Skocz do zawartości

Blanki FishingArt Blaas

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać o blanki slf i sls. 9010 9610 . Szukam czegoś co ogarnia wobki do 5-6 cm (pękate), wirówki do rozm. 2-3, jigi na główkach do 3 g i wahadełka do 7g. Czy podane blanki podołają mojemu łowieniu, średnia podgórska rzeka, średnioszybki nurt?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Nieposiadam slfa 9010 lecz 8610 i takie przynety ogarnie spokojnie z tym ze biore poprawke ze jest ciut krótszy i pewnie ciut mocniejszy niz dłuzszy brat w szczycie.Czy slf jest mocniejszy niewiem ale puzniej tezeje w dole niz sls.Mysle ze bolki 70cm jada bez wiekszego problemu na slf.Ale ktos porówna pewnie i slsa moj obrotówki nr 2,3 wobki 4-8cm komfort sdry maks do 6cm wiecej niełowiłem i jest wmiare z nim komfortowo,ale 5cm bez obaw.

• Like 1

• 2 lata później...

Witam, przymierzam się do kupna blanku slxf 906-2n. Przeznaczenie to głównie pstrąg,klen, i czasem brzana, łowisko Dunajec, Poprad, i Wisła poniżej Krakowa. Czy ten blank to będzie dobry wybór? Jak się będzie zachowywał przy woblerze 5cm sdr w mocnym nurcie ? Jakie jest jego max realne cw ?

• 4 tygodnie później...

Od ilu startuje, ile da radę górą, itp.

Osobiście nie widzę innego zastosowania dla tego blanku jak obsługa twardych przynęt

Ciężko tu określić dokładny zakres cw. bo woblery i blachy stawiają różne opory w wodzie.

Jednak spokojnie blank ogarnie woblery od 8-15cm - typowo trociowe- głowacicowe

Wahadła od 15-40g

• Like 1

Witajcie.

Blaas Slim. Czy zbrojenie w Torzite Titanium to przerost treści?

Raczej mus tytan(jeśli chcesz jak najlepiej zachować parametry), szczególnie przy 10 i 15 lb. Czy koniecznie torzite? Chyba nie. Jakoś strasznej % różnicy masy nie ma, np do ATC, czy Sg. Te mocniejsze, szczególnie 25 lb z oczywistych względów mniej "wrażliwe".

Choć miałem w rękach 20 lb(ta sama długość) na stalowych i tytanach(torzite), o tych samych średnicach i różnica była bardzo duża w odczuciu szybkości kija.

Kupiłem na trotki 9620 2N. Oczywiście na tytanach i słysze teraz głosy że to przerost treści, zmienia charakter pracy tego kija oraz odstrasza ryby łososiowate

Że co? Lżejsze przelotki zmieniają charakter pracy blanku(jakiegokolwiek), ktoś Ci bzdur nagadał. Przecież to nawet wbrew logice.

Druga jest jeszcze lepsza, ale kto wie, być może tytan odstrasza trotki :) .

Torzite a SiC to ten sam materiał. Kształt, budowa pierścienia jest jedynie inna.

Co do dźwięków i przenoszenia ich to można dyskutować. A ich odbiór w wodzie to już wyższa klasa foni.

Skoro drgania przynęty odczuwa się na korbie czy ręce na uchwycie, to to samo odczuwa coś co jest po drugiej stronie zestawu. Dźwięki tarcia linki o przelotki, pracy przekładni kołowrotka, rolki, itd. Wszystko jest do wychwycenia, niekoniecznie przez nasze zwykle ucho.

Edytowane przez trout master

St. Croix legend elite glass, czy jest odpowiednik w FA tylko koniecznie 2cz. dł 198-230cm?

Cw.7-40g

Teoretycznie tak. Blanki Lexi tylko czy ten najmocniejszy pociągnie te czterdzieści gram to pojęcia nie mam niestety. Najleipej zadzwonić do źródła czyli P. Krzysztofa i dopytać. 

Pomijając ostatni post... To Wy wszyscy tak na poważnie ? Często dwie ryby na trzy wyjścia nad rzekę a najczęściej zero.. ale analiza i wnioski godne badań i grantów z polibudy. Tyle samo wartych.

Mniemanologia stosowana w najczystszej postaci.

Teoretycznie tak. Blanki Lexi tylko czy ten najmocniejszy pociągnie te czterdzieści gram to pojęcia nie mam niestety. Najleipej zadzwonić do źródła czyli P. Krzysztofa i dopytać. 

Teoretycznie NIE.