Skocz do zawartości

Blanki FishingArt Blaas

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi więc ze każdy wędkarz - patriota powinien kupować tylko i wyłącznie znakomite polskie blanki. Ja w każdym razie następną wędkę ukręcę na Blaasie. Pewnie w przyszłym roku. Po cholerę napełniać kiesę różnym Amerykańcom, co generalnie mają nas w d... i traktują jak ostatnich pariasów tego świata? Pies z nimi tańcował, Polska górą.

Wychodzi raczej na to że czasami cudze chwalimy a swego nie znamy .Przerzuciłem kilka blanków z Krakowa i powiem że blanki  są rewelacyjne i za taki sam blank o tych samych właściwościach tylko z napisem Made in USA wybulisz jeszcze 1/3 do 1/2 więcej bez szybkiego serwisu a tak masz krajowy świetny blank z gwarancją i szybki serwis o czym się zapomina w chwili kupna blanku. Jakbym łowił namiętnie bolki to od razu pomyślałbym o tym szybszym Blaasie i nie szukałbym dalej .Za kolegą Polska górą :)

Edytowane przez mrWhite7

pewnie bo to co polskie mi nie szkodzi heheh następny kijek robię na blass xf będzie ideał na suma hehehe

Powiem tak macałem kilka blanków i te różności z zachodu made in china siadają.

Nieraz jest tak że właśnie na tych super blankach ścianki są nie równe.

Edytowane przez norbertkrakow

Myśl powstała we mnie świeża

Żeby jechać na Pasterza

Ogromnej nabrałem chętki

Marzą mi się polskie wędki!

Kijek nowy kupić chciałem

Tym co mieli, pomachałem

Ten od Sasa, ten od lasa

Nagle patrzę: blanki Blaasa!

Wszystkie proste, stoją równo

Nie jest ci to żadne gówno

To są blanki wyśmienite

Ślicznie lakierem pokryte

Pieniądze na ladę - chlast

Daj pan model extra - fast

Uchwyt Fuji i tytany

Kijek będzie malowany.

:)

Edytowane przez skippi66
  • Like 3

• 3 tygodnie później...

Jest ktoś taki kto powie ci o tym blanku wszystko co chcesz wiedzieć i znacznie więcej.

Nazywa się Krzysztof Zieliński. Telefon znajdziesz na stronie Fishing Art.

Pozatym przeczytaj wątek " mnie też ta choroba dotknęła " tam chłopaki przerzucili trochę blanków FA więc może znajdziesz potrzebne informacje.

• Like 1

Manniek66 chodzi o tą 9'9 ma to być kijek do łowienia z brzegu na rzece, wobki ok 9 cm gumy 4 cale główki od 15 do 35 gr wahadło, wiem że to szerokie spektrum lecz nigdy nie obstaje przy jednym typie przynety lecz zmieniam dość często wabiki :)

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Szanowni Forumowicze

Czy ktoś ma doświadczenia z tym blankiem SLF7015-2 firmy Fishing Art?

Chciałbym wykonać wędkę na szczupaka w zamyśle na ZZ oraz mazury - spinning.

Szukam blanku który obsłuży przynęty od 7 gramów do 20 gramów plus guma 3 calowa

Jak również duże obrótówki numer 3,4,5.

Istotą sprawy to jest dobra sygnalizacja brań oraz amortyzacja gwałtownie walczącego szczupaka.

Chętnie poszłucham innych propozycji

Pozdrawiam

Radek

SLF może być za miękki szczególnie patrząć na obrotówki 4,5.

Jeżeli chcesz SLF weź o większym CW, powinien być sztywniejszy co ułatwi życie na obrotówkach ale IMHO na szczupłego i tak za słabo.

Lepiej wziąć SLXF7620-2 - tak mi się wydaje.

http://www.fishingart.eu/18-Blaas-XF.htm

Na stronie masz tabele ugięć, SLF bardziej sandał/okoń.

Seria F to dobra propozycja na szczupakówkę. SLF7015-2 pod podane przynęty nie sprawdzi się. Wyłoży się już przy obrotówce 4 i nie wystarczy mu siły na skuteczne zacięcie ryby. Celuj raczej w SLF7020-2.
Trudno też pogodzić obrotówkę 5 z siedmiogramową gumą.
Blanki z tej serii dedykowane są raczej do przynęt twardych ( woblery, obrotówki) a jeśli już praca z gumą to raczej w górnym zakresie cw danego blanku ( piętnastofuntówka zasygnalizuje opad przy gumie od ~12g a 20lb od ~15g).

Swego czasu używałem blanku jednoczęściowego firmy Phenix UMBX-700L-B działał trochę w innej gramaturze no i 1 kawałek a samochód krótki.

Ale to był ideał zrobiony na tytanach przez p. Masiaka chętnie znalazłbym coś podobnego w wyższej gramaturze i 2 kawałkach

Edytowane przez radosla

• 6 miesięcy temu...

Witam,ponieważ chcę zbudować wędkę na blanku Blaas,proszę o opinię użytkowników tych wędek na temat wytrzymałości oraz realnego cw. tych blanków,z góry dziękuję. 

Może sprecyzuj o który blank chodzi, będziesz mógł uzyskać bardziej wyczerpującą informację.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Chodzi mi dokładnie o ten blank SLXF9615-2,może miał kiedyś ktoś wędkę na tym blanku.

ooo teraz lepiej ....Przynajmniej wiadomo o czym mówimy ...piszemy :)

Miałem taki z tym ,że w wersji F.  z tego co wiem Xf bedzie szybszy i ciutkę lżejszy. Taki mocniejszy uniwersal na dużą rzekę. Idealny do łowienia boleni na dalekosiężne przynęty. 

• 2 miesiące temu...

Odgrzebię trochę temat, od jakiegoś czasu szukam kij do połowu jazi na woblerki i inne jaziowe wabiki + czasem okazyjnie bolek na lekko. Łowię na Warcie, silny uciąg itp i trafiłem na blanki właśnie Blaasa, a konkretnie interesuje mnie ten tytułowy. Minęło już trochę czasu więc będzie i więcej opinii. Jak blank/kij pracuje z wobkami od 2cm i 1-2gr? Jak się zachowuje w silnym nurcie, ogólnie prośba do użytkowników o wyrażenie swoich opinii.

Kupiłbym używanego Avida, ale na giełdzie dawno żadnego nie było. 

Edytowane przez adrionn911