Skocz do zawartości
  • 0

Mogę wędkować nocą w rzece z pontonu?

SPIDERLING84

Pytanie

Witam, przymierzam się do pływania środkiem pływającym w Odrze. Dotąd myślałem, że jest bezwzględny zakaz nocnego łowienia z łodzi ale już nie jestem tego taki pewien. Regulamin mówi: "Ponadto wędkarzowi nie wolno: (..) łowić ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej (od zmierzchu do świtu) w jeziorach i zbiornikach zaporowych, z wyjątkiem okresu od 1 czerwca do 30 września," 

Czy ktoś może mnie uświadomić gdzie mam szukać zapisu dotyczącego rzek? 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem jak na rzekach ale na wodach użytkowanych przez PZW nie można było nocą łowić ze środków pływających w jeziorach i zaporówkach. Od 1 stycznia zmienia się zapis RAPR:

RAPR obecnie:

1. łowić ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej (od zmierzchu do świtu) w jeziorach i zbiornikach zaporowych, z wyjątkiem okresu od 1 czerwca do 30 września,

Po zmianie:

* ten punkt został w nowym RAPR wykreślony, więc od nowego roku będziemy mogli korzystać z łódek/pontonów całą dobę.

Można zapytać w RZGW ale myślę, że podobna sytuacja jak na jeziorach, mogą być wyjątki jeżeli chodzi o szlak żeglugowy ale dotyczy to dużych rzek.

Niedobrze. Do tej pory jak ktoś nocą pływał to śmiało można było dzwonić na psy że to kłusol.

Pod osłoną nocy kłusole będą mieli raj.

• Like 2