Skocz do zawartości

Blanki FishingArt Blaas

Rekomendowane odpowiedzi

SLF9610-2 9'6” 6-10lb 4-15g Fisching Art Blaas F na klenie i lekkie bolenie

No i stało się dziś pierwszy raz łowiłem na  spining na  blanku polskiego producenta!!!

Wrażenia super choć tylko dwa maluśkie okonie.

Powiem wprost kupa mocy i niesamowita proca.

Szczerze polecam fachowo zrobione i super dopracowane.

To nie jest chińszczyzna !!!!!!

• Like 1

Też posiadam kij na tym blanku i jestem mega zadowolony, raz trafił mi się nawet szczupaczek 60cm i nie było większych problemów, a głównie używam go pod kleniki i jaziki z przelewów na smużaczki i male blaszki, a jak wyjątkowo nie chcą współpracować to zakładam paproszka na 4g  główce i katuje okonki, blank szybki z fajnym ugięciem.

Jaziokleniówka z Polskim rodowodem Blaas F  SLF 9610-2. 2,90m/ 3-14g uzbrojona na minimach Pac Bay.

Ukręcony przez kolegę  @Skalek-77

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-2

Miałem tego "Cd Exclusive do 18g. Blank rodem z NZ" Mój miał 290cm ale go sprzedałem. Blaas jest stabilniejszy od niego a pod większą rybą podobnie pracują z tym, że Blaas wydaje się, że jest mocniejszy i bardziej sztywny od CD Exclusive. Ogólnie oba blanki bardzo fajne.

Stabilniejszy, to takie modne ostatnio określenie, powstało1) - coś mi się wydaje - razem z rozpoczęciem produkcji blanków w FA. Nie wiem co oznacza stabilność w odniesieniu do wędki.

A co do CD i tytułowego Blassa. To ten Blaas jest słabszy (ma mniej mocy) niż wspomniany CD (mam go od gruby17, który jak twierdził, praktycznie nim nie łowił) i jest słabszy od Talona 6+ 2,7 10lb. Miałem tą trójce w tym samym czasie u siebie.

No ok, mała errata. Moc na dole ma podobną do Talona.

1) powinni być "upowszechniło się"

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

Wlasnie czesto spotkalem sie tu na forum, ze ludzie operuja tym slowem odnosnie blankow FA.Wiem ze FA tak opisuje te blanki ale nie wiadomo o co chodzi.Na ten przyklad stol z czterema nogami jest stabilniejszy niz taka sama konstrukcja z trzema, ale blank?Moze chodzi o to ze plynniej "oddaje" moc, moze lepiej pracuje w danym CW, badz przy odpowiednich przynetach.Ktos kto uzywa tych slow wzgledem blanku, moze mnie oswiecic?

• Like 1

Stabilniejszy w moim przekonaniu oznacza iż po wymachu kijek nie buja się jak ptak na gałęzi tylko momentalnie wraca do swojego pierwotnego stanu. Skoro miałeś wszystkie trzy w jednym momencie to odnoszę wrażenie, że mogłeś to zauważyć i porównać. A z tego co kojarzę to Exclusiv też jest do 10lb

Stabilniejszy w moim przekonaniu oznacza iż po wymachu kijek nie buja się jak ptak na gałęzi tylko momentalnie wraca do swojego pierwotnego stanu. Skoro miałeś wszystkie trzy w jednym momencie to odnoszę wrażenie, że mogłeś to zauważyć i porównać. A z tego co kojarzę to Exclusiv też jest do 10lb

A nie piszesz czasem o szybkości?

No i chyba od zbrojenia mocy nie ubywa/przybywa?

CD jest 12lb, ale  słabsze niż typowe hamerykańskie 12lb.

Nie chcę się z Tobą kłócić. Napisałem swoje odczucia jakie miałem po porównaniu tych dwóch patyków i w poście wyżej widnieje taki oto mój indywidualny opis "pod większą rybą podobnie pracują z tym, że Blaas wydaje się, że jest mocniejszy" Nie napisałem, że jest a mianowicie "wydaje się" Z tego co całe życie mi się wydawało to myślałem, że to model wcześniejszy od Blue Rapida na podobnych warunkach z tym,że BR prawdopodobnie jest szybszy z tą sama mocą czyli 10lb widocznie się myliłem:

http://xrods.pl/en_rubriq.php?id_article=69

No cóż człowiek omylny jest

Tak samo możesz porównać blanki 275cm CD XLS 15lb oraz CTS 15lb Jeden i drugi opisany do 15lb a rzeczywistość jest inna.

