest firma Aviks z Wrocławia ale rodem z UA... Edytowane 19 Lipca 2016 przez delux64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
broch
Witam
Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-
Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????
Sztywna podłoga myślę że to obowiązek
Przez pare dni to same wiosła :-)
W ciągu miesiąca elektryk
A już w przyszłym roku spalina
Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???
Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.
Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko
Pozdrawiam
Mariusz
Top użytkownicy dla tego pytania
30
17
16
12
Popularne dni
24 Cze
23
10 Lip
17
20 Sty
16
18 Lip
16
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 30 odpowiedzi
broch 17 odpowiedzi
maweric 16 odpowiedzi
pablitto83 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Cze 2015
23 odpowiedzi
10 Lip 2018
17 odpowiedzi
20 Sty 2016
16 odpowiedzi
18 Lip 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
maweric
No nie wiem czy zmądrzałeś, po prostu masz inną podłogę. Listwy boczne nie sprawiają kłopotu , to tylko kwestia wprawy. Na prostym podłożu nie sprawiają kłopotu , a na nierównym wystarczy podłożyć pod
godski
Praktycznie nówka. 5 letni. Ale jaja były. Za pierwszym razem wyszło 21 km/h. Okazało się że zapomniałem złożyć kółka plastikowe.
broch
No dobra,miałem się odezwać jak ponton będzie już u mnie.Cena jaka wyszła za Kolibri z kilem i sztywną podłogą to 1860 zł z transportem do polski.Jak to było zrobione to za bardzo nie mam pojęcia.Miał
Opublikowane grafiki
295 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi