Skocz do zawartości

Łowcy prezentują – pstrąg na obrotówki i jigi - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nasze hobby to pasja, w której istnieje wiele indywidualizmu w podejściu do łowienia oraz sporo prywatnych technik łowienia i przynęt. Wszystko to okupione zostało nieprzeliczonymi godzinami spędzonymi nad wodą i często to kiedy, jak oraz na co łowimy, jest pilnie strzeżone i ukrywane przed innymi wędkarzami. Z drugiej jednak strony głęboko wierzę, że jednym z głównych celów i zamierzeń istnienia forum jerkbait.pl jest WZAJEMNA wymiana wiedzy wędkarskiej pomiędzy jego użytkownikami tak abyśmy wszyscy uczyli się nawzajem, jak łowić więcej i skuteczniej - po prostu lepiej. Ponadto nasze forum skupia szeroką rzeszę fantastycznych wędkarzy, z których wielu ma swoje ulubione (bo skuteczne) przynęty o istnieniu, których świat może dowiedzieć się właśnie dzięki nim.

Zapraszamy serdecznie do drugiego artykułu z cyklu Łowcy prezentują..., w którym jeden z naszych najaktywniejszych forumowych łowców okazów, Patu, opisuje jak łowi pstrągi na wirówki i jigi. Po lekturze zapraszamy do dyskusji oraz publikacji swoich doświadczeń dotyczących tych przynęt.

Jednocześnie, przy okazji publikacji niniejszego artykułu, chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom, którzy przyczynili się do powstania serii artykułów. Szczególne podziękowania dla Marcinesza, który koordynuje przedsięwzięcie. Dziękuję?i oczywiście czekamy na kolejne odcinki.

Pozdrawiam

Remek

Extra artykuł! Właśnie w tym roku wybieram się pierwszy raz na pstrągi prawdopodobnie i nie mogę się doczekać! :D

Tylko że nie umiem robić kogutów :( i nie mam w ogóle na ten temat pojęcia. Czy któryś z kolegów poświęciłby mi chwile na najbliższym spotkaniu(warszawa)? I odpowiedział na kilka na pewno prostych pytań, które mocno rozjaśnią mi drogę do własnej produkcji? :D

Bardzo ciekawy artykuł, szczególnie zainteresowała mnie część o jigach, czuje że sprawdzą się na mojej rzeczce B)

Co do obrotówek to muszę wyznać, że jestem ich wielkim fanem :D miałem to szczęście że spinningowe wyprawy zaczynałem od obrotówki i polowania na pstrąga, ewentualnie na klenia, okonia. Teraz dobra obrotówka to dla mnie nr 1 przy połowie każdej ryby.

Co do pstrągów, to mi najlepiej sprawdzają się srebrne Aglie w czarne kropeczki, oraz sprawdzony i niezastąpiony Mepps Black Fury z czarną paletką w seledynowe kropy <_<

Pozdrawiam Wszystkich

Rivera

Tylko że nie umiem robić kogutów :( i nie mam w ogóle na ten temat pojęcia. Czy któryś z kolegów poświęciłby mi chwile na najbliższym spotkaniu(warszawa)? I odpowiedział na kilka na pewno prostych pytań, które mocno rozjaśnią mi drogę do własnej produkcji? :D

W Warszawie wyśmienite koguty moim zdaniem robi - SaNdAcZ ><\\\\*> http://www.jerkbait.pl/?p=195 W tym artykule znajdziesz wiele cennych informacji o kogutach.

Pozdrawiam

Remek

W Warszawie wyśmienite koguty moim zdaniem robi - SaNdAcZ ><\\\\*> http://www.jerkbait.pl/?p=195 W tym artykule znajdziesz wiele cennych informacji o kogutach.

Pozdrawiam

Remek

SaNdAcZ - to ten kolega, który na ostatnim spotkaniu kręcił muchy? Bo jeszcze nie jestem w stanie wszystkich kojarzyć Embarassed

@Marcinesz

Marcinie, przede wszystkim duży szacun dla Ciebie że podjąłeś się koordynacji tak ambitnego projektu - myślę że masz wszelkie przesłanki żeby rzecz doprowadzić do końca :D ale będę trzymał kciuki bo nie będzie to ani łatwe, ani wdzięczne zadanie - wiem z autopsji :unsure:

Rzecz jest moim zdaniem dobrze pomyślana, mam nadzieję że nie zabraknie autorów do współpracy :D

@Patu

dzięki za przypomnienie jak zbudowana jest wirówka :mellow: a tak poważniej to zapytam o kotwice w wiróweczkach na zdjęciu, wydglądają na jakieś kiepskie druciaki - rozumiem że może to mieć swoje dobre antyzaczepowe stronny - ale nie boisz się o stratę ryby życia z takich kotwiczek? Łowisz elastycznymi zestawami (żyłka, ustępliwy kij) czy też raczej pałka st.croix + plecionka?

