Skocz do zawartości

Blanki FishingArt Blaas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów po kiju. Mam pytanie odnośnie blanku blaasa SLF9015-N2.

Chciał bym zrobić wędkę na rzeka(odra) do łowienia sandaczy na wobler w nocy i boleni w dzień. Przynety jakie wedka będzie miała obsługiwać to miedzy innymi rapala oryginal, flat rap typowe sandaczowki 9-11cm i pypowe boleniowki typu salmo thrill 7, spirit 9 , hermes 7cm. Czy wedka nada się pod takie przynety,nie będzie się zbyt kładla w nurcie pod boleniowkami? Z góry dzieki za odp.

Witam kolegów po kiju. Mam pytanie odnośnie blanku blaasa SLF9015-N2.

Chciał bym zrobić wędkę na rzeka(odra) do łowienia sandaczy na wobler w nocy i boleni w dzień. Przynety jakie wedka będzie miała obsługiwać to miedzy innymi rapala oryginal, flat rap typowe sandaczowki 9-11cm i pypowe boleniowki typu salmo thrill 7, spirit 9 , hermes 7cm. Czy wedka nada się pod takie przynety,nie będzie się zbyt kładla w nurcie pod boleniowkami? Z góry dzieki za odp.

Do takiego łowienia/przynęt to lepiej już seria sls 15 lub 20lb.

Edytowane przez dreadknight
  • Like 2

Juz widze jak czesto jest przylow tego Suma???? jeden dwa na sezon, a Blaas SLS 2.75 15lb posiadam go do polowu Sandaczy woblerami takimi jak piszesz (ja glownie lowie Stork 7, 8cm i rapala orginal 9, 11cm) juz zaliczyl w pazdzierniku i listopadzie kilka Sandaczy 60+ 70+ i sum okolo 10kg przy opasce w nurcie, finezja i dlatego dalem mu na imie "Finezyjny Bandyta" a teraz powaznie jak dla mnie Blaas SLS do polowu Sandacza na woblery od 7 do 11cm i odrobine wiecej idealny, blank smukly o bardzo malej zbieznosci wyglada naprawde delikatnie ale z zapasem mocy w dolniku i ugieciem parabolicznym wspaniale amortyzuje zrywy ryby, akcja xFast dla mnie kijek wspanialy, dodatkowo dodam, ze bardzo czuly. Majstersztym od p. K. Zielinskiego z FishingArt Polecam????

Edytowane przez Wojt@l

Juz widze jak czesto jest przylow tego Suma???? jeden dwa na sezon, a Blaas SLS 2.75 15lb posiadam go do polowu Sandaczy woblerami takimi jak piszesz (ja glownie lowie Stork 7, 8cm i rapala orginal 9, 11cm) juz zaliczyl w pazdzierniku i listopadzie kilka Sandaczy 60+ 70+ i sum okolo 10kg przy opasce w nurcie, finezja i dlatego dalem mu na imie "Finezyjny Bandyta" a teraz powaznie jak dla mnie Blaas SLS do polowu Sandacza na woblery od 7 do 11cm i odrobine wiecej idealny, blank smukly o bardzo malej zbieznosci wyglada naprawde delikatnie ale z zapasem mocy w dolniku i ugieciem parabolicznym wspaniale amortyzuje zrywy ryby, akcja xFast dla mnie kijek wspanialy, dodatkowo dodam, ze bardzo czuly. Majstersztym od p. K. Zielinskiego z FishingArt Polecam????

Kolego wiecej niż dwa przyłowy w sezonie to ci mogę zagwarantować. Nie podoba mi sie ten sls tyle mogę powiedzieć, mam też MHX ST1023F i on też jest świetny do takich przynęt jak opisałem wyzej, ale to jak dla mnie za delikatny kij ( największa ryba na niego sum 104cm) chciał bym coś zbliżone do SLXF9015-2N lecz bardziej delikatnego w szczyci, ten SLXF ma jak dla mnie zbyt "tepą" i sztywną szczytowke. Dla mnie bardzo fajny pod gumy. I jak to z tymi lbsami sam wiesz, jedne nie równe drugim. Dla tego pytam o serie SLF gdyż może być ona na moje potrzeby idealna jeśli jest delikatniejsza w szczycie.

Ale dzięki za poradę????

I jak to z tymi lbsami sam wiesz, jedne nie równe drugim.

Dokładnie .

20 lb w blu rapidzie CDBR-902MH to zupełnie inne 20 lb niż w matagi T-Russel TR96 Super Sea Bass

Powiem więcej 15 lb  w CTS bliżej ma do blu rapida niż do 17 lb w XST1144F

Edytowane przez gończy

Dokładnie .

20 lb w blu rapidzie CDBR-902MH to zupełnie inne 20 lb niż w matagi T-Russel TR96 Super Sea Bass

Powiem więcej 15 lb w CTS bliżej ma do blu rapida niż do 17 lb w XST1144F

Dokładnie. Kumpel ma CD xst nano 20 lbs i mam wrażenie że moj blaas slxf 15 lbs ma więcej mocy. Ogólnie to dwa zupełnie inne kije.

Więc takie pisanie 20 lbs to 20lbs to pisze ktoś kto chyba mało miał wędek w łapie:-)

• 1 rok później...

Piszę o SLS 20lb , sam mam SLS 15lb pod klenie i jazie, boleń na lekko. Też łowię na dolnej Wiśle. Po sezonie użytkowania wiem, że przyda się mocniejszy chociażby na wyższa wodę i woblery ponad 20 gramowe. Choć od początku to nie miał być u mnie kij pod bolenie a i tak się fajnie sprawdza. Na przyszły sezon i tak miałem i nadal mam w planach zbroić kijek o oczko mocniejszy.

Edytowane przez maniak

Także bardzo interesująca wydaje mi się kwestia porównania Blaasa Slim z F-ką. Sądząc po opisach Slima i charakterystyce ugięć mniemam, że analogiczna F-ka o takich samych parametrach może dawać odczucie większej mocy.

Ciekaw jestem także jak wygląda kwestia grubości ścianek w obu modelach. Fajnie by było gdyby ktoś z użytkowników ww. blanków mógł wrzucić tutaj zdjęcia ścianek. Dużo się pisze o tych blankach ale ich fotek z detalami w internecie jest w zasadzie jak na lekarstwo.

Edytowane przez SzymonP

Dzięki :) Zakładam, że ścianki w F-ce to jednak nie bibuła i jest tam także trochę mięsa? We wrześniu trzymałem w ręku chwilę F-kę i zapomniałem to sprawdzić...

Co prawda model 8615 ale pewnie większej różnicy nie ma

http://jerkbait.pl/topic/11445-patryk-1125-moje-wędeczki/?p=1525324

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Nodan, ja mam SLF9610-2N. Kleniowy, ale nie do końca ultralite. Pięknie wyrzuca wszystko od 3gr. Ładuje się jak proca, pomimo, że ubrany w bardzo lekkiuch minimach. W porównaniu z 15 funtowym SLS, którego u Ciebie trzymałem mój 10lb SLF jest jednak znacznie szybszy, aczkolwiek ładnie pracuje przy holu. Dobrze prowadzi wobler w nurcie. Do mocniej pracujących SDRów wybrałbym jednak sztywniejszego SLXF. Mówię tak, bo mam też 6 funtowego SLXF966-2N i ta linia jest jeszcze szybsza.

Wybór poczyniłeś dobry. Jakbym montował boleniówke w pracowni wybrałbym ten sam blank co Ty.

Edytowane przez J-O-K-E-R