Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri 330 - informacje, opinie, uwagi

broch

Pytanie

Witam

Podobny temat był pewnie poruszany ale mi chodzi o konkretny model-

Kolibri 330.Pytanie - z kilem czy bez ???????

Sztywna podłoga myślę że to obowiązek

Przez pare dni to same wiosła :-)

W ciągu miesiąca elektryk

A już w przyszłym roku spalina

Proszę o podpowiedź bo w przyszłym tygodniu był by zakup.Dodatek 400 zł za kil czy to się opłaca ???

Chyba że jest na rynku równie sensowny ponton w podobnej cenie i wart polecenia to proszę o info w wątku.

Dodam że woda to głównie rzeki Wieprz,Wisła.Czasami jakieś jeziorko

Pozdrawiam

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Producenci silników nie trzymają się wymiarów, a najbardziej Yamaha , gdzie stopa S:431 mm , stopa L:558 mm dla 9,9.

Jeszcze bardziej honda nie trzyma wymiarów S:433... są już producenci którzy się dostosowują.

Ewolucja wymusza na nas nieustanne dopasowywanie się do zmieniających się warunków i potrzeb. Jedni to zauważyli i się dostosowali inni się uparli i wołem/ czołgiem nie ruszysz[emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Już zapodawałem gdzieś tu foto. Tak wygląda u mnie mniejsza płyta 1cm powyżej dna, dolna większa ok 7cm poniżej dna. 

yama_plyta1.jpg

Pawęż wygląda tak:

https://www.kolibriboats.sk/fotky6621/fotos/_vyrp14_130KMDL_detail-tuby.jpg

Będę kombinował z listewką ale nie wiem czy wtedy śruby nie trafią na próg blachy aluminiowej. Jeżeli się sprawdzi trzeba by i to przerabiać. Nie chodzi nawet o prędkość ale boję się mielizn i przelewów kamiennych na letnich niżówkach. 

• 0

Już zapodawałem gdzieś tu foto. Tak wygląda u mnie mniejsza płyta 1cm powyżej dna, dolna większa ok 7cm poniżej

Będę kombinował z listewką ale nie wiem czy wtedy śruby nie trafią na próg blachy aluminiowej. Jeżeli się sprawdzi trzeba by i to przerabiać. Nie chodzi nawet o prędkość ale boję się mielizn i przelewów kamiennych na letnich niżówkach. 

A może takie rozwiązanie?

Ja na wiosnę będę tak kombinował

• Like 2

• 0

Temat się sfinalizował. Znalazłem na stronie kolibri "dealera" na UK - 40 min drogi z korkami przez Glasgow. Dziwny kontakt, bez www. Jak się okazuje jest to młody chłopak, Litwin, student. Trzyma pontony w mieszkaniu, które wynajmuje :) A pontony podsyła mu ojciec z Litwy :P Mówi, że sprzedaje te pontony dobre pare lat, na Litwie najpierw, a teraz tutaj. Przyjechałem, pokazał rozłożony sprzet, dodatki itp. Krótki instruktarz z skłądania i rozkłądania i.. niestety/stety, miał na stanie z tej serii tylko 330d. Z sztywną podłogą - nie alu, ale za to alu stelaż/wzmocnienia. Plus ładne kapoki, siedziska. Cena jak na zimową przystępna - 500GBP za ponton, bez kłopotu z dostawą, od ręki. Z gwarancją :) i certyfikatem. Z Polski pewnie w tej cenie bym wyszedł z większym pontonem, plus przesyłka z 90gbp..

Podłoga, ta z laminatu, waży swoje.. ponton katalogowo waży 63kg..

Teraz czas dokupić całą reszte bajzlu, bo w czwartek chcemy wypróbować nabytek, nieważne że mroźno :) Byleby kotwice skołować, a silnik i echo sie jeszcze dokupi. Na razie testy na małym górskim jeziorze, w dolinie, więc wiatru tam raczej nie ma. Dzięki za pomoc.

Jak by ktoś szukał tych pontonów w UK, mogę napisać coś więcej o tym "dealerze" Kolibri :)

Kolego, mozesz podac namiary na tego litwina??

• 0

Witam koledzy 

Jestem na etapie kupna pontonu i tu mam pytanie. Potrzebuję pontonu z kilem i znalazłem dwie opcje:

1.Kolibri KM 330 D- 2450 pln z dmuchanym kilem. Tu wszystko jasne ponton z kilem.

2. Kolibri KM 330- uwaga 1440 plus możliwość dokupienia kila za 200 złotych czyli razem 1640.

I tu moje pytanie czy ten pierwszy to poprostu ten drugi z kilem w zestawie czy konstrukcyjnie są to inne pontony?

• 0

Różnic jest kilka na korzyść KM 330D:

!. Wzmacniana pawęż z metalowym okuciem pod silnik

2. Korek spustowy w pawęży

3. Osłony przeciwbryzgowe 

4. Trochę więcej miejsca na dziobie pontonu. 

5. Grubsza linka asekuracyjna

Ja mam KM 330D z pełną podłogą ze sklejki, kolega ma KM 330 z podłogą typu książka. Kupiłem swój rok później niż kolega, może stąd te różnice  ;)

• 0

Witam koledzy 

Jestem na etapie kupna pontonu i tu mam pytanie. Potrzebuję pontonu z kilem i znalazłem dwie opcje:

1.Kolibri KM 330 D- 2450 pln z dmuchanym kilem. Tu wszystko jasne ponton z kilem.