Edytowane przez gruby17

Z CTS jako pkt odniesienia? Cóż, można wszystko.

Ja Ci niczego nie odbieram, a już na pewno prawa do własnego zdania. Napisałeś, że Ci się wydaje. Ja sprawdziłem i FA jest słabszy. Nie jest to może jakaś potworna różnica, ale jest.

Generalnie nawet bym się nie odezwał w tym temacie, ale od powstania fali huraoptymizmu i polecania "w ciemno" blanków z FA nosi mnie trochę. Bo co niby autor tego tematu nam o blanku napisał? Że z Polski, nie z Chin i że świetnie rzuca (czym?) i że ma moc (o ile mi wiadomo, Obi Wan Kenobi też ma moc)... ale jaką? Za dużą, za małą, w sam raz w odniesieniu do opisu)?
Nie napisał nic, podobnie jak producent nie zdecydował się jakoś użytkowników j.pl do swoich produktów w żaden sposób przekonać. A zgodzisz się, że użytkownicy j.pl to pewnie jakieś 70% potencjalnego, krajowego rynku FA.

Ja napisze tylko tyle, że nim nie łowiłem, moc określałem na podwórku i jest to 10lb z serii talonowego 10lb, a nie batsonowskiego

Mnie osobiście nie interesuje gdzie blank jest wytwarzany ale jakie ma walory i czy mi osobiście pasuje do danej metody. To co mi pasuje to nie znaczy, że będzie pasowało drugiej osobie a to jak niektóre blanki są opisywane to już chyba wszyscy wiedzą. Na tabelkach to człowiek może się nieraz dobrze przejechać. Ja nie robię reklamy żadnej firmie a wyrażam swoje zdanie tylko na temat tego co miałem i na co łowiłem. Jeżeli mi coś nie pasuje to sprzedaję i nie ważne czy to topowy blank danej firmy czy z najniższej półki.Każdy ma swój gust. A przytoczyłem CTSa ponieważ w tych parametrach miałem lub mam XLSa 15lb, CTSa15lb, Batsona17lb, Blue Rapida17lb, G.Lomisa IMX17lb, Talona ITM15lb, Blaasa15lb i jeszcze coś tam się po drodze trafiło. I każdy blank był inny. A to co wyczytałem w internecie a było w realu to się nieraz mijało całkowicie z opisem blanków.

Pozdrawiam i życzę wszystkim dużych rybek aby mogły testować nasz sprzęt.

A o co zapytam się ten spór............. :P

Dywagacje nad wyższością świąt wielkanocnych nad bożego narodzenia :lol:  :lol:  :lol:

Każdy łowi tym co uważa że mu odpowiada najlepiej ;)

A co do Blaasa to mam XF 20lb i uważam że w swojej klasie niewiele produktów na naszym rynku jest w stanie mu dotrzymać kroku ;)

Dywagacje nad wyższością świąt wielkanocnych nad bożego narodzenia :lol:  :lol:  :lol:

A co do Blaasa to mam XF 20lb i uważam że w swojej klasie niewiele produktów na naszym rynku jest w stanie mu dotrzymać kroku ;)

Temat, jak to ma często w zwyczaju, zaczął się od niczego i tak też chyba się skończył.

Ja, w sposób niejawny :), chciałem poprosić autora tematu o szersze opisanie blanku, bo parametry popularne, a informacja zero.

Edytowane przez krzychun

No ok powiem wam tak kupiłem kijek pod kleniory i bolka na lekko i jest lux.

A jeśli chodzi o stabilność   hmm

Powiem wam tak CD przy nim wysiada.

CD można porównać do gałązek wierzby miałem takiego COMPOSITE DEVELOPMENTS BLR BR 2108L,XFAST ,DŁ.2,75M, CW 3-14 którego się pozbyłem bardzo szybko.A na forach według opisów miało być cudo.

