Skocz do zawartości
  • 0

Jaki olej do silnika 4t i do spodziny

Delux

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do każdego silnika znajdziesz w sieci instrukcję, w której winna znajdować się specyfikacja.

W tej specyfikacji znajdziesz informacje jakie normy API oraz SAE oleje do spodziny i silnika powinny spełniać.

Tym kieruj się nade wszystko.

P.S.  Ja do swojej Tośki kupiłem  Castrola :D

• 0

jak silnik na gwarancji to serwis leje to co ma zalecane - yamaha to yamalube itd.

jak nie na gwarancji i serwisujemy sami to.....najlepszy z dostępnych spełniających specyfikacje... na tym nie wolno oszczędzać - takie moje zdanie

Ales napisal. Po czym poznajesz najlepszosc?

• 0

https://www.lubrizol.com/apps/relperftool/pc.html- tutaj znajdziesz dobry tool, ktory pomoze Ci dokonac dobrego wyboru... Wybiez z listy specyfikacje Twojego oleju i odczytaj w diagramie jego osiagi w poszczegolnych dziedzinach... Mozna porownac rozne oleje...

PS: Olej musi przynajmniej spelnic wymogi producenta odnosnie jakosci, ale moze byc tez wyzszej klasy. Podanej przez producenta silnika lepkosci oleju trzeba sie natomiast trzymac.

Edytowane przez yacaré

• 0

Dzieki za wasze sugestie. Zobaczymy co serwis bedzie chcial nalac i czy ew bedzie mozliwosc podmiany na cos lepszego.

Z mojego doswiadczenia wynika ze cokolwiek maja to akurat bedzie jedyny olej co od stu lat uzywaja najlepszy i najtanszy zarazem :) producent plakal jak sprzedawal :)

• Like 3

• 0

Zarówno w silnikach zaburtowych jak i samochodowych, należy olej wymieniać po określonym przebiegu lub po 1 roku od ostatniej wymiany. Przynajmniej takie są zalecenia. Fachowcy twierdzą, że olej starzeje się nawet nieużywany, pogarszając swoje właściwości smarne. To zalecenie dotyczy także benzyny, paliwo nie powinno długo stać w zbiorniku.

Ale jak ktoś uważa, że olej jest ok , to niech czeka z wymianą. Może zaryzykować, ja wymieniam.

• Like 1

• 0

Olej nieużywany starzeje się pewnie ale nie po roku. Wymien olej i będziesz spał spokojnie,koszt ok. 45 złotych i jeśli silnik jest w miarę nowy to więcej żadnych kosztów nie bedziesz mial pomijając paliwo i olej w spodzinie oczywiście.

Edytowane przez David77

• 0

Olej nieużywany starzeje się pewnie ale nie po roku. Wymien olej i będziesz spał spokojnie,koszt ok. 45 złotych i jeśli silnik jest w miarę nowy to więcej żadnych kosztów nie bedziesz mial pomijając paliwo i olej w spodzinie oczywiście.

Ja sam nie wymieniam tak jak w samochodzie. Serwis Tohatsu. 2 stówki.

• 0

A ja wymieniam sam. Na zwykły silnikowy o odpowiedniej lepkości. To samo z przekładniowym.

Wymieniam co sezon, bo koszt żaden (55PLN za całość), a lepiej zajrzeć jak płyny wyglądają.

BTW - 200 PLN za zmianę oleju w Tośce to cena kosmos.

Edytowane przez psulek

• 0

Do wymiany olejów nie musi być serwis ani nie jest konieczne wymienianie olejów samemu.

Można to zlecić np. jakiemuś zaprzyjaźnionemu mechanikowi motocyklowemu. Koszta dużo niższe i pewność wymiany.

Serwisom nie ufam do końca. Po zakupie silnika i dotarciu zawiozłem silnik do serwisu na 1 wymianę. W nowym silniku był nieco zbyt wysoki poziom oleju, minimalnie nad kreskę. Gdy po kilku wyprawach na wodę sprawdziłem stan, poziom nie różnił się od poprzedniego. Podejrzewam że nie wymienili tego oleju.

Gdy minęła gwarancja, oleje wymieniał zaprzyjaźniony mechanik motocyklowy "po godzinach". Mam pewność obsługi.

• 0

W instrukcji silnika mam podany olej do spodziny :  API GL-5:  SAE #80 do #90

Chciałem zalać Motul   Trans Lube Expert GL-4 GL-5  SAE 75W90

Czy będzie ok ?

Ewentualnie  kupię

Gulf Outboard Gear 80W90 GL5

tylko zastanawia mnie tak niska cena owego oleju :blink:  19zł/l

Motul natomiast 57zł/l  i niby oba są GL-5