Skocz do zawartości

Blanki FishingArt Blaas

Rekomendowane odpowiedzi

Różnice między Blaasem SLF9610-2 a SLS9610-2

Podstawową różnicą jest cena SLF jest sporo tańszy, ma inną pracę, trochę inny CW to mogę wyczytać, ale mnie interesują różnice "użytkowe", wiec pytanie kieruje do ludzi którzy mieli okazje chocaż pomachać tymi blankami/kijkami a najlepiej połowić. Kij miałby być skierowany pod wilekorzecznego Jazia i sporadycznie Bolenia na lekko, silny nurt itp, woblerki od najmniejszych do bolkowych max 12gr wiec SLS zaczynający się od 2gr był by lepszy do nielotów patrząc na tabele a jak jest w użytku? Jak kijki radzą sobie w podobnych warunkach? Jak obsługują nieloty? 

Witaj,

Wczoraj miałem okazję przetestować bardzo zbliżonego SLS-a o jakiego pytasz, z tym że nieco krótszego, bo 9'0 stopowego (275cm), dokładnie model 9010-2. Przeznaczenie to głównie jaź i kleń na lekko, głównie do łowienia brodząc. Jak dla mnie jeden z lepszych blanków jazio-kleniowych  jaki kiedykolwiek miałem w łapie. Idealny do wobków w przedziale 2-6 cm. Blank bardzo finezyjny o pięknym progresywnym ugięciu, dużej delikatności ale i sporej mocy - myślę że poradził by sobie z brzaną czy szczupłym w granicach 60-70cm. Dołem zaczyna się już od 1,5 grama i czucie takiego nielota jak i rzuty przy żyłce 0,14 na około 25-30m uważam za znakomity wynik.Fantastycznie też sprawdza się z wobami  w przedziale 3-6cm nie wykluczając przy tym sdr-ów czyli do jakichś 6-7 gram. Wyżej nie testowałem, bo boleni nie łowię. Blank testowałem na rzeczce nizinnej ze znacznym uciągiem, również na kamiennych bystrzach i w brzanowych rynnach z uciągiem przypominającym typowe rzeki górskie. Oprócz jazi i kleni oraz okoni, znakomicie sprawdzi się też jako lekka pstrągówka. 

Seb, Bardzo dziękuję za rzeczowa opinie, jeśli się sprawdza w takich warunkach to i u mnie się sprawdzi. Jeszcze by się przydała opinia od drugim blanku do porównania, bo się zastanawiam jaka jest różnica w pracy w takich warunkach i przy rzucaniu nielotami, czy jest sens płacić więcej za SLS, czy może SLF wystarczy.

romero7, Używałeś takiej wędki? Mi potrzebny 2,90 ;)

• Like 1

Jeśli łowisz poniżej Jeziorska to niemal to ta sama Warta ;) U mnie też są krzaki i się zastanawiam czy aby te 2,9m nie będzie za długie ale nie raz brakowało mi parę centymetrów przy obecnym 2,75m. Tylko 15cm różnicy na pewno się przyda, a czy będzie przeszkadzać nie wiem.

• 1 miesiąc temu...

Fishing Art Blass M SLM7622-2

Witam,

Nie mogę znaleźć nic na temat tego blanku więc rozpocząłem nowy temat. Byłbym wdzięczny za informacje i opinie a poniżej opiszę o co mi chodzi ;-).

Przeznaczenie: spinning na szkierach z łódki, cel szczupak. Przynęty: obrotówki #4-5, wahadła Alga/Gnom 2-3, gumy 4-6', woblery 7-10cm i UWAGA możliwość komfortowego! łowienia jerkiem, na przykład Sliderem lub Fatso 10 tonącym (oba ważą bliżej 50g) przy czym raczej bym się skupiał na tych wcześniej wymienionych przynętach.

Dlaczego taki C.W. wybrałem a nie wyższy? Bo z większym C.W. blanki z tej serii są już dłuższe a poza tym nie przyda mi się za bardzo w Polsce.

Dla porównania mam kij zbudowany na blanku ST1024F-MHX, który opisany jest do 42g ale rzucanie nim 40 gramowego wabika jest mało komfortowe, więc jerki odpadają. Pozostałe wymienione przynęty raczej ogarnie. Moc MHX'a jest opisana jako 8-15lb a tego Blass'a z tematu jako 15-22lb stąd podejrzenie, że jest to kij, który podoła :-).