Miał być  super na jazie i klenie a siadał  przy wobku 3 cm w nurcie nic na  nim nie czułem.

A ten kijeczek cóż, wyczuwa się na nim każde skubnięcie, to jakby leszczyna.

Zyłka 0.16 i można śmigać śmiało przynętami od 2 grami lęcą jak z procy muszę się tylko przyzwyczaić bo kij ładuje się środkową częścią i nie potrzebuje dużej siły przy wymachu.

A uzbrojony jest w 10 przelotek alconite i szczyt sic, standartowo.

Edytowane przez norbertkrakow

Wlasnie czesto spotkalem sie tu na forum, ze ludzie operuja tym slowem odnosnie blankow FA.Wiem ze FA tak opisuje te blanki ale nie wiadomo o co chodzi.Na ten przyklad stol z czterema nogami jest stabilniejszy niz taka sama konstrukcja z trzema, ale blank?Moze chodzi o to ze plynniej "oddaje" moc, moze lepiej pracuje w danym CW, badz przy odpowiednich przynetach.Ktos kto uzywa tych slow wzgledem blanku, moze mnie oswiecic?

Stabilność to właśnie szybkie wygaszenie drgań kija po rzucie  czego brak w innych super markowych kijach.

Masz  rację powiem tak za taką cenę ciężko znaleźć coś lepszego.

Różności miałem w rękach, nawet słynne borony ale za jaką kasę.

Powiem tak w tym kiju czuć jakość równe ścianki idealne zejście i praca.

Dajcie czas wstawię fotki i  po następnych łowach napiszę coś więcej.

Edytowane przez norbertkrakow

Nawet za dużo większe pieniądze możemy trafić kulą w płot, to chyba nie kwestia ceny.

Niezaprzeczalnym faktem jest, że każda seria Blaasów jest wykonana solidnie i ze starannością, której można oczekiwać od blanków z samych szczytów "półek".

Opisywanego tu modelu akurat nie miałem przyjemności "macać". Chętnie podpatrzę ugięcie i poznam opinie.

Jacek

No ok powiem wam tak kupiłem kijek pod kleniory i bolka na lekko i jest lux.

A jeśli chodzi o stabilność   hmm

Powiem wam tak CD przy nim wysiada.

CD można porównać do gałązek wierzby miałem takiego COMPOSITE DEVELOPMENTS BLR BR 2108L,XFAST ,DŁ.2,75M, CW 3-14 którego się pozbyłem bardzo szybko.A na forach według opisów miało być cudo.

Miał być  super na jazie i klenie a siadał  przy wobku 3 cm w nurcie nic na  nim nie czułem.

A ten kijeczek cóż, wyczuwa się na nim każde skubnięcie, to jakby leszczyna.

Zyłka 0.16 i można śmigać śmiało przynętami od 2 grami lęcą jak z procy muszę się tylko przyzwyczaić bo kij ładuje się środkową częścią i nie potrzebuje dużej siły przy wymachu.

A uzbrojony jest w 10 przelotek alconite i szczyt sic, standartowo.

Witam,

Cd-ki ze starej opisywanej tu przez kolegow seri Exclusive to zupelnie inne konstrukcje, maja wiecej grafitu w dolniku chociazby. Kilka tygodni temu mialem okazje wyprobowac moce tego kija na pstragu 70+, przy zylce Stren 0.26mm nic sie nie stalo chociaz w pewnym momencie trzymalem za blank. Spokojnie radzi sobie tez z executorem 7 w pstragowej, szybko plynacej rzece. Opisany do 18 gram ale bedzie spokojnie 12 lbs.

Witka to nie jest, zdecydowanie. Co do Blasow to sie nie znam, nie mialem w rekach, nie widzialem.

Pozdrawiam,

Bujo

Wychodzi więc ze każdy wędkarz - patriota powinien kupować tylko i wyłącznie znakomite polskie blanki. Ja w każdym razie następną wędkę ukręcę na Blaasie. Pewnie w przyszłym roku. Po cholerę napełniać kiesę różnym Amerykańcom, co generalnie mają nas w d... i traktują jak ostatnich pariasów tego świata? Pies z nimi tańcował, Polska górą.

• Like 1