Skocz do zawartości

Tytuł klasyczny "pierwsza wędka castingowa" pomożecie ? :)

sawyer90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeszcze nie miałem styczności z castingiem, ale chciałbym zacząć. Mam zamiar łapać głównie na woblery 5-12 cm o wadze od 4-20 gr. Czyli ogólnie raczej lżej będe "próbował" łapać.

Myśle nad takim zestawem:
Daiwa Powermesh Baitcast 1,95m 7-28g

Daiwa Tatula 100 XLS Type R

Żyłka 0,14

Czytałem troszkę info na temat tej wędki i podobno ładuje się niżej niż producent podaje, i ogólnie opinie są pozytywne.

Pytanie do was: co wy sądzicie o takim połączeniu ? Czy może lepszym wyborem będzie wędka Daiwa Generation Black Minnow Darter 762 MHF 2.25m 7-28g.

Dzięki z góry

w tych granicach poszukaj sakury sportsim, rookie 5-20 gram - troche cieplejsza praca pomoze rzucac wobami :) z polskiej dystrybucji nie przychodzi mi nic do glowy bo same x fast-y :) tatule znam z wersji zwyklej... ale type R chyba nie zejdzie do 4 gram, lepszy bylby scorpion 1001, curado / chronarch e51, daiwa pixy, presso, alphas type R albo stara zabka czyli td-z 105 hl. 

Hej.

Pierwszego lajta skompletowałem sobie na forumowej giełdzie i jestem bardzo zadowolony. :D

MHX MB 842-2 5-18g  7' i Scorpion 1001 XT. pletka momoi 0,10 lub 0,12

Bardziej pod gumę ale spokojnie ciskam  jerki   do 25g

Wirtuozem casta nie jestem  a odległości jakie uzyskuje są mocno zadowalające. :)

nie znam tego zestawu który podałeś ale ja jednak nie mogę ogarnąć tematu,bo jeśli wybierzesz mocniejszy szybszy kij który obsłuży woby te większe i nie będzie klękał przy oporach steru to taki kijek nie pogada z wobkiem 5 czy 6cm.na początek celuj trochę mocniej czyli może diaflexa 1,98m 10-28g jest dość sztywny i powinien sobie poradzić z oporami wobów lub masz w dobrych cenach trochę dłuższe i łagodniejsze serie team dragony cast na aledrogo.multi polecam jw.shimano curado,chronarch 51.