Także jeśli ktoś widział, macał, ma podobny, wyprodukował to albo jest w stanie zaproponować alternatywę to byłbym wdzięczny :-).

Pozdrawiam,

Kuba

• 2 tygodnie później...

blaas M 12lb 8ft SLM8012-2

Szukam info na temat tego blanku , szukalem ciepłego patyka do łowienia pstragów na srednich rzekach i jazi ,klen ,brzan i boleni  z pontonu i trafiłem na tego blaasa.

Zastanawiam się czy nie jest jakos mocno niedoszacowany , ugiecie widziałem że mi pasuje .

ps zdjecie z forum nie moje :P

post-51248-0-56038200-1428861607_thumb.jpg

Z żyłką pogodzi wszystkie ryby wspomniane przez Ciebie. Na pletce zaliczałem sporo spadów i ten sezon tylko żyłka. Wbrew pozorom to kij o szerokim spectrum przynęt tylko trzeba go ciężej uzbroić bo szybki jest i na lekko się nie ładuje.

• 1 miesiąc temu...

Blaas Moderate

Witam chciałem się dowiedzieć coś na temat tych blanków, może ktoś używa bo znalazłem sporo na temat fastów i xfastów ale o tych jakoś mało. Planuję zbudować wędkę o głębszym ugięciu pod średniej wielkość wobki z przeznaczeniem na polskie szczupaki króciaki, i bolesławy. Interesują mnie dwa SLM8612-2 i SLM9012-2, czy cw. w tych blankach jest dobrze oszacowane zwłaszcza to dolne??? I jak jest z lotnością przynęt ew. w jaki sposób ją zmaksymalizować??? Inne spostrzeżenia również mile widziane...

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Na dniach zamierzałem umieścić treściwy test 9010-2N na jb i to uczynię. 9610-2n jest dłuższy o 6", specyfikacja ta sama.

Teraz nie mam za bardzo czasu na cokolwiek, ale na szybko wrzucę na yt film z machania na sucho, który przytrafiło mi się zrobić tuż po rozpakowaniu kijka. Nakręciłem go pod swoich znajomych, więc fonia jest, jaka jest. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=Jde2yXE3toY&feature=youtu.be

Kij kozacki, robię z nim to samo, co z moim dawnym SLF906-2, chociażby dłubanie na 2g sexy impaktem, jednak pozwala on na znacznie, znacznie, znacznie więcej i dlatego wybrałem ten blank. Ubrany w torzitki.

Pozdrawiam

Dawido

PS. Napisz, co mówił Ci Pan Krzysztof, pewnie wielu zainteresujesz.

Edytowane przez Dawido
  • Like 2

Hmm... To co mówił Pan Krzysztof ciężko jest zapamiętać a tym bardziej przekazać dalej :) użytkuje w tej chwili kij na blanku blaas f, i chciałem żeby właśnie porównał mi te dwa blanki. Krótko mówiąc xf nano jest dużo szybszy, mocniejszy itp itd. Taki super extra gt :) pomachasz nim trochę to daj znać co i jak. I wrzuć foto ugięcia do bazy

Macham, macham - dziesięć spacerów mamy za sobą. Nabawiłem się zapalenia rozcięgna podeszwowego, zatem - uziemiony - pokombinuję nazajutrz z ugięciami. No, ten mój extra gt XP titanium 500+  przeszedł spotkanie pierwszego stopnia z betonową balustradą mostową. Wyszedł bez zadrapania. 

Dobranoc.

EDIT.
http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=1751725

Edytowane przez Dawido

• 3 miesiące temu...

Witam, odgrzeje kotleta. Myślę o wędce na blanku blaas SLM9012-2 jako lekki uniwersalny, do połowu klenia, jazie i bolenia na dużej rzece. Jak wędka spisuje się w dolnym CW ? Do tej pory takim moim uniwersałem był Dragon Express 4-20g ale to xfast i mniejsze ryby z niego spadały. Biorę też pod uwagę SLF9010-2 ale do tego typu łowienia chyba wolałbym ciut mocniejszy.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...