@NiSZ

Sandacza (Łukasza) możesz odwiedzić w sklepie GoldFish na Łukowskiej B)

@Marcinesz

@Patu

dzięki za przypomnienie jak zbudowana jest wirówka :mellow: a tak poważniej to zapytam o kotwice w wiróweczkach na zdjęciu, wydglądają na jakieś kiepskie druciaki - rozumiem że może to mieć swoje dobre antyzaczepowe stronny - ale nie boisz się o stratę ryby życia z takich kotwiczek? Łowisz elastycznymi zestawami (żyłka, ustępliwy kij) czy też raczej pałka st.croix + plecionka?

Friko, łowię średnioszybkim kijem i linką... te kotwiczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły - wyglądają na słabe lecz wcale takie nie są...

W sumie to można by się było Jerrego i Tadka Ćwika zapytać czy wymieniają kotwiczki w Panter Martinach np :unsure: jak piszesz że nie zawiodły to ja to oczywiście przyjmuję i raczej też tego sam nie zweryfikuję na pstrągach z powodu mojego nikłego zainteresowania łowieniem tych ryb - ale u kolegów którzy łowią te ryby na inne przynęty zaobserwowałem dużą dbałość o kotwiczki - stąd moje pytanie.

świetny cykl artykułów, mam nadzieję, że w trakcie tej dyskusji inni forumowicze też podzielą się swoimi doświadczeniami w łowieniu kropków na tego typu przynęty

W moim przypadku wirówka była podstawową przynętą ubiegłego sezonu. Skuteczność jej zdecydowanie wzrosła gdy potoki zaczęły się uganiać za przynętami prowadzonymi z prądem rzeki. W ubiegłym roku był to okres od marca do końca sierpnia. Wcześniej królowały woblery. Od tego czasu zdarzały mi się wyprawy, na których wirówka była jedyną przynętą wiszącą na mojej agrafce przez cały dzień. Skuteczne jest też jej prowadzenie pod prąd i poprzek nurtu, o ile schowamy się przed wzrokiem ryby. W tym celu przy prowadzeniu pod prąd wykonuję dłuższe rzuty niż przy prowadzeniu błystki z prądem.

Jigi zacząłem odkrywać dopiero w tym sezonie. Na razie używam 7 cm twisterów na 3 i 5 gr główkach. Prowadzę je we wszystkich kierunkach ruchu wody tak jak błystki. Stosuję też opad. Wówczas trzeba być uważnym, gdyż części brań nie odczuwa się na kiju i trzeba je odczytać z zachowania żyłki.

pzdr

Grzecho

Mnie się?podoba przesłanie, o którym pisał Marcinesz we wstępniaku Z drugiej jednak strony głęboko wierzę, że jednym z głównych celów i zamierzeń istnienia forum jerkbait.pl jest WZAJEMNA wymiana wiedzy wędkarskiej pomiędzy jego użytkownikami tak abyśmy wszyscy uczyli się nawzajem, jak łowić więcej i skuteczniej - po prostu lepiej. Liczę, że będzie więcej Forumowiczów, którzy będą się chcieli dzielić wiedzą. Wiem już :D że są następni :D i kolejne artykuły już niebawem.

Obrotówki stanowią, również i w moim przypadku, podstawową przynętę, obok woblerów oraz kogutów i blaszek wahadłowych na kropki. Używam różnych rodzajów - od wspomnianych myżej Martin'ów, poprzez wirówki, które udało mi się wydębić od Roberta Taszarka po ... i tu zawsze zapominam ich nazwy ale sobie przypomnę :D Kolorki to czarny, srebrny mat. W zeszłym roku, by nie szukać gdzieś w pamięci daleko, mieliśmy na wypadzie taki przypadek, że na nic nie chciały ... tylko na malutkie blaszki obrotówki.

Koguciki - uwielbiam je. Szczególnie troszkę?później na wiosnę. Choć nie ukrywam, że korzystam z nich prawie zawsze.

Pozdrawiam

Remek