Delux Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Czy kierowac sie markami jak do silnikow samochodowych ? Prosba do dlugodystansowcow o opinie czym zalac silnik. Chcialbym by od nowosci plywal na dobrym oleju bo to podstawa do wieloletniej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Osobiscie uzywam co bylo pod reka w marinie w przypadku obu oleji. Najczesciej to jakis silver costam bodajze. Mz wymienia sie na tyle czesto ze mi to roznicy nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebson Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ja zalewam takim http://allegro.pl/olej-yamalube-silnik-zaburtowy-yamaha-10w30-1l-i5447039310.htmla do spodziny tenhttp://allegro.pl/olej-przekladniowy-yamalube-do-spodzin-250-ml-i5107285032.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ja używam ten tylko na stacji paliw płaciłem ostatnio 35 pln tu widzę tańszy http://goodproject.pl/pl/p/CASTROL-OUTBOARD-4T-1L/199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Do każdego silnika znajdziesz w sieci instrukcję, w której winna znajdować się specyfikacja. W tej specyfikacji znajdziesz informacje jakie normy API oraz SAE oleje do spodziny i silnika powinny spełniać. Tym kieruj się nade wszystko. P.S. Ja do swojej Tośki kupiłem Castrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 jak silnik na gwarancji to serwis leje to co ma zalecane - yamaha to yamalube itd.jak nie na gwarancji i serwisujemy sami to.....najlepszy z dostępnych spełniających specyfikacje... na tym nie wolno oszczędzać - takie moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 jak silnik na gwarancji to serwis leje to co ma zalecane - yamaha to yamalube itd.jak nie na gwarancji i serwisujemy sami to.....najlepszy z dostępnych spełniających specyfikacje... na tym nie wolno oszczędzać - takie moje zdanieAles napisal. Po czym poznajesz najlepszosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yacaré Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) https://www.lubrizol.com/apps/relperftool/pc.html- tutaj znajdziesz dobry tool, ktory pomoze Ci dokonac dobrego wyboru... Wybiez z listy specyfikacje Twojego oleju i odczytaj w diagramie jego osiagi w poszczegolnych dziedzinach... Mozna porownac rozne oleje...PS: Olej musi przynajmniej spelnic wymogi producenta odnosnie jakosci, ale moze byc tez wyzszej klasy. Podanej przez producenta silnika lepkosci oleju trzeba sie natomiast trzymac. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez yacaré Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Ales napisal. Po czym poznajesz najlepszosc?Po normach jakościowych jakie spełnia olej? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Czerwca 2015 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 No to przecie logiczne ze kupujesz olej spelniajacy normy zalecane przez producenta. Pytanie brzmialo jak wybrac lepszy olej sposrod 2 majacych ta sama norme? Bo bylo napisane o 'najlepszym spelniajacym specyfikacje'. Ty adwokacie diabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Delux Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Dzieki za wasze sugestie. Zobaczymy co serwis bedzie chcial nalac i czy ew bedzie mozliwosc podmiany na cos lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Dzieki za wasze sugestie. Zobaczymy co serwis bedzie chcial nalac i czy ew bedzie mozliwosc podmiany na cos lepszego.Z mojego doswiadczenia wynika ze cokolwiek maja to akurat bedzie jedyny olej co od stu lat uzywaja najlepszy i najtanszy zarazem producent plakal jak sprzedawal 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Podepnę się z pytaniem. Czy warto wymieniać olej gdy silnik w poprzednim sezonie przepłynął może z 6 godzin ? W sumie był ze 3 razy używany. jest to Mercury 3,5 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Też mam ten problem . Silnik 6 KM użyty 3 razy. Nie będę zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOSMAN 76 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Każdy silnik czy pracuje czy nie, to olej po roku powinien być wymieniony. A czy w samochodach tak robicie, że jak 15 tyś robicie w 2 lub 3 lata to wymiana