2. Kolibri KM 330- uwaga 1440 plus możliwość dokupienia kila za 200 złotych czyli razem 1640.

I tu moje pytanie czy ten pierwszy to poprostu ten drugi z kilem w zestawie czy konstrukcyjnie są to inne pontony?

Nie bardzo rozumiem jak można dokupić kil do modelu KM 330 - kil to integralna część konstrukcyjna pontonu. To tak jakbyś napisał sedan z możliwością dokupienia kombi.

Miałem model KM 330 i to NIE jest model do pływania z prędkością w ślizgu - przy próbie wejścia w ślizg nawet z usztywnioną podłogą typu PP (książka) - podłoga się unosi do środka, zaburzony zostaje przepływ wody pod pontonem i silnik "łapie" powietrze i wyjąc wkręca się na obroty. Dodatkowo brak kila powoduje małą stabilność przy trollingu oraz wrażliwość na boczny wiatr (znosi go z kursu)

Model KM 330 D na pompowany kil - który jest integralną częścią dna oraz podłogę sztywną (sklejka lub aluminium) która składa się z segmentów oraz dwóch bocznych profili, które powodują, że podłoga jest tak sztywna jak w łódce. Jest to model przystosowany do ślizgu i można tam założyć mocny silnik (jeśli dobrze pamiętam) do 15KM i popłynie wtedy 30-35km/h. Dodatkową zaletą jest kil, który poprawia pływalność przy wolniejszej prędkości.

• 0

Jeśli mogę coś wtrącić.

Ponton z kilem ma inny typ podłogi , podłoga jest profilowana pod kil.

Ponton bez kila ma płaską podłogę, doklejając kil tylko wypychasz płaską podłogę. To dwa różne pontony i dwie różne podłogi.

• 0

Dokładnie tak, dlatego nie umiem sobie tego wyobrazić. Zwykły KM tak jak piszesz ma płaska podłogę i jeśli to jest montowane od środka to w jaki sposób wypchnie materiał na 10-15 cm? Do tego podłoga PP typu książka unosi się na każdej fali i kopne środku ja uniesie. Jeśli na zewnątrz to trzeba to kleić i do pompowania odwracać ponton do góry nogami???????

• 0

Ten niby kil nie daje mi spokoju. Przejrzałem oryginalne strony kolibri i strony Tokarexu i niczego takiego nie ma.

Może Sergii tak tłumaczył z ukraińskiego to coś poplątał...

http://kolibriboats.com/catalog/naduvnie_motornie_lodki_kolibri/Standart-series/KM-330.html

http://kolibrimarket.com.ua/aksessuary/

http://pontony.net.pl/kolibri_akcesoria.php

• 0

Ten niby kil nie daje mi spokoju. Przejrzałem oryginalne strony kolibri i strony Tokarexu i niczego takiego nie ma.

Może Sergii tak tłumaczył z ukraińskiego to coś poplątał...

http://kolibriboats.com/catalog/naduvnie_motornie_lodki_kolibri/Standart-series/KM-330.html

http://kolibrimarket.com.ua/aksessuary/

http://pontony.net.pl/kolibri_akcesoria.php

Nie męcz się, szkoda zdrowia i czasu . Kup ponton z kilem i po problemie.

A jak już się uparłeś sprzedam Ci kil za 100 zł i będziesz miał ch...wy ponton :) , ale z kilem :)

• Like 2

• 0

Do tego podłoga PP typu książka unosi się na każdej fali i kopne środku ja uniesie.

Nie do końca rozumiem co miałeś na myśli.

Mam ponton z kilem i podłogą książka. Nic mnie tam nie kopie pływam do 30km/h.

Zmienił bym na aluminiową tylko dlatego ze sporo ważę i ona się ugina pode mną.

• 0

Model KM nie ma kiła a tylko podłogę jak „cerata”.

Po założeniu podłogi PP książka jest fajny do spinningu natomiast podłoga nie jest w żaden sposób blokowana listwami. Przy naplynieciu na fale czujesz jej uderzenie i podłoga faluje podnosząc się na „zgięciach”.

Miałem model KM 330 z Tohatsu 2-suw 9,8 i przy prędkości 15-17km/h podłoga unosiła się a silnik łapał powietrze i nie dało się płynąc szybciej.

Jeśli Cię dobrze rozumiem to masz fabryczny kil i to on prawdopodobnie przejmuje uderzenia i pęd wody w ślizgu

Silnik sprzedałem kumplowi a on dokupił model 360 DSL i na tym samym silniku pływamy 28-30km/h

• Like 1

• 0

Witam

Czy użytkuje ktoś ponton Kolibri 330 DSL? Wydaje się super opcją gdyż ma wymiary zewnętrzne 330 x 160, a wewnętrzne prawie takie same jak zwykły model 360. Jestem nim zainteresowany wraz z zamontowaniem silnika 10 KM. Na stronie producenta jest napisane, że niby szybciej wchodzi w ślizg niż zwykła 330? Ile w tym prawdy? Czekam na wasze spostrzeżenia:)

Jeszcze pytanko jak z jakością wykonania u Kolibri, raczej z tego co czytam są pozytywne opinie choć zdarzają się negatywne. Obecnie mam ponton Wild Lake 290 i z jakości jestem bardzo zadowolony, czy to ta sama półka bo Kolibri nigdy nie macałem.

Edytowane przez filip0985