na 15 ? Jak tak to gratuluję. Olej nie majątek a każdy lubi jak jego silniczek cyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z.Milewski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zarówno w silnikach zaburtowych jak i samochodowych, należy olej wymieniać po określonym przebiegu lub po 1 roku od ostatniej wymiany. Przynajmniej takie są zalecenia. Fachowcy twierdzą, że olej starzeje się nawet nieużywany, pogarszając swoje właściwości smarne. To zalecenie dotyczy także benzyny, paliwo nie powinno długo stać w zbiorniku.Ale jak ktoś uważa, że olej jest ok , to niech czeka z wymianą. Może zaryzykować, ja wymieniam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Olej nieużywany starzeje się pewnie ale nie po roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David77 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Olej nieużywany starzeje się pewnie ale nie po roku. Wymien olej i będziesz spał spokojnie,koszt ok. 45 złotych i jeśli silnik jest w miarę nowy to więcej żadnych kosztów nie bedziesz mial pomijając paliwo i olej w spodzinie oczywiście. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez David77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IREKKATO Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 w mojej yamaszce 2.5 konnej 4 takt wymieniałem olej po zakończeniu drugiego sezonu ,a w sezonie przepływłem ok 9-11 mtg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Olej nieużywany starzeje się pewnie ale nie po roku. Wymien olej i będziesz spał spokojnie,koszt ok. 45 złotych i jeśli silnik jest w miarę nowy to więcej żadnych kosztów nie bedziesz mial pomijając paliwo i olej w spodzinie oczywiście.Ja sam nie wymieniam tak jak w samochodzie. Serwis Tohatsu. 2 stówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David77 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ja sam nie wymieniam tak jak w samochodzie. Serwis Tohatsu. 2 stówki.[quote Dlaczego? warunki gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) A ja wymieniam sam. Na zwykły silnikowy o odpowiedniej lepkości. To samo z przekładniowym. Wymieniam co sezon, bo koszt żaden (55PLN za całość), a lepiej zajrzeć jak płyny wyglądają. BTW - 200 PLN za zmianę oleju w Tośce to cena kosmos. Edytowane 1 Lutego 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ja sam nie wymieniam tak jak w samochodzie. Serwis Tohatsu. 2 stówki.[quote Dlaczego? warunki gwarancji?Nie. Niektórzy tak robią. Cały zachód pewnie.Silnik ma 6 lat i jest po gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David77 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nie. Niektórzy tak robią. Cały zachód pewnie.Silnik ma 6 lat i jest po gwarancji.[/quotewWymiana napewno jest prostsza niż w samochodzie.Wlewasz 0,7 i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z.Milewski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Do wymiany olejów nie musi być serwis ani nie jest konieczne wymienianie olejów samemu.Można to zlecić np. jakiemuś zaprzyjaźnionemu mechanikowi motocyklowemu. Koszta dużo niższe i pewność wymiany.Serwisom nie ufam do końca. Po zakupie silnika i dotarciu zawiozłem silnik do serwisu na 1 wymianę. W nowym silniku był nieco zbyt wysoki poziom oleju, minimalnie nad kreskę. Gdy po kilku wyprawach na wodę sprawdziłem stan, poziom nie różnił się od poprzedniego. Podejrzewam że nie wymienili tego oleju.Gdy minęła gwarancja, oleje wymieniał zaprzyjaźniony mechanik motocyklowy "po godzinach". Mam pewność obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 W instrukcji silnika mam podany olej do spodziny : API GL-5: SAE #80 do #90Chciałem zalać Motul Trans Lube Expert GL-4 GL-5 SAE 75W90Czy będzie ok ?Ewentualnie kupię Gulf Outboard Gear 80W90 GL5tylko zastanawia mnie tak niska cena owego oleju 19zł/lMotul natomiast 57zł/l i niby oba są GL-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Delux
Czy kierowac sie markami jak do silnikow samochodowych ?
Prosba do dlugodystansowcow o opinie czym zalac silnik. Chcialbym by od nowosci plywal na dobrym oleju bo to podstawa do wieloletniej eksploatacji